Author photoAdrian Gubčo 20.11.2018 13:45

Rekonštrukcie staromestských ulíc, november 2018

V týchto dňoch sa ukončuje väčšina zo série rekonštrukcií, ktorými prešli v tomto roku viaceré ulice v mestskej časti Staré Mesto. Z veľkej časti išlo o komplexnejšie úpravy, v rámci ktorých sa okrem vozovky upravili aj chodníky, čo prispelo k zvýšeniu kvality verejného priestoru.

Blumentálska ulica

Blumentálska ulica

Najmenšou z týchto rekonštrukcií bola obnova Kozej ulice, kde došlo len k výmene povrchu vozovky. Ulica neprešla celkovou transformáciou, tá by však mohla byť otázka najbližších rokov. Kozia patrí do štvrte, riešenej v rámci prvého bratislavského Manuálu tvorby verejných priestranstiev pre Panenskú a okolie. Budúca rekonštrukcia by tak mala byť na vysokej kvalitatívnej úrovni, ktorú si táto ulica s veľkým počtom pekných historizujúcich domov zaslúži.

Komplexnejšieho charakteru bola rekonštrukcia druhej časti Hlbokej cesty medzi Sokolskou a Krížkovou v priestore pred Ministerstvom zahraničných vecí SR. Okrem vozovky bol obnovený a vydláždený aj chodník a jasne zadefinované parkovanie. Hoci sa tým zvýšila bezpečnosť chodcov, chodník je celkovo užší. Riešenie kritizovali aktivisti venujúci sa pešej doprave.

Novú podobu získava aj Svoradova ulica v priestore medzi Pilárikovou a vyústením schodiska zo Škarniclovej. Kým chodník na južnej strane ulice bol vydláždený, chodník na severnej dostal asfaltový povrch, keďže bude vysoko pravdepodobne využívaný na parkovanie, čomu nasvedčujú aj skosené obrubníky. Zaujímavé je zmieňované vyústenie schodiska, kde bola položená dlažba z drobných kociek s vejárovým kladením. V jednej línii so schodiskom sa nachádza vyvýšený prechod smerom na Ulicu Podjavorinskej, ktorý bol zachovaný a takisto sa obnovuje.

Najrozsiahlejšia rekonštrukcia ulice, ktorá je rozdelená na dve etapy, prebieha na Blumentálskej v úseku medzi Floriánskym námestím a Vazovovou ulicou. Treba zároveň povedať, že ide asi aj o najkvalitnejšiu obnovu, čo je pravdepodobne dané silnou miestnou komunitou, ktorá dané riešenie presadila.

Aj tu dôjde ku predláždeniu chodníka a výmene vozovky, zároveň sa tu však zmení spôsob parkovania, čo umožní zriadenie segregovaného cyklopruhu a odstránenie asfaltových plôch v prospech zelene. Okrem toho sa tu kladú nové obrubníky, netypicky kamenné. Prvá fáza obnovy Blumentálskej by mala byť ukončená najneskôr v januári, druhá etapa by mala prebehnúť do jari 2019.

Staré Mesto podobným spôsobom zrekonštruovalo za posledné štyri roky pomerne veľké množstvo ulíc, pričom sa v rámci možností zachovávala jednotná materialita chodníkov. Hoci jednotlivé riešenia neboli bez chýb (predovšetkým odstránenie prídlažby, výber lacného typu dlažby, miestami sporné dopravné značenie), vo výsledku úpravy v uplynulých rokoch priniesli významné zvýšenie úrovne verejného priestoru, čo je dané predovšetkým jasným vytlačením parkujúcich áut z chodníkov.

Mestská časť má po posledných voľbách nové vedenie, ktoré si kladie za cieľ výrazne zlepšiť kvalitu verejných priestranstiev. Ostáva veriť, že sa nadviaže na to dobré z uplynulého obdobia, k čomu patrí aj väčšina nedávnych rekonštrukcií.

 

Fotografie Hlbokej cesty z 18.11.2018, ostatné z 16.11.2018

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Kozia ulica, vymenený povrch vozovky
  • Hlboká cesta, kde sa kedysi parkovalo po chodníkoch, dnes je parkovanie jasne vymedzené
  • Všetky parkovacie miesta sú rezidenčné
  • Svoradova ulica, ľavá strana ulice je vydlážená
  • Svoradova ulica, pohľad smerom k centru
  • Vyvýšený prechod na Svoradovej vedúci ku schodom na Škarniclovu sa zachováva a obnovuje
  • Dlažba z drobných kociek pri vyústení schodiska. Veľká plocha bola predtým využívaná parkujúcimi autami, teraz bude pre peších
  • Blumentálska, pohľad z Floriánskeho námestia. Chodník je nanovo vydláždený
  • Predtým asfaltové plochy budú teraz využité ako cyklopruh a zeleň
  • Cyklotrasa vznikne medzi dvoma radmi stromov
  • Blumentálska, pohľad z Vazovovej

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube