Author photoAdrian Gubčo 20.12.2021 12:54

Ružinov vyhlasuje architektonickú súťaž na novú plaváreň

Bratislava by mohla získať novú verejnú plaváreň. Vzniknúť by mala v mestskej časti Ružinov, ktorá takýmto zariadením, napriek svojmu rozsahu, nedisponuje. Na jej podobu vyhlasuje architektonickú súťaž, čo je mimoriadne potešiteľný, hoci vo vyspelom meste jediný správny postup. K súťažiam tak po Hlavnom meste začínajú pristupovať aj mestské časti.

Ilustračná architektonická štúdia. Zdroj: Ateliér 3A / A1 Architecture

Ilustračná architektonická štúdia. Zdroj: Ateliér 3A / A1 Architecture

Nová plaváreň by mala byť súčasťou športového areálu, situovaného na južnej strane Ružinovskej ulice, naproti nádrži Štrkovecké jazero a v dotyku so zimným Štadiónom Vladimíra Dzurillu. Priestor, kde sa zariadenie plánuje, je dnes tvorený voľnou trávnatou plochou. Už historicky je totiž určený pre dostavbu športovísk. Okrem pôvodného štadióna tu mala vzniknúť aj plaváreň. Na začiatku 21. storočia sa zaujímavý, no značne zdegradovaný štadión rozšíril o novú tréningovú plochu a objekt dlhodobo nedokončeného ubytovacieho zariadenia na nízkej architektonickej úrovni.

Mestská časť by v dohľadnej dobe rada pristúpila k dobudovaniu areálu v zmysle originálnej stratégie a zvýšeniu jeho kvality. Oznámil to na sociálnej sieti starosta Ružinova Martin Chren, ktorý zároveň ohlásil vyhlásenie architektonickej súťaže. Predmetom riešenia nie je len vybudovanie novej krytej plavárne so zázemím, ale aj modernizácia hlavnej hokejovej haly, odstránenie nekvalitnej stavby ubytovacieho objektu, prípadne tréningovej haly, jej znovuvybudovanie a dobudovanie ďalšej tréningovej haly a haly pre curling so zázemím. Vzniknúť má aj nový ubytovací objekt. Areál má navyše spĺňať vyššie technologické štandardy a umožňovať prevádzku za využitia jedného energetického centra.

Architekti tak majú pred sebou náročné, no zaujímavé zadanie. Hlavná hala s kapacitou 3,5-tisíc divákov by mala získať nový plášť, hľadisko (kapacita sa má minimálne zachovať), vyššiu strechu, skyboxy, informačnú obrazovku, osvetlenie či technológie. Pri tréningovej hale je otvorená možnosť jej zachovania aj asanácie. V oboch prípadoch bude musieť spĺňať vysoké technologické štandardy. V areáli má vzniknúť aj druhá tréningová hala, keďže existujúca je dnes naplno vyťažená. Pribudnúť má aj nová hala s dvomi dráhami pre curling a fitness. V prípade ubytovacieho zariadenia sa navrhuje úplná asanácia súčasného objektu s ohľadom na zlý architektonický a dispozičný štandard aj nízke výšky podlaží. Nový hotel by mal mať tri hviezdičky, kapacitu pre 90 ubytovaných, reštauráciu alebo kongresové priestory. Teoreticky je možné doplnenie o kancelárie, potrebné je prepojenie s hlavnou halou.

Najvýznamnejšou novinkou však bude vznik novej plavárne. Nachádzať sa tu má 25-metrový bazén s ôsmimi dráhami – 50-metrový by bol podľa starostu neekonomický a nie je v možnostiach Ružinova prevádzkovať ho. Po jeho bokoch budú relaxačné stupienky (resp. tribúna na státie), umiestnený tu má byť aj bazén pre deti a neplavcov. V bazéne sa má využívať podzemná voda, ohrev sa má riešiť z chladenia ľadových plôch. Súčasťou plavárenskej časti bude aj wellness zóna s masážami a saunami. Očakávaný je vznik stravovacieho zariadenia.

Vyhlasovateľ súťaže očakáva vznik areálu s vynikajúcou úrovňou energetickej úspornosti. Má tu byť len jedno riadiace centrum a jedna strojovňa. Pravdepodobne tak bude potrebné využiť technológie typu tepelné čerpadlá, fotovoltaiku atď. Architekti budú musieť priniesť aj atraktívne riešenie verejného priestoru so zachovaním maxima zelene a nájsť vhodné umiestnenie automobilov – areál by mal disponovať asi 150 parkovacími miestami.

Súťaž je otvorená, anonymná, jednokolová, projektová a overená Slovenskou komorou architektov. V porote majú zastúpenie domáci experti – a skutoční odborníci, bez toho, aby do rozhodovania zasahovali politici. Odmeny sú na slovenské pomery decentné, predpokladaná hodnota zákazky je 266-tisíc eur. Architekti by mali svoje návrhy odovzdať do konca marca, vyhlásenie výsledkov sa očakáva na začiatku mája. Projekt ako taký by mal vyjsť na 25 miliónov eur.

 

Ilustračná architektonická štúdia. Zdroj: Ateliér 3A / A1 Architecture

 

Plány Ružinova na vybudovanie novej plavárne a skvalitnenie existujúceho areálu v spojení s vyhlásením kvalitnej architektonickej súťaže treba oceniť. V Bratislave nedávno vznikla aj iná plaváreň – v Petržalke, no bez architektonickej súťaže. Jej úroveň tomu zodpovedá. Nepochybne má mnohých užívateľov, ktorí sú s ňou spokojní, to ale platí najmä preto, lebo celkové nároky sú nízke. Architektonické súťaže sú cestou k modernejšiemu, efektívnejšiemu, funkčnejšiemu, ekologickejšiemu, ekonomickejšiemu aj estetickejšiemu riešeniu.

Ružinov si niečo také nepochybne zaslúži. Sám vyhlasovateľ súťaže píše, že tým chce riešiť dopyt po tejto funkcii zo strany 80-tisíc obyvateľov mestskej časti. To je populácia, dosahujúca veľkosť slovenského krajského mesta. Absencia plavárne je v tomto kontexte škandalózna a nedokáže ju vynahradiť ani existencia plavárne na Pasienkoch alebo súkromných bazénov vo fitnesscentrách. Navyše, v spojení s architektonicky cenným zimným štadiónom a ďalšími doplnkovými zariadeniami môže vzniknúť veľmi hodnotný areál. Umiestnený bude v dotyku s významnou rekreačnou plochou Štrkoveckého jazera a na začiatku „Ružinovského bulváru“.

Táto idea, ktorú rozvíja predovšetkým architekt Branislav Kaliský – okrem iného aj spoluautor ilustračnej štúdie na obrázkoch vyššie – ráta s úpravou okolia Ružinovskej ulice a jej premenou na živý mestský bulvár s kvalitnými verejnými priestormi. Súčasné územnoplánovacie podklady s tým do istej miery počítajú. Vo východnej časti ulice (za Tomášikovou v smere od centra) sa po stranách Ružinovskej čiastočne ráta so zástavbou, rovnako ako na južnej strane ulice pred poliklinikou, takže bulvár by získal aj aktívny parter. Navyše, v dohľadnej dobe by sa mala spustiť modernizácia Ružinovskej radiály, spojená aj s úpravami verejného priestoru. To všetko prispieva k zvyšovaniu atraktivity ulice, pričom športový areál na jej začiatku môže byť veľmi príťažlivou súčasťou Ružinovskej.

Najväčšou chybou by bolo, keby sa mestská časť rozhodla nerealizovať projekt podľa súťaže. Dnes je to samozrejme len predčasná obava, založená však je na skúsenosti z inej slovenskej súťaže na plaváreň. V Ružomberku bol pripravovaný obdobný projekt, pričom kompetícia priniesla veľmi zaujímavé výsledky. Mesto sa však nepochopiteľne rozhodlo nespolupracovať s víťazom, namiesto toho prebralo už hotový koncept – z Petržalky. To ale nie je dokladom kvality petržalskej plavárne, skôr jej lacnoty.

O Ružinove by nesprávne riešenie vypovedalo ešte horšie ako o Ružomberku. Nejde len o oveľa ľudnatejšiu samosprávu a súčasť metropoly. V Bratislave má mestská časť navyše vzor v podobe Hlavného mesta, ktoré organizuje jednu súťaž za druhou a pripravuje sa na realizáciu prvých vysúťažených projektov (vrátane obnovy kúpeľov Grössling, ktoré sú odlišným, no čiastočne podobným zadaním). Vedenie mestskej časti by tak pôsobilo popri Magistráte ako neschopné a neochotné dať ľuďom adekvátnu kvalitu.

Existuje tak celkom dobrá nádej, že Ružinov získa zaujímavý návrh na riešenie významného športového areálu. V prípade, že ho aj zrealizuje, tak bude bohatší o (snáď) vysokokvalitný priestor pre trávenie voľného času. Zvýši sa tým úroveň prostredia, ale predovšetkým kvalita života nielen v mestskej časti, ale v celej Bratislave.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Ilustračná architektonická štúdia. Zdroj: Ateliér 3A / A1 Architecture
  • Ilustračná architektonická štúdia. Zdroj: Ateliér 3A / A1 Architecture
  • Ilustračná architektonická štúdia. Zdroj: Ateliér 3A / A1 Architecture
  • Ilustračná architektonická štúdia. Zdroj: Ateliér 3A / A1 Architecture
  • Ilustračná architektonická štúdia. Zdroj: Ateliér 3A / A1 Architecture

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube