Author photoAdrian Gubčo 04.11.2017 14:00

Rozširujúce sa centrum Bratislavy z výšky

Na videu nižšie vidno pohľad z výšky na rozširujúce sa centrum Bratislavy, kde vzniká súbor administratívnych a rezidenčných budov Panorama City a kde by v rámci projektu Spojená Bratislava malo pribudnúť niekoľko ďalších rozsiahlych stavebných zámerov, predovšetkým pokračovanie komplexu Eurovea.

Zdroj: J&T Real Estate

Zdroj: J&T Real Estate

Pôjde nepochybne o zaujímavú zmenu, ktorá ovplyvní obraz Bratislavy. Rozšírenie rekreačnej nábrežnej zóny, sľubovaná električková trať na Pribinovej a Košickej ulici a prvý slovenský mrakodrap zmenia život aj imidž metropoly, rovnako ako masívny nárast koncentrácie obyvateľstva v zóne. V niečom to teda zmení Bratislavu k lepšiemu, v iných veciach zrejme aj k horšiemu.

Zdroj: Youtube

V kontexte debát o Významných investíciách ide o zásadnú otázku - či budú tieto projekty prínosom a ako chce mesto reagovať na ich problematické aspekty. V zahraničí je bežné, že v prípade podobne rozsiahlych zámerov je priamo zainteresované do plánovania projektov aj vo forme zakladania spoločných firiem s developermi. Pre súkromníkov to znamená zrýchlenie niektorých procesov (teda kľúčová vec v prípade žiadostí bratislavských developerov o štatút významnej investície) a zjednodušenie administratívy, pre mestá to je silnejší vplyv na finálnu podobu developmentu.

Postup aj v prípade Spojená Bratislava či Nové Nivy by teda nemal byť o tom, povedať áno alebo nie, ale o tom, ako plány developerov premeniť na spoločný profit nielen pre nich, ale aj pre mesto, čo je však možné len pri väčšej otvorenosti a menšom strachu z reakcie (časti) verejnosti. Veď ako inak dostať do mesta dve milardy eur na investície, ako podporiť tých, ktorí tieto peniaze majú?

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: J&T Real Estate

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube