Author photoAdrian Gubčo 07.08.2018 13:00

Obnovy ulíc v Starom Meste, august 2018

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto napreduje v obnove viacerých ulíc. Definitívne dokončená je Tobrucká, dokončuje sa Klemensova. Popri zlepšení funkčnosti aj estetiky ulíc sa však ukazuje, že existuje ešte priestor pre zlepšenie.

Tak ako aj pri iných obnovách, aj v prípade vyššie spomenutých ulíc došlo k jednoznačnému oddeleniu priestoru pre peších a pre automobily, k lokálnym zlepšeniam pohybu chodcov vďaka sloním ušiam a bezbariérovým úpravám, ako aj k čiastočnému predláždeniu ulíc dlažbou v jednotnej úprave.

Na Tobruckej sa obnovila vozovka v úseku od Šafárikovho námestia po križovatku s Múzejnou a pri vyústení do Medenej, ako aj obnovili chodníky na južnej strane Tobruckej a v rozšírenom priestore pri vyústení do Medenej ulice. Pozitívom je zlepšenie podmienok pre zeleň, ako aj vysadenie nových stromov, ktoré môžu v prípade dobrej starostlivosti významne okrášliť lokalitu v najbližších dekádach.

Na Klemensovej ulici sa kompletne obnovuje úsek medzi Jakubovým námestím a Gajovou, teda sa realizuje nová vozovka aj vymieňa povrch chodníka. Zúžením chodníka na západnej strane ulice a zmenou organizácie dopravy vznikne niekoľko nových parkovacích miest, kým na Jakubovom námestí sa odstránením výklenku pod niekdajšou pumpou rozšíri plocha zelene. Rekonštrukcia bude dokončená v priebehu niekoľkých dní.

Aj napriek tomu, že tieto rekonštrukcie sú na ďaleko vyššej úrovni ako iné rekonštrukcie ulíc v réžii ostatných mestských častí, ale aj Bratislava - hlavné mesto SR, miestami sa objavuje kritika, ktorá nie je neoprávnená. Okrem absencie otvorenejšieho informovania a zapájania miestnych občanov do plánovania, či výberu dlažby, ktorá patrí k najlacnejším, sú to aj vážnejšie otázky technického charakteru - predovšetkým odstraňovanie prídlažby, ktorá má pozitívne efekty pri odvádzaní vody (čo je stále významnejší problém) alebo pri budúcich obnovách ulíc. Hoci je pravda, že riešenie s prídlažbou by bolo drahšie, ide o šetrenie prostriedkov do budúcnosti.

Naše samosprávy nepatria k najbohatším, držať sa preto hesla "nie sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť lacné veci" by tak mohlo byť v tomto prípade namieste. Budúce obnovy ulíc by mali preto nepochybne rátať aj s prídlažbami a vo všeobecnosti byť v takej kvalite, aby ulice dokázali slúžiť bez problémov ešte desaťročia.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Tobrucká ulica, stromy vo veľkorysejšom výsadbovom páse.
  • Tobrucká ulica, nový strom na mieste, kde predtým bola vozovka.
  • Tobrucká, nové stromy na mieste, kde sa predtým parkovalo (aj na chodníku).
  • Rozšírený priestor pre chodcov na Tobruckej.
  • Klemensova ulica.
  • Rozšírenie parku na Jakubovom námestí o plochu, kde sa historicky nachádzala pumpa.
  • Chodník bol mierne zúžený, no vzhľadom na absenciu parteru nejde o taký radikálny problém.
  • Obnovená fasáda jedného z domov na Klemensovej. Snáď sa bude v podobnom štýle pokračovať aj naďalej.
  • Križovatka Klemensova - Gajova.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube