Author photoMartina Gregová 04.08.2023 19:30

Atraktívny verejný priestor namiesto rušnej cesty pre autá: Ako zlepšiť prostredie nenáročnými zásahmi

Významné ulice v centrách miest sú nezriedka zaťažené automobilovou dopravou, ktorej je venovaný priveľký priestor. Trpia týcm chodci, cyklisti, ale aj obchodné prevádzky a služby, ktoré sa nachádzajú na prízemí domov v ich okolí. Výrazné zlepšenie situácie si nemusí vyžadovať radikálne stavebné riešenia s veľkými rozpočtami. Stačí zopakovať niekoľko princípov, ktoré sa pri dostatku vôle dajú aplikovať relatívne jednoducho.

Autor: Adrien Williams

Autor: Adrien Williams

Ulica Sainte Catherine je najdôležitejšou obchodnou tepnou v kanadskom meste Montreal. Vďaka svojej dĺžke 11,2 kilometra je zároveň aj jednou z najdlhších ulíc, prechádzajúcich centrom mesta. V priebehu rokov v jej okolí vzniklo niekoľko kancelárskych komplexov, obchodných prevádzok aj bohatá paleta služieb. Mnohé z blízkych stavieb majú vysokú architektonickú či dokonca historickú hodnotu. Vzhľadom na to, že rozvoj pozdĺž obchodnej tepny nebol vždy plnohodnotne korigovaný, je však zástavba v mnohých častiach plná kontrastov a mnohokrát je zmesou rôznych štýlov. 

V posledných rokoch prebehol rozsiahly projekt prestavby tejto ulice s cieľom zjednotenia a posilnenia jej jedinečnej identity a zefektívnenia funkčných vzťahov. Obnova mala zároveň rozložením jednotlivých funkčných celkov zdôrazniť úlohu, ktorú významné obchodné objekty zohrali pri vzniku a komerčnom úspechu tejto legendárnej ulice. Za návrhom tohto projektu stojí ateliér Provencher_Roy. Celková plocha riešeného územia dosiahla takmer 13-tisíc metrov štvorcových. 

Súčasťou mestského zámeru bola aj revitalizácia západnej časti Sainte Catherine a námestia Phillips Square. Renovácia Phillips Sq. je typickým príkladom nenáročnej obnovy verejného priestoru. Jej hlavnou úlohou bolo lepšie prepojiť existujúce pešie ťahy tak, aby sa pohyb v rámci oblasti zefektívnil a zlepšil po bezpečnostnej stránke. 

Galéria

  • Autor: Adrien Williams
  • Autor: Adrien Williams
  • Autor: Adrien Williams
  • Autor: Adrien Williams
  • Autor: Adrien Williams
  • Autor: Adrien Williams
  • Zdroj: Provencher_Roy
  • Zdroj: Provencher_Roy

Nová podoba námestia oproti tej pôvodnej eliminuje množstvo parkovacích miest, rozširuje pobytové priestory aj pešie ťahy. Projekt tým nadviazal na snahu mesta znižovať podiel priestorov určených autám. Na druhej strane sa zvýšil podiel plôch, určených obyvateľom, pohybujúcim sa po meste pešo či inou, ekologickejšou formou dopravy.  

Dôležitou súčasťou projektu bol prirodzene výber materiálov. Najvýraznejším prvkom je novo položená dlažba dvojakej farebnosti. Jednotlivé kusy dlažby upriamujú pozornosť návštevníka na centrum námestia. Zároveň „meniace sa farby dlažby zdôrazňujú, ktoré zóny sú určené výlučne na prechádzky a ktoré sú zdieľané s autami či cyklistami, čím vytvárajú bezpečné prostredie pri zachovaní súdržného a jednotného verejného priestoru,” opisujú svoj zámer autori projektu Phillips Square. 

Aj po renovácií ostal centrom námestia pamätník Eduarda VII, postavený v roku 1914. Aby sa jeho hodnota zvýraznila, bol doplnený o nové bočné osvetlenie, vodný prvok aj integrovaný mestský mobiliár.  

Okrem zelených opatrení sa myslelo aj na modrú infraštruktúru. Zeleň, nachádzajúca sa na námestí, je zavlažovaná nízkoúrovňovým zavlažovacím systémom, ktorý využíva prevažne dažďovú vodu. Výber samotných materiálov reaguje na zmeny klímy a vysoké teploty, ktoré trápia aj obyvateľov Montrealu. So zámerom zmierniť účinky tepelných ostrovov boli preto v rámci projektu použité najmä vysoko reflexné materiály z miestnych zdrojov. 

Zeleň v podobe vysokých stromov, poskytujúcich dostatok tieňa v letných mesiacoch, pribudla aj na ulici. Projekt zvyšuje vegetáciu v tejto časti mesta až o 46 %. Vysadený bol 14-násobok počtu stromov, ktoré sa v lokalite nachádzali pred revitalizáciou. Autori projektu kládli dôraz na rôznorodosť jednotlivých odrôd stromov s cieľom zvýšiť biodiverzitu a eliminovať možný úhyn v prípade napadnutia škodcami. Vysadené boli aj kvetinové záhony.  

Za zmienku stoja aj pobytové plochy vo forme na mieru navrhnutého mobiliáru, ktorý mesto v mierne obmenenej podobe plánuje umiestniť vo viacerých lokalitách. Vďaka používaniu rovnakých princípov a materiálov naprieč celou ulicou sa jej identita ešte viac posilní.  

Revitalizácia námestia a susednej ulice je zdanlivo nenáročným počinom, ktorý však dokázal lokalite priniesť hneď niekoľko dôležitých zmien. Vďaka projektu sa v oblasti dramaticky zvýšilo množstvo zelene, zlepšilo sa prepojenie peších ťahov, zvýšila sa bezpečnosť chodcov, eliminovali sa parkovacie miesta a navyše sa posilnila celková identita obchodnej triedy Sainte Catherine. Projekt je príkladom toho, že aj na prvý pohľad malé zmeny môžu priniesť veľký výsledok.  

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube