Author photoAdrian Gubčo 31.10.2023 15:56

Z ohavnej krabice moderné kancelárie. Hlavné mesto potrebuje nové priestory, obnoví zabudnutú budovu

Magistrát chce modernizovať a efektivizovať svoj výkon. Za týmto účelom bolo v priebehu tohto roka založené Bratislavské centrum služieb, ktoré má zabezpečovať niektoré aktivity pre menšie príspevkové organizácie v správe Hlavného mesta. Nová organizácia však potrebuje adekvátne priestory, ktoré by mala získať v dnes zanedbanej budove na Štetinovej ulici.

Varianty navrhovaného projektu. Zdroj: Inflow Design / Bratislava - Hlavné mesto SR

Varianty navrhovaného projektu. Zdroj: Inflow Design / Bratislava - Hlavné mesto SR

Bratislavské centrum služieb (BCS) vzniklo za účelom zabezpečenia podpornej a servisnej činnosti pre organizácie v zriaďovacej a zakladateľskej pôsobnosti Hlavého mesta. Týka sa to najmä verejných obstarávaní, IT činností, komunikácie a marketingu, ekonomiky a financií, personalistiky, miezd alebo facility managementu. Je neefektívne, aby každá organizácia mala svojich ľudí na tieto činnosti. BCS má saturovať ich potrebu.

Hlavné mesto sa preto pri zriaďovaní organizácie rozhodlo logicky, problémom je však absencia adekvátnych priestorov. Existujúce priestorové kapacity, ktoré by boli na adekvátnej úrovni, sú už očividne využité naplno. Preto je potrebné získať nové. Aj v tomto prípade sa Magistrát rozhodol postupovať čo najefektívnejšie, keďže na výstavbu úplne novej budovy nemá prostriedky.

Nová organizácia by tak mala svoj domov nájsť na Štetinovej ulici v centre mesta. Spojnica Palisád a Panenskej ulice prerazením cez pôvodnú zástavbu v priebehu 20 storočia. Dnes sa tu nachádza niekoľko historizujúcich domov, jeden mohutný rondokubistický a administratívny objekt zo začiatku 21. storočia. Pod ulicu však patrí aj extrémne zanedbaná a nevyužívaná kancelárska budova vo dvore medzi Štátnou jazykovou školou a Habermayerovym palácom.

Galéria

  • Variant 1. Zdroj: Inflow Design / Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Variant 1. Zdroj: Inflow Design / Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Variant 1. Zdroj: Inflow Design / Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Variant 2. Zdroj: Inflow Design / Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Variant 2. Zdroj: Inflow Design / Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Súčasný stav. Zdroj: Inflow Design / Bratislava - Hlavné mesto SR

V minulosti išlo o jednoduchý typový objekt, slúžiaci ako školské výpočtové stredisko. Má tri podlažia, kovové centrálne schodisko, ktoré ho delí na dve časti, a tvorený je oceľovým skeletom s ľahkým obvodovým plášťom. Parkovanie nie je súčasťou budovy.

V danom kontexte ide o trúchlivý stav, ktorý znižuje celkovú hodnotu územia. Palisády sú výstavnou ulicou s mnohými reprezentatívnymi domami a veľvyslanectvami, postupne rastie aj tlak na revitalizáciu Panenskej ulice. V jej okolí zas sídli mnoho organizácií, inštitúcií a podnikov. Krok po kroku sa rekonštruujú jednotlivé historické pamiatky aj so svojimi dvormi. Budova vo vlastníctve mesta pôsobí hanebne, aj keď nie je taká viditeľná.

Po rekonštrukcii, ktorú Magistrát pripravuje, by sa to však malo zásadne zmeniť. Podľa architektonickej štúdie od kancelárie Inflow Design by tu malo pracovisko nájsť minimálne 90 zamestnancov, ktorí budú využívať moderné, klimatizované priestory s dostatkom svetla a pohody. Využívať by sa mal princíp open-space, doplniť sa majú zasadačky, miesta na telefonovanie, kuchynky, toalety či oddychovo-relaxačný priestor. Prvé podlažie by malo byť bezbariérové.

Mesto predpokladá, že dôjde k výmene obvodového plášťa (súčasný obsahuje azbest), obnove strechy či k spevneniu konštrukcie. Namiesto pôvodnej fasády bude vybudovaná nová, celopresklená. Samozrejme, úplne nové bude aj interiérové vybavenie.

Magistrát aktuálne hľadá v rámci verejnej zákazky zhotoviteľa projektovej dokumentácie a vykonávateľa autorského dozoru. Vybratý uchádzač bude musieť dodať dokumentáciu pre stavebné povolenie s podrobnosťou realizačného projektu, zabezpečiť jej prerokovanie, inžiniersku činnosť aj občasný autorský dozor počas realizácie stavby. Vypracuje aj interiérový návrh, ktorý nie je predmetom architektonickej štúdie. Dokumentácia navyše musí spĺňať podmienky k tomu, aby sa mohlo mesto uchádzať o udelenie dotácie z eurofondov (Program Slovensko 2021-2027), čo predpokladá vyššiu úroveň udržateľnosti.

Hoci je ešte predčasné hovoriť o nákladoch, keďže mnohé technologické otázky neboli jasne zadefinované, autori architektonickej štúdie odhadujú cenu komplexnej rekonštrukcie na necelých 2,8 milióna eur. V tom sú zarátané stavebné práce, vybavenie priestorov, projekcia aj rezerva vo výške 15% v prípade technologických úprav.

Odhadovať termíny realizácie by bolo predčasné taktiež. Mesto čaká okrem vysúťaženia zhotoviteľa projektovej dokumentácie aj jej zhotovenie, povoľovací proces a súťaž na zhotoviteľa stavby. Bratislavské centrum služieb tak – zatiaľ skôr optimisticky – začne vznikať na tejto adrese v roku 2025.

 

V Záhorskej Bystrici vzniknú rekonštrukciou internátu nájomné byty. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

 

Bratislava v tomto prípade zvolila správny prístup, keď namiesto dlhodobého komernčého prenájmu či výstavby novej budovy chce najprv využiť už existujúci majetok. Staré, nevzhľadné a zanedbané budovy sú ideálnymi kandidátmi na prestavbu a opätovné využitie. Týka sa to aj tohto objektu, pričom architektonická štúdia naznačuje, že sa radikálne skvalitní aj po výrazovej stránke.

Na túto rekonštrukciu by navyše mohla v budúcnosti nadviazať rekonštrukcia Habermayerovho paláca. Vzácny historický objekt z 18. storočia patrí dnes k najviac zanedbaným budovám v historickej časti Bratislavy. Projekt komplexnej obnovy, ktorej súčasťou bude aj susedný dom, je už v príprave, hoci priebežne naráža na komplikácie. Tie ale snáď nebudú dôvodom k utlmeniu projektu.

Popri veľkom zlepšení na Panenskej by mohla kombinácia rekonštrukcie v réžii Hlavného mesta a projektov iných inštitúcií – v tomto prípade mestskej časti Záhorská Bystrica a Bratislavského samosprávneho kraja – zlepšiť aj veľký areál bývalého Elektrovodu. Kým mestská časť tu chce novú základnú školu, mesto pretvorí bývalé internáty na nájomné bývanie.

Vedenie metropoly potrebuje pre realizáciu svojich programových cieľov budovať a realizovať nové projekty. Rovnako dôležité je však aj efektívne využívanie mestského majetku. Rekonštrukcie nevyužívaných budov sú ideálnym spôsobom, ako spojiť tieto dve požiadavky. Pridaným benefitom je vyššia úroveň prostredia. Podobné projekty sú tak ideálnym spôsobom, ako Bratislavu posunúť a urobiť z nej lepšie fungujúce mesto.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube