Author photoAdrian Gubčo 11.03.2024 16:30

Do Bratislavy prichádza unikátny dizajn. V známom projekte vznikol koncept, ktorý posúva kuchyne na vyššiu úroveň

Slováci majú radi kvalitný dizajn. Toľko aspoň vyplýva z prílevu nových obchodov a konceptov, špecializujúcich sa na špičkové interiérové vybavenie. Patrí medzi ne aj jedinečný priestor, ktorý vznikol v nedávno dokončenom projekte N!do 2 v Novom Meste. Predajňa Potten & Pannen – Staněk ponúka nielen prémiové zariadenie do kuchyne, ale aj unikátny showroom značky Smeg alebo zážitkovú školu varenia Gourmet Academy.

Zdroj: Potten & Pannen - Staněk

Zdroj: Potten & Pannen - Staněk

Výnimočný showroom v oceňovanom projekte

Polyfunkčný komplex N!do patrí po architektonickej stránke k tomu najlepšiemu, čo v rezidenčnom segmente v posledných rokoch v Bratislave vzniklo. Projekt od spoločnosti IURIS a architektov z kancelárie GRIDO bol pozitívne prijatý verejnosťou – tak laikmi aj odborníkmi. Nie náhodou sa jeho prvá etapa stala laureátom ocenenia CE ZA AR za rok 2019.

Keď bola v roku 2022 dokončená druhá etapa s obchodnou pasážou orientovanou do križovatky Tomášikovej a Trnavskej cesty, pritiahla viacerých zaujímavých nájomcov. Jedným z nich sa stala spoločnosť Potten & Pannen – Staněk. Ide o predajcu kuchynského vybavenia svetových značiek s viac ako 30-ročnou históriou. Priestor v atraktívnom bratislavskom projekte uprednostnil pred prevádzkou v nákupnom centre.

Viedla ho k tomu kombinácia faktorov. Jedným z nich je poloha, vďaka čomu je predajňa vynikajúco dostupná z podstatnej časti mesta. Zavážila aj veľkosť, keďže spoločnosť potrebovala až 300 metrov štvorcových. V neposlednom rade, výrazná architektúra N!da je rozpoznateľná a preto sa dokážu zákazníci ľahko zorientovať.

Galéria

  • Zdroj: Potten & Pannen - Staněk
  • Zdroj: Potten & Pannen - Staněk
  • Zdroj: Potten & Pannen - Staněk
  • Zdroj: Potten & Pannen - Staněk
  • Zdroj: Potten & Pannen - Staněk
  • Zdroj: Potten & Pannen - Staněk

Vysokú úroveň architektonického a dizajnového prevedenia nájdu návštevníci nielen v rámci projektu, ale aj predajne samotnej. Majiteľ priznáva, že sa usiloval vytvoriť príťažlivý priestor s nádychom industriálu, ktorý by umožňoval prezentovať predávané produkty, organizovať eventy aj vytvárať ideálne miesto pre stretnutia architektov a klientov, ktorí si práve zariaďujú svoj domov. Výsledkom je miesto, ktoré výnimočným spôsobom prepája tri rozličné koncepty.

Prvým je miesto pre predaj produktov Potten & Pannen – Staněk. Firma vznikla v roku 1992 a na Slovensku pôsobí od roku 2007. Za tú dobu sa stala partnerom značiek ako Villeroy & Boch, Rosenthal, Zwilling, Staub, Woll, Bamix, Mason Cash, Emile Henry, Mauviel, Peugeot či KusmiTea. Je tak kľúčovým miestom pre milovníkov dizajnu aj v kuchyni, ktorým záleží na vysokej kultúre prípravy jedla a stolovania.

Vďaka svojim skúsenostiam si navyše vyslúžila dôveru talianskej značky Smeg, známej výrobou spotrebičov a kuchynských doplnkov v retro štýle 50-tych rokov minulého storočia. V Bratislave vznikol prvý showroom svojho druhu na území Česka a Slovenska.

Naostatok, súčasťou priestoru je aj škola varenia Gourmet Academy. Ide o bratislavskú verziu overeného pražského konceptu, ktorý sa stal známou adresou u milovníkov kvalitnej gastronómie. Jednotlivé kurzy zastrešujú známe mená z gastronómie, doplnené o populárnych foodblogerov. Patria k nim šéfkuchári Michal Konrád, Gabo Kocák, Michal Kordoš či foodblogerka Nikoleta Kováčová (známa ako Surová dcérka) alebo známa kváskovačka – Petronela Burianová.

Kuchyňa je prirodzene zariadená produktami, ktoré sa dajú priamo zakúpiť v susednom predajnom priestore. Ide tak o výnimočné spojenie predajného aj kulinárskeho zážitku na jednom mieste. Priestor je dnes už otvorený a rýchlo sa stal obľúbeným miestom pre teambuildingy, eventy, fotenia či nakrúcania.

 

Za prestížnou značkou a showroomom stoja Miloš a Pavel Staněkovci. Zdroj: Potten & Pannen - Staněk

 

Na kultúre stolovania záleží

Nový showroom patrí do vlny nových dizajnových priestorov, ktoré v Bratislave vznikli v posledných rokoch. Ide o dôkaz, že v slovenskej metropole rastie dopyt po vyššej úrovni interiérov. Bratislavskí klienti majú v čoraz silnejšej miere záujem o kvalitné riešenia a v tomto prípade sa snažia o napodobenie postupov z kulinársky vyspelých krajín.

Dokazujú to aj skúsenosti spoločnosti Potten & Pannen – Staněk. „Za vyše tridsať rokov podnikania sa zmenilo veľa. Pokiaľ sa bavíme o jedle, môžete si vyberať z reštaurácií s rôznym zameraním kuchyne, a to sa prenáša aj do domácností,“ pripomína Pavel Staněk, jeden z dvoch spoluzakladateľov firmy. „Varenie sa stalo veľmi trendovou záležitosťou a mnohí naši klienti sú veľkí gurmáni. Po Prahe sme teraz v Bratislave otvorili druhú Gourmet Academy a práve tu vidieť, ako sa záujem o kulinárske umenie stáva populárnym. Pred desiatimi rokmi by to nebolo realizovateľné.“

Nejde pritom o žiadne „panské huncútstvo“. Výber kvalitných produktov do kuchyne (a nielen tam) môže priniesť z dlhodobého hľadiska konkrétne ekonomické a dokonca aj ekologické výhody. „Práve teraz je vhodná doba zamýšľať sa, aký produkt si do kuchyne zaobstaráte. Ktorý vydrží svojou kvalitou, ušetrí energiu aj čas a vďaka technickým vlastnostiam uľahčí varenie,“ pripomína Staněk. „Zameriavame sa aj na produkty, ktoré bránia plytvaniu potravinami od značky Zwilling, Fresh & Save, liatinové riady Staub či medený Mauviel, ktorý pri správnom používaní zostane ďalším generáciám.“

Využívanie lepších spotrebičov, doplnkov alebo vybavenia odporúča napokon aj z prostého dôvodu – výrazne sa podieľajú na kvalite jedla a zážitku z neho. A keďže jedlo zásadným spôsobom ovplyvňuje kvalitu života, význam tejto rady nemožno podceňovať.

Staněk nevníma v tomto smere svoju úlohu ako prostého predajcu. Skôr má záujem o edukáciu klienta a poskytovanie rád, ako môže lepšie využiť potenciál kuchyne aj jedla samotného. „Vždy sme chceli byť kurátormi, ktorí prinášajú to najlepšie do kuchyne a na stôl. To je naše poslanie, tým sa riadime viac ako tridsať rokov,“ konštatuje.

 

Súčasťou showroomu je Gourmet Academy, v ktorej učia variť poprední šéfkuchári a foodblogeri. Zdroj: Potten & Pannen - Staněk

 

Dobrá správa nielen pre Bratislavu

Bratislava získala v unikátnom showroome, predajni aj škole varenia výnimočný priestor, ktorý môže posunúť úroveň stolovania. Zvýšené nároky sa následne prenesú aj do očakávaní od gastronomického sektora, čo je z dlhodobého hľadiska len výhodou. Netýka sa to ale len jedla, ale aj architektonického a dizajnového riešenia reštaurácií, bistier alebo kaviarní. V tomto smere možno v metropole taktiež badať pozitívne trendy.

Záujemcovia z iných častí krajiny by ale nemali byť sklamaní. Potten & Pannen – Staněk totiž zvažuje expanziu aj do iných miest. „V pláne to určite máme a už sme si vytipovali aj menšie mestá, ktoré by boli vhodné pre náš koncept,“ naznačuje Pavel Staněk. „Tento plán máme zároveň aj v Českej republike.“

Slovensko nebolo nikdy vnímané ako štát so silnou gastronómiou, kde by verejnosti na tejto stránke života a ekonomiky výraznejšie záležalo. V časti spoločnosti je návšteva reštaurácie stále vnímaná ako zbytočný luxus, kým kreativita v kuchyni sa obmedzuje na nedeľný rezeň. Testovanie rozličných kuchýň a následne aj napodobovanie postupov známych kuchárov doma však vie obohatiť život jednotlivcov, rodín aj celých miest mimoriadne významným a príjemným spôsobom.

Otvorenie priestoru, ktorý umožňuje rozšíriť hranice znalostí v kulinárskom umení a vytvoriť z kuchyne centrum života v špičkovej kvalite, je tak mimoriadne dobrou správou. Showroom sľubuje možnosť sa pozrieť, ochutnať, ovoňať a dotknúť sa jedinečného zážitku, a to v mimoriadne kultivovanej a dizajnovo vyspelej forme. Najlepšie na tom je, že sa to dá celkom jednoducho preniesť aj domov.

 

V spolupráci s Potten & Pannen - Staněk. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube