Author photoAdrian Gubčo 25.02.2019 13:45

Construction update: Pradiareň 1900, 11.2.2019

V novom centre mesta napreduje okrem výstavby nových budov aj rekonštrukcia starších objektov – novú podobu získava niekdajšia pradiareň, súčasti areálu Cvernovka, spoločne so susednou Silocentrálou. Už čoskoro sa premenia na kancelársky komplex nazvaný Pradiareň 1900.

Rekonštrukcia objektov sa oficiálne spustila pred niekoľkými mesiacmi. Odvtedy sa práce sústredili na odstraňovanie nepôvodných stavebných nánosov a práce v interiéri, zvonka tak ešte výrazné zmeny viditeľné nie sú. Napriek tomu ide o zásadný postup predtým, ako sa môže Pradiareň 1900 opäť vrátiť do svojej pôvodnej podoby, akú mala v období vzniku Prvej československej republiky (po nadstavbe jedného podlažia).

Novej podoby sa dočká aj Silocentrála, ktorá sa pripája k pradiarni z východnej strany. Budova nie je v režime Národnej kultúrnej pamiatky, preto sú možné aj výraznejšie zásahy, napriek tomu sa zachová. Silocentrála prešla v minulosti taktiež veľkými zmenami, teraz sa jej vráti historický výzor, hoci prispôsobený súčasným nárokom.

Developer, ktorým je spoločnosť YIT Slovakia, budovy premení na administratívny súbor obsahujúci 11.760 metrov štvorcových kancelárskych priestorov a 3.110 metrov štvorcových občianskej vybavenosti na prvom nadzemnom podlaží. Pradiareň 1900 má napriek svojmu veku spĺňať kritériá pre certifikáciu BREEAM Excellent a dosahovať štandard, ktorý pritiahne popredné firmy – developer by rád nadviazal na kreatívnu atmosféru, ktorá v Cvernovke vládla v minulosti. Jednotlivé priestory si tak ponechajú svoj industriálny ráz.

Pradiareň 1900 sa stane jednou z prvých dokončených častí rozsiahlejšieho developmentu Zwirn, ktorý premení celý priemyselný areál vymedzený Košickou, Svätoplukovou a Páričkovou ulicou na živú mestskú štvrť. Do tejto lokality prinesie okrem administratívnej funkcie aj kultúru, keďže Silocentrála bude slúžiť ako eventový priestor. Silným aspektom Zwirnu má byť aj verejný priestor – plocha východne od pradiarne bude slúžiť ako veľkorysé námestie.

 

Pohľad na Silocentrálu a Pradiareň 1900 z námestia v rámci projektu Zwirn. Zdroj: YIT Slovakia

 

Autormi obnovy pamiatky a jej suseda sú skúsení odborníci na rekonštrukcie pamiatkových objektov, Bouda Masár Architekti. Po dokončení v druhej polovici roka 2020 získa celý stavebný súbor príťažlivú industriálnu podobu, ktorá výrazne prispeje k formovaniu identity štvrte, ako aj projektu Zwirn. Ide o jeden z najvzácnejších zachovaných priemyselných objektov v Bratislave, očakávaná vysoká úroveň rekonštrukcie je teda mimoriadne pozitívna.

Aj po vzniku celého nového centra mesta v priestore štvrte Nivy tak budú v území prítomné odkazy na priemyselnú minulosť zóny. Tú budú pripomínať nielen zachované relikty pôvodnej zástavby, ale aj nové projekty, okrem iného celý Zwirn so svojou citlivou architektúrou s tehličovými fasádami. Aj v tomto prípade sa podarilo pre projekt získať špičkových architektov – kanceláriu Compass Architekti, ktorá zvíťazila v medzinárodnej architektonickej súťaži.

Rekonštrukcia Pradiarne 1900 a Zwirn ako taký ukazujú, že development sa dá robiť dobre a tak, že mesto skutočne rozvíja, skompaktňuje a zatraktívňuje. Proces vzniku projektu by mal slúžiť ako inšpirácia pre všetkých developerov, ktorí pripravujú podobné zámery v exponovaných lokalitách, vyžadujúcich si mimoriadnu úroveň urbanistického začlenenia a architektonického prevedenia. Nanešťastie, zatiaľ ide skôr o výnimku ako pravidlo.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Pohľad z Nivy Tower
  • Pohľad zo Svätopukovej ulice
  • Silocentrála, v pozadí Nivy Tower
  • Pradiareň 1900 z Páričkovej ulice
  • Zdroj: YIT Slovakia

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube