Author photoAdrian Gubčo 31.08.2022 13:16

Výhľady z Mosta SNP ukazujú meniacu sa Bratislavu

Bratislava disponuje viacerými skvelými vyhliadkovými bodmi, no plošina na vrchole Mosta SNP patrí k najlepším. Centrálna poloha naproti Hradu aj historickému jadru, no zároveň takmer nad Dunajom, jej zaručuje nerušené pohľady na staršie aj novšie časti metropoly. Tá prechádza najmä v posledných rokoch radikálnymi zmenami panorámy.

Zmenil sa v podstate aj ten najtypickejší výhľad – smerom na Bratislavský hrad. Tradičnú siluetu Hradného kopca zmenila výstavba Vydrice, polyfunkčného projektu od firmy Vydrica Development, ktorého cieľom je opätovne prinavrátiť zástavbu na mieste pôvodnej podhradskej osady. Vznik nových budov je zároveň spojený aj s masívnymi zásahmi do masívu kopca. Vo výstavbe je dnes prvá etapa developmentu z uvažovaných troch, zemné práce ale prebiehajú v celom priestore. Po dokončení by malo ísť o jednu z najexkluzívnejších štvrtí v meste.

 

Výstavba Vydrice

 

Nad Vydricou sa okrem Hradu nachádza aj budova Národnej rady Slovenskej republiky, teda slovenský parlament. Hoci objekt sám osebe má určité kvality, spojený je s viacerými nešťastnými riešeniami a komplikovaným osadením do priestoru. Nešťastné sú napríklad poslanecké ubytovne v tvare hradieb, ktoré nikdy neboli naozaj využívané, verejný priestor je spojený s obslužnými a zásobovacími koridormi, kým interiér parlamentu zodpovedá faktu, že bol pôvodne určený pre vládu jednej strany. Komplex od architektov Ľudovíta Jendrejáka, Petra Puškára a Jána Šilingera si už azda zasluhuje komplexnejšiu rekonštrukciu.

 

Parlament, ktorého súčasťou sú aj nevyužívané poslanecké ubytovne (obložené šedým kameňom). V diaľke nad parlamentom je kontroverzný bytový komplex Bonaparte, ktorý vznikol na mieste, kde sa dlhodobo uvažovalo s umiestnením hvezdárne a planetária

 

Hradný kopec je dnes od historického jadra oddelený širokou rýchlostnou komunikáciou, trochu veľkoryso nazývanou Staromestská ulica. Aktuálne vedenie mesta predstavilo koncepciu čiastočného prekrytia Staromestskej mohutným plató so zelenou strechou. Ide o ďalší prírastok do diskusie, ako vyriešiť negatívny zásah komunikácie do mestského prostredia. Magistrát je zatiaľ v rovine štúdie, financovanie projektu zabezpečené nemá.

 

Staromestská "ulica" vedie priamo v dotyku s Katedrálou sv. Martina, korunovačným chrámom uhorských kráľov a kráľovien

 

Východným smerom púta pozornosť už takmer kompletne zrekonštruovaný areál Slovenskej národnej galérie. Ide asi o najradikálnejšiu stavbu bratislavského dunajského nábrežia a jedno z vrcholných diel legendárneho architekta Vladimíra Dedečka. Po citlivej rekonštrukcii, za ktorou stoja nemenej významní architekti z kancelárie BKPŠ – Kusý Paňák, by sa mala galéria premeniť na špičkový verejný kultúrny komplex európskej úrovne. Otvorenie galérie (ešte bez dokončeného interiéru) sa predpokladá v decembri tohto roka.

 

Rekonštrukcia SNG sa chýli k záveru

 

Najvýraznejšou zmenou však prešlo v poslednej dobe územie východne od Starého mosta a línie Dostojevského rad – Karadžičova. V priebehu menej ako jedného desaťročia tu vyrástla celá štvrť výškových budov, označovaná ako bratislavský downtown. Najvýraznejšou dominantou je už dnes Eurovea Tower od J&T Real Estate, ešte stále nedokončený mrakodrap, ktorý sa blíži k dosiahnutiu plnej výšky 160 metrov po atiku a 168 metrov po architektonický vrchol. V najbližších rokoch čaká downtown ďalšie zahustenie vežami. Pri pohľade z mosta budú najvýraznejšími asi dve kancelárske budovy, Sky Park Tower od Alto Real Estate a Klingerka III, opäť od JTRE.

 

Bratislavský downtown

 

Veľké zmeny možno očakávať pri pohľade na petržalské nábrežie Dunaja. Kým najvýznamnejší bratislavský mestský park Sad Janka Kráľa by mal prejsť veľkou rekonštrukciou, v priestore medzi Starým mostom, Dunajom (resp. dunajskou hrádzou), Prístavným mostom a Einsteinovou by malo vzniknúť rozšírenie centra Bratislavy – Nové LidoSouthbank. Predpokladá sa tu vznik štvrte pre tisíce obyvateľov a desaťtisíce pracujúcich, doplnenej o rozsiahle verejné priestory, významný objekt kultúrnej vybavenosti aj niekoľko výškových budov. Časť objektov bude pravdepodobne navrhovaná svetovými architektmi a priestor medzi hrádzou a Dunajom sa premení na atraktívny park s plážou.

 

Sad Janka Kráľa aj Tyršovo nábrežie by malo prejsť čoskoro rekonštrukciou. Za Starým mostom zas vznikne Nové Lido, čím sa konečne vybuduje centrum na oboch brehoch Dunaja

 

Panoráma Petržalky takými veľkými zmenami aktuálne neprechádza, ide však len o otázku času, kým sa to zmení. Existujú dve kľúčové rozvojové lokality, kde vzniknú nové dominanty a akcenty, meniace celkový charakter panorámy: tzv. Centrálny rozvojový koridor a zóna Matador. V koridore, stredovom páse sídliska v dotyku s Chorvátskym ramenom aj novou električkovou traťou, vznikne nové jadro mestskej časti, na ktoré budú naviazané aj výškové budovy od developera IURIS. V Matadore zas vznikne projekt Nová Matadorka od OXIO, ktorý predpokladá vznik celej štvrte na súčasnom brownfielde.

 

Tradičná panoráma Petržalky s panelovými domami sa zmení po dobudovasní veľkých developmentov v centrálnom koridore a Matadore

 

Nemenná zatiaľ ostáva Incheba, veľký výstavný areál, taktiež od architekta Dedečka. Majiteľ Incheby prezentoval záujem umiestniť tu Národné kultúrne a kongresové centrum, toto riešenie však asi nie je veľmi reálne. Do budúcna by bolo vhodné zaoberať sa možnosťami vytlačenia Incheby do inej lokality a jej nahradenia polyfunkčnou mestskou zástavbou, ideálne aj s významným objektom občianskej vybavenosti. Strategická poloha naproti Hradu si pýta vhodnejšiu funkciu ako výstavisko.

 

Incheba a obrovské plochy jej hál a parkovísk nie sú vhodným prvkom na nábreží naproti Hradu a centru mesta

 

Napokon, okruh výhľadov ukončuje pohľad na nábrežie Dunaja smerom do Rakúska, v rámci ktorého možno pozorovať Karlovu Ves a jej sídlisko Dlhé Diely, ako aj developmenty priamo pri rieke. V najbližších rokoch prinesie zmenu predpokladané predĺženie schémy River Park, ktorá je rozdelená medzi JTRE a Cresco Real Estate. Súčasťou projektu je aj vznik prvého bratislavského planetária. Žiadúca by bola komplexná rekonštrukcia nábrežia od Karloveského ramena až po Starý most.

 

Nábrežie Dunaja s Dlhými Dielmi v pozadí. Samotná promenáda by si zaslúžila veľkorysejší prístup

 

Bratislava sa kúsok po kúsku mení na vyspelé mesto na Dunaji, kombinujúce históriu aj nové vrstvy. Je len málo lepších miest na pozorovanie tohto procesu, ako Most SNP – sám osebe jeden zo symbolov modernity metropoly. V priebehu minulého týždňa táto výrazná stavba oslávila 50 rokov od spustenia do prevádzky.

 

Fotografie z 26.8.2022. Pozrite si aj iné výhľady z bratislavských stavieb.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube