Author photoAdrian Gubčo 11.12.2018 09:30

Construction update: Matadorka, 6.12.2018

Projekt Matadorka od developera VI Group patrí síce k pomerne veľkým realizáciám, napriek tomu ide o jeden z odľahlejších projektov. Zatiaľ najvýraznejší prvok transformácie niekdajšieho priemyselného areálu spoločnosti Matador prinesie do lokality novú výškovú budovu a stovky bytov.

Odľahlosť Matadorky posilňuje aj netradičné osadenie, kedy projekt vzniká na mieste zaniknutej haly, no bez orientácie na Údernícku ulicu, ktorá tvorí hlavnú prístupovú komunikáciu. Namiesto toho sa Matadorka obracia smerom k areálu pôvodnej fabriky, pričom jej susedom je vzácna Smaltovňa, ktorú čaká rekonštrukcia a prestavba.

Na tomto mieste teda vzniká rezidenčný komplex pozostávajúci z nižšej podnože so šiestimi nadzemnými podlažiami a vertikálnej dominanty s 29 podlažiami a výškou až 85 metrov, čím by sa Matadorka nestratila ani medzi vežami v downtowne. Výšková budova je v juhovýchodnom rohu pozemku, čím najlepšie nadviaže na komplex Vienna Gate, ktorý už v minulosti priniesol do lokality väčšie hmoty.

V projekte vzniká 335 bytov a apartmánov, ktoré zaujmú cenou, ktorá je pomerne nízka – pri spustení predaja to bolo okolo 1.800 eur na meter štvorcový. Developerovi sa vďaka tomu podarilo vypredať veľkú väčšinu bytov – aktuálne podľa oficiálnej webstránky 85% - a to aj napriek zatiaľ neveľmi príjemnej lokalite či viacerým nešťastným dispozíciám.

Doplnkom k bývaniu je občianska vybavenosť v rozsahu takmer tisíc metrov štvorcových v parteri, či dostatočná parkovacia kapacita v počte 491 parkovacích miest. Nedostatok zelených plôch či verejných prienstranstiev v okolí sa developer snažil vyriešiť zazelenením časti strechy nižšieho objektu, kde vznikol akýsi vnútroblok. V projekte má vzniknúť aj materská škola.

Výstavba momentálne postupne napreduje, nižšia časť má už hrubú stavbu a začína sa s realizáciou fasády. Pomalší je postup na veži, ktorá ešte len začína prevyšovať okolitú zástavbu. Ambíciou developera je výstavbu ukončiť ku koncu roka 2019, čo si bude vyžadovať zvýšené tempo.

 

V blízkej dobe sa predpokladá transformácia areálu Matadoru, zóna sa premení na obytnú štvrť. Zdroj: VI Group

 

Matadorka nebude patriť k najkrajším bratislavským vežiam a sotva možno povedať, že aj dobre umiestneným. Hoci sa v blízkosti nachádza zmieňovaný komplex Vienna Gate, v panoráme Bratislavy bude zrejme tento nový prírastok pôsobiť nevhodne. Situácii však môže napomôcť postupná premena Matadoru, v rámci ktorej pravdepodobne vzniknú aj mohutnejšie objemy.

Len nedávno bol predstavený projekt prestavby Smaltovne, na realizáciu však čaká aj „Polyfunkčný komplex Matador“, kde už sú naplánované vyššie budovy. Nie je tak vylúčená možnosť vzniku malého „hniezda“ (clustru) vyšších budov vo väzbe na Železničnú stanicu Petržalka.

V niektorých mestách je bežné vidieť hustejšiu zástavbu práve v okolí železničných staníc či uzlov verejnej dopravy. V bratislavskom prípade to však celkom neplatí, keďže význam petržalskej stanice je obmedzený a vlaky sa zatiaľ nepodarilo plnohodnotne zaradiť do systému verejnej dopravy v Hlavnom meste.

Do budúcna sa to bude musieť zmeniť a mesto, najmä v okrajovejších oblastiach, musí nadviazať na koncept výstavby tzv. transit-oriented developments, teda takých prestavieb územia, ktoré sú priamo naviazané na silnú ponuku verejnej dopravy. Ide o najlepšiu formu prevencie katastrofálnych zápch, ktorým môže teoreticky čeliť aj táto časť Petržalky, kde dopravu zatiaľ odvádza jediná dvojprúdová ulica.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Výšková budova
  • Na nižšej časti projektu sa už začína realizovať fasáda
  • Charakteristická fasáda projektu
  • Veža začína ešte len prerastať okolitú zástavbu
  • Projekt je orientovaný na juhozápadnú stranu bloku
  • Zdroj: VI Group

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube