Author photoMartina Gregová 24.01.2023 19:20

Totálna zmena: Ako spraviť zo zaťaženej ulice srdce kreatívnej štvrte

Zredukovanie cestnej dopravy, renovácia verejných pobytových plôch či zvýšenie bezpečnosti lokality. Masterplan Hudson Square sa realizoval viac ako desať rokov. Aj po dokončení kľúčových bodov programu však rozvoj lokality pokračuje.

Hudson Street. Autorka: Elizabeth Felicella

Hudson Street. Autorka: Elizabeth Felicella

V roku 2012 spoločnosť MNLA v spolupráci s Hudson Square BID (business innovation district), Oddelením dopravy mesta New York a Spoločnosťou pre hospodársky rozvoj mesta New York, spustila realizáciu desaťročného masterplan Hudson Square Streetscape. Projekt sa zameriaval na zlepšenie plynulosti dopravy, vytváranie otvorených verejných priestorov pre ľudí a ekologizáciu vybraných ulíc. Okrem toho bola súčasťou programu aj podpora maloobchodu a posilňovanie susedskej komunity. 

Na realizáciu masterplanu Hudson Square Streetspace boli použité prostriedky z verejných aj súkromných zdrojov (v pomere 1:1). Celková cena projektu sa pohybovala vo výške takmer 26 miliónov eur. Pomerne nedávno boli dokončené štyri kľúčové projekty, ktoré pomohli z bývalej priemyselne orientovanej štvrte vytvoriť sociálne, ekonomicky aj environmentálne udržateľnú oblasť.

Jedným z najdôležitejších bodov tejto premeny bola rekonštrukcia ulice Hudson Street. Tá bola v minulosti známa najmä častými dopravnými zápchami. Reorganizácia priestoru priniesla jej užívateľom nový cyklistický pruh, viac ako 8.000 metrov štvorcových zelene, nový moderný mestský mobiliár či parkovacie miesta pre bicykle. Okrem toho boli v rámci reorganizácie rozšírené aj chodníky pre chodcov.

 

Hudson Street. Autorka: Elizabeth Felicella

 

Ďalším dôležitým bodom programu bolo vytvorenie takzvaného Hudson Square Standard (HSS), teda štandardu, ktorý sa zameral na riešenie výsadby zelene v mestskom prostredí. Jeho cieľom bolo priniesť nový inovatívny spôsob výsadby, ktorý bude funkčnejší aj ekologickejší.

Hlavným princípom v rámci HSS je vytvorenie stromových jám spojených podpovrchovou ryhou, ktorá je vyplnená štruktúrnou zeminou a pokrytá priepustnou dlažbou. Tieto zväčšené a spojené jamy poskytujú viac priestoru pre rast koreňov stromov, čím podporujú rast väčších a zdravších stromov. Priepustné dlaždice naviac slúžia ako porézny povrch na zadržiavanie prebytočnej dažďovej vody, čo je zásah, ktorý pomáha odľahčiť preťažený kanalizačný systém mesta a zmierniť záplavy. Odborníci odhadujú, že takto vysadené stromy rastú v priemere o 12 % rýchlejšie ako stromy vysadené podľa doterajšieho štandardu mesta.

Tretím kľúčovým bodom v rámci masterplanu bola rekonštrukcia Spring Street Park. To sa mestu podarilo už v roku 2018. Do renovácie bolo investovaných vyše 6 miliónov eur. Tento polakrový otvorený priestor trojuholníkového tvaru bol prepracovaný tak, aby vyhovoval rôznym aktivitám aj požiadavkám na oddych pre obyvateľov štvrte aj ľudí pracujúcich v okolí. Renovácia priniesla návštevníkom nielen viac zelene, ale aj o 200% viac priestorov na sedenie či zvýšenie množstva osvetlenia v oblasti - čo zvyšuje aj pocit bezpečnosti lokality.

Spring Street Park. Autorka: Elizabeth Felicella


Posledným dôležitým bodom, ktorý sa podarilo naplniť už v roku 2018 a 2021, bola renovácia námestí Freeman Plaza East a West. Dovtedy málo využívané verejné priestory, nachádzajúce sa medzi štyrmi mestskými cestami, boli v rámci masterplanu premené na živé priestranné námestia. Po novom sú vybavené stolmi, ležadlami, slnečníkmi či terasovými ostrovčekmi z recyklovaného materiálu. Ponúkajú tak mnohostranné využitie. Návštevníci námestí tu počas teplých dní môžu cvičiť jógu, sledovať hudobné predstavenia či využívať solárne poháňané wi-fi nabíjacie stanice. 

Freeman Plaza East. Autorka: Elizabeth Felicella

 

Všetky spomínané priestory sú naviac doplnené o nástenné streetart maľby, ktoré zvýrazňujú kreatívnu energiu štvrte aj ulíc. Oblasť je dnes známa najmä ako epicentrum dynamického kreatívneho priemyslu mesta. Pôsobí tu viac ako 60.000 profesionálov v oblasti komunikácie, nových médií a dizajnérskych spoločností.

Aj napriek dokončeniu kľúčových bodov však bude rozvoj štvrte pokračovať aj naďalej. Na svojej internetovej stránke Hudson Square BID pravidelne oznamuje konanie verejných podujatí, napríklad stretnutia umelcov s cieľom naďalej skrášľovať verejné priestory či udalosti podporujúce maloobchodné prevádzky, nachádzajúce sa v štvrti. Program je teda skvelým príkladom toho, že renovácia či reorganizácia verejných priestorov je síce dôležitým krokom k oživeniu štvrte, no okrem toho je rovnako potrebný aj program pre jej ďalší sociálny a ekonomický rozvoj. 

Masterplan Hudson Square rieši dopravné zápchy a pouličné prostredie inovatívnym prístupom – skrášľovaním verejných priestranstiev, identifikáciou nových otvorených priestorov, ekologizáciou ulíc, brandingom, definovaním identity štvrte, zlepšovaním maloobchodného prostredia a vytváraním štvrte priateľskej k chodcom. Celý proces zabral viac ako desať rokov a jeho realizácia bola rozdelená do viacerých fáz. MNLA napokon vyvinula komplexný hlavný plán ulíc, ktorý transformuje verejnú sféru štvrte na sociálne, ekonomicky a environmentálne udržateľnú sieť verejných priestorov.

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Spring Street Park. Autorka: Elizabeth Felicella
  • Spring Street Park. Autorka: Elizabeth Felicella
  • Hudson Street. Autorka: Elizabeth Felicella
  • Hudson Street. Autorka: Elizabeth Felicella
  • Hudson Street. Autorka: Elizabeth Felicella
  • Hudson Street. Autorka: Elizabeth Felicella
  • Freeman Plaza East. Autorka: Elizabeth Felicella
  • Freeman Plaza East. Autorka: Elizabeth Felicella
  • Zdroj: MNLA

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube