Author photoAdrian Gubčo 01.05.2018 08:30

Construction update: Bezručova, 21.04.2018

Jeden z najluxusnejších bratislavských projektov, Bezručova Residence od spoločnosti Bezručova Invest, patriacej do portfólia aktivít podnikateľa Juraja Širokého, sa blíži k dokončeniu hrubej stavby. Už čoskoro tak bude pre laika neviditeľné, prečo projekt spôsobil v nedávnej minulosti kontroverzie.

Bezručova Residence vzniká rekonštrukciou vzácnej budovy niekdajšej Okresnej a sociálnej poisťovne a neskôr nemocnice, funkcionalistickej pamiatky od architektov Balána a Grossmana. Namiesto nemocnice, ktorá bola zatvorená po roku 2005, teraz vzniká nadštandardné bývanie s kanceláriami a občianskou vybavenosťou na nižších podlažiach.

Celkovo má vzniknúť 117 bytov a apartmánov, pričom voľných je aktuálne ešte 17, 4,5-tisíca štvorcových metrov kancelárskych priestorov a priestor pre niekoľko gastronomických a zdravotníckych prevádzok. Architektmi rekonštrukcie sú RULES a Dušan Dinaj, ukončenie sa predbežne predpokladá do konca tohto roka.

Obnova komplexu vyvolala nevôľu po zbúraní časti budovy Bezručova 3 (Bezručova 5 ostáva nezmenená) v dôsledku budovania podzemných garáží. Hoci bude táto časť komplexu dobudovaná do pôvodnej podoby (ako to už v podstate aj vidno) a zanikne aj nevhodná nadstavba z 50-tych rokov, vzhľadom na pamiatkový status celého bloku je nesúhlas pochopiteľný.

Bohužiaľ, ani táto kauza neprispela k potrebnej reflexii o prehnaných nárokoch na parkovanie v nových developerských projektoch, a to ani v prípade, že sú v centre mesta alebo v dotyku s verejnou dopravou. Hoci parkovacie normy po poslednej novele tieto fakty vo veľmi obmedzenej miere reflektujú, oproti praxi zo zahraničia, kde sa namiesto parkovacích miním (minimálny počet parkovacích miest, ktorý v projekte musí byť) stanovujú parkovacie maximá, sú tieto zmeny nedostatočné a môžu naďalej prispievať k devastácii pamiatok či k znemožňovanu dostavby prieluk.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Bezručova Invest

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube