Author photoAdrian Gubčo 03.09.2018 08:30

Construction update: Proxenta Residence, 29.8.2018

Račianske mýto má novú dominantu. Proxenta Residence už prevýšila všetky budovy priamo v okolí tohto mestského a dopravného uhla a je tesne pred dosiahnutím plnej výšky.

Proxenta Residence od rovnomenného developera bude mať trinásť nadzemných podlaží, čo je nielen najviac v porovnaní s blízkymi vyššími budovami (internát, Blumental Office), ale svojou exponovanou polohou na nároží Mýtnej a Radlinského ulice pôsobí budova ešte výraznejšie. Prevažujúca funkcia je rezidenčná, budova bude obsahovať 64 menších bytov, na prvých troch podlažiach vznikne 1.800 metrov štvorcových kancelárskych plôch, určených pre nové sídlo spoločnosti Proxenta. Parkovanie je riešené zakladačovým systémom, vzniknúť má 138 miest. Architektom by mala byť Architektonická kancelária Jančina. Projekt bude dokončený v priebehu roka 2019.

Proxenta Residence patrí k tým projektom, ktoré si obľubu zrejme nikdy nezískajú, čo je dané výraznou hmotou v prostredí, kde bola donedávna viacmenej vyrovnaná výška zástavby. Developerovi sa však ťažko čudovať, keď získal projekt od pôvodného majiteľa už s povolením na danú hmotu a výšku.

V Bratislave sa takýchto "mín" nachádza ešte viacero a súčasné možnosti ich zmeny k lepšiemu sú obmedzené. Veľkým problémom sú územné plány, ktoré takéto projekty povoľovali. Dnes by už mnohé z nich pravdepodobne neprešli, na spôsobe obstarávania plánov a metodike územného plánovania sa však nič nezmenilo - a to je potrebné zmeniť.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Pohľad zo Šancovej. Proxenta Residence začína byť v prostredí veľmi výrazná.
  • Zdroj: Proxenta

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube