Author photoAdrian Gubčo 21.08.2018 08:30

Ďalšie obnovené ulice v Starom Meste

V mestskej časti Bratislava - Staré Mesto sa dokončila obnova ďalších ulíc, resp. ich častí, a ďalšie napredujú. Ukončená je rekonštrukcia Lermontovovej medzi Štefánikovou a Fraňa Kráľa, ako aj aj časť Klemensovej medzi Jakubovým námestím a Gajovou.

Prvá z dokončených ulíc sa dočkala kompletnej výmeny vozovky, zriadenia bezbariérových prechodov a vydláždenia chodníkov. Na ulici sa parkuje pozdĺžne, priestor pre chodcov a automobily je jasne oddelený. Hoci sa ani tu nerealizovala prídlažba, lokálne bol chodník rozšírený a úroveň ulice išla výrazne hore. Široký chodník v dotyku so supermarketom na Štefánikovej poskytuje do budúcna možnosti pre osadenie letného sedenia.

Druhou obnovovanou ulicou je Klemensova. Keďže ulica bola zjednosmernená, vďaka čiastočnému zúženiu ľavostranného chodníka (na západnej strane) vznikla možnosť pre vytvorenie dvadsiatky nových parkovacích miest. Ide o pomerne kontroverzný krok, keďže je žiaduce chodníky skôr rozširovať, v tomto prípade však táto strana ulice nedisponuje žiadnym aktívnym parterom, čiže sa to dá akceptovať. Tak ako v prípade iných obnov, aj tu došlo k výmene vozovky a vydláždeniu chodníkov. V mieste prechodov vznikli slonie uši, čo zlepšuje komfort chodcov, vďaka odstráneniu výklenku po niekdajšej pumpe na Jakubovom námestí sa rozšírila zeleň parku.

Práce aktuálne prebiehajú na úseku medzi Gajovou a Grösslingovou ulicou, ukončené by mali byť v priebehu niekoľkých málo týždňov.

V podobnom štýle sa predpokladá obnova ešte minimálne dvoch ulíc - časti Bezručovej a Lomonosovovej v súvislosti s výstavbou Bezručova Residence, Staré Mesto by malo tento rok zrealizovať obnovu ešte minimálne jednej ulice v okolí Panenskej, s najväčšou pravdepodobnosťou Kozej ulice.

Na rozdiel od iných rekonštrukcií, kde sa postupuje len podľa vágne definovaných štandardov a technických noriem, v prípade Kozej ulice má mestská časť k dispozícii vypracovaný Manuál tvorby verejných priestorov, konkrétne prispôsobený okolitej štvrti. Realizácia obnovy v zmysle manuálu bude zaujímavým testom, ktorý snáď potvrdí výhody podobných manuálov do budúcnosti.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Lermontovova ulica.
  • Široký priestor pri supermarkete by mohol byť využitý pre letné sedenie.
  • Pešie ťahy sa napriamili.
  • Ulica je obnovená, bolo by žiaduce, aby sa nasledovalo obnovou domov.
  • Klemensova, dokončená časť.
  • Zeleň Jakubovho námestia sa rozšírila.
  • Mestská časť vytvorila 20 parkovacích miest, čím chce čiastočne riešiť úbytok parkovania v blízkosti Landererovho parku.
  • Obnovovaná časť Klemensovej.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube