Author photoAndrej Sárközi 10.11.2022 18:30

Úľava pre Karlovu Ves sa blíži: Prvý parkovací dom čaká na posledné povolenia

Bratislava už dlhšie čaká na veľkú zmenu – na spustenie výstavby parkovacích domov. Hlavné mesto má vytypovaných cez 20 lokalít, kde by takto mohlo zlepšiť parkovanie a zrevitalizovať verejný priestor. Magistrát participuje s mestskými časťami, ktoré majú vlastné vízie zlepšovania situácie. 

Parkovisko na Ulici Ľudovíta Fullu. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Karlova Ves

Parkovisko na Ulici Ľudovíta Fullu. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Karlova Ves

K tomu, aby bola Bratislava pre obyvateľov lepším miestom pre život, sú parkovacia politika a súvisiace parkovacie domy nanajvýš potrebné. Prvá menovaná už postupne čistí verejný priestor od áut a prispieva k skultúrneniu ulíc – a to vo viacerých zónach. Prvé vznikli v Rači (Krasňany), v Novom Meste (Tehelné pole) a v Petržalke (Einsteinova), v súčasnosti sa rozširujú aj v Starom Meste alebo Ružinove. Obyvatelia týchto lokalít dostali lepšie ulice, jednoduchšie parkovanie a krajšie mesto, no zatiaľ bez parkovacích domov.

Viaceré lokality jednotlivých mestských častí medzičasom aj naďalej bojujú s návalom áut parkujúcich na chodníkoch, pri (a niekedy aj na) zeleni či miestach, ktoré sú určené chodcom. Už onedlho by sa však situácia mohla zlepšiť na Ulici Ľudovíta Fullu v Karlovej Vsi. Príprava projektu rekonštrukcie a nadstavby parkoviska zo strany mestskej časti sa blíži do finále. Informuje o tom novembrové vydanie miestneho periodika Karloveské noviny.

Nový objekt prinesie obyvateľom okolitých bytových domov kvalitnejšie parkovanie. „Súčasťou budú elektrické nabíjacie stanice, parkovací infosystém, nové osvetlenie, odstraňovač ropných látok, požiarna a retenčná nádrž,” uvádza sa v článku. Celkovo vznikne 71 až 73 nových parkovacích miest, z toho sa bude v objekte parkovacieho domu nachádzať 65 až 67 stojísk, ďalších šesť sa bude nachádzať z vonkajšej južnej strany. „Oproti už existujúcim tak pribudne 32 až 34 nových parkovacích miest pri minimálnom zábere existujúcej zelene. Naopak pribudne nová zeleň vrátane viac ako dvadsiatich nových stromov,” informuje redakcia periodika. 

Galéria

  • Miesto vzniku parkoviska na Ulici Ľudovíta Fullu. Zdroj: Google StreetView
  • Parkovací dom Veternicová, Karlova Ves. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Parkovací dom Wolkrova ulica, Petržalka. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Parkovací dom Saratovská ulica, Dúbravka. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Parkovací dom Československých parašutistov, Nové Mesto. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Parkovací dom Bebravská ulica, Vrakuňa. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Parkovací dom Závadská ulica, Rača. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Parkovací dom Unitas, vnútroblok Račianska-Šancová-Kominárska. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Objekt bude dvojpodlažný, podzemné podlažie bude zapustené do svahu a nadzemné bude na úrovni terajšieho parkoviska. Tam momentálne parkuje zhruba tridsiatka vozidiel. „Konštrukciu bude tvoriť monolitický železobetónový skelet, fasáda objektu bude obrastená popínavou zeleňou,” uvádza sa k novému parkovisku v Karlovej Vsi. 

K stavbe sa pre noviny vyjadrila aj Petra Csákányiová z Referátu investícií miestneho úradu. „Výstavba zahŕňa kompletnú novostavbu na terajšom parkovisku spolu s priľahlými chodníkmi. Chodníky priamo dotknuté výstavbou parkovacieho domu budú nahradené novými v plnom rozsahu, a to buď na pôvodnom mieste, alebo budú mierne posunuté,” popisuje. Opravené budú aj vzdialenejšie komunikácie pre peších, ktoré sú poškodené – pokryjú sa novým asfaltom. 

„Na stavbu už máme vydané právoplatné územné rozhodnutie i podanú žiadosť o stavebné povolenie. Podaná je i žiadosť o stavebné vodoprávne povolenie na odstraňovač ropných látok (ORL) a retenčnú nádrž. Tá by mala slúžiť na zachytenie vody pri prívalových dažďoch, ale mohla by sa využiť i na polievanie zelene v okolí,“ poznamenala pre Karloveské noviny Petra Csákányiová. 

Cesta k zrekonštruovanému a nadstavenému parkovisku bola zdĺhavá. Ako je uvedené v článku, bolo potrebné vybaviť projektovú dokumentáciu pre územné a následne i pre stavebné konanie. Rovnako sa riešili žiadosti o vyjadrenie príslušných orgánov a organizácií k územnému rozhodnutiu. V septembri tohto roka sa tak začalo s prípravou žiadostí o vyjadrenie k stavebnému povoleniu, čo celkovo predstavovalo asi 80 vyjadrení.

Pre rekonštrukciu parkoviska bolo zároveň potrebné aj povolenie na odstránenie pôvodnej stavby na špeciálnom stavebnom úrade. Príprava tohto projektu sa už blíži do finále aj z toho dôvodu, že koncom roka je naplánované verejné obstarávanie na zhotoviteľa.  

 

Parkovací dom Veternicová, Karlova Ves. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Parkovacie domy sa majú stať v blízkej dobe neoddeliteľnou súčasťou viacerých lokalít, kde bude platiť nová regulácia. Magistrát už v minulosti oznámil, že má vytypovanú dvadsiatku miest, kde by mohli objekty vzniknúť. K realizácii je však najbližšie osem z nich, čo nádejný optimizmus trochu deformuje. 

Jeden z objektov by mal vzniknúť vo vnútrobloku Račianska-Šancova-Kominárska pri bytových domoch Unitas. Parkovací dom sa bude nachádzať aj v Lamači na Studenohorskej ulici, na mieste bývalého areálu zberných surovín. Mesto chce zlepšiť parkovanie aj na Wolkrovej v Petržalke, kde vyrastie ďalší objekt. Štvrtým parkovacím domom má byť stavba na Saratovskej v Dúbravke. 

Parkovanie zlepší aj stavba na Závadskej v Rači či na Bebravskej ulici vo Vrakuni, kde Magistrát plánuje šiesty parkovací dom. Vybudovanie nového objektu pre autá prebehne aj na ulici Československých parašutistov v Novom Meste pri OD Slimák. Osmičku uzatvára objekt na Veternicovej ulici v Karlovej Vsi. 

Táto mestská časť tak okrem zrekonštruovaného a nadstaveného parkoviska na Ul. Ľ. Fullu získa aj mestský parkovací dom, čo skvalitní parkovanie v Karlovej Vsi a vyčistí ulice od áut. Zlepší sa tak vizuál daných lokalít a chodníky začnú konečne patriť tým, pre ktorých vždy boli určené – chodcom. 

Parkovacie domy sú v tomto momente nutnosťou v celej Bratislave - a to aj nad rámec ôsmich prezentovaných. Ich výstavba sa však tak skoro spustiť nemusí, mesto tak bude k zlepšeniu situácie smerovať len postupne. Nové parkovisko v Karlovej Vsi na Ul. Ľ. Fullu môže byť každopádne jedným z prvých väčších stavebných zásahov k uprataniu áut v hlavnom meste po zavedení parkovacej politiky. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube