Author photoAdrian Gubčo 09.07.2018 09:00

Zo staromestských ulíc, júl 2018

Tento týždeň bude patriť updatom. Najprv sa pozrieme, ako napreduje obnova viacerých staromestských ulíc, ktoré prechádzajú celkovou obnovou v réžii mestskej časti Staré Mesto. Rozsah rekonštrukcií patrí k najväčším v posledných rokoch.

K už dokončeným uliciam ako sú Kýčerského, Povraznícka či Hollého teraz pribudli aj Justičná a časť Mariánskej. Na oboch uliciach bola obnovená vozovka, zrekonštruované a vydláždené chodníky, lokálne zrealizované opatrenia v prospech chodcov (rozšírenie chodníkov či zriadenie sloních uší) a bezbariérové opatrenia a vytvorené parkové pásy. Na druhej menovanej pribudli v priestore pred lekárňou dva ostrovčeky s výsadbou zelene. Ďalšia časť Mariánskej sa bude rekonštruovať v závislosti od spolupráce s vedením Hurbanových kasární, teda Ministerstvom kultúry, ktoré uvažuje o rekonštrukcii kasární.

Ďalšou rekonštruovanou ulicou je Lermontovova, aktuálne v úseku po Flöglovu, zrekonštruuje sa však aj úsek po Ulicu Fraňa Kráľa. Aktuálne sa pracuje na chodníkoch, ktoré sú vydláždené už typickou dlažbou Premac Klasiko v grafitovej úprave, obnoví sa aj vozovka. Zlepšenie pre chodcov sa týka najmä severného nárožia Lermontovovej so Štefánikovou, kde vznikol veľkorysý priestor pred vstupom do supermarketu.

V prípade obnovovanej Klemensovej ulice sa mestská časť rozhodla pre kontroverzný krok - zúženie chodníka o 25 centimetrov pred Železničným riaditeľstvom, vďaka čomu bude schopná vytvoriť 20 nových parkovacích miest, keďže ulica sa až po Grösslingovu zjednosmerní, parkovať sa tak bude po oboch stranách ulice. V lokalite je veľký tlak na parkovanie, časť miestnych obyvateľov tak zmeny určite privíta, hoci zužovanie chodníkov by malo byť vždy len krajným riešením. Na druhej strane, rozšírený bude chodník priliehajúci k zelenej časti Jakubovho námestia, na mieste, kde sa historicky nachádzala pumpa. Zeleň by sa mala rozšíriť.

Okrem týchto vecí sa realizujú aj menšie zásahy v podobe nového povrchu vozovky na Senickej ulici alebo vyvýšeného prechodu na Ulici Fraňa Kráľa, medzi schodiskom spájajúcim Štefánikovu a Vlčkovu ulicu (cez Puškinovu). Staromestská samospráva plánuje v obnove ulíc aj naďalej pokračovať.

Kvalitatívne nejde o mimoriadne zásahy, avšak niekoľko dodržiavaných princípov - napríklad že chodníky patria chodcom, priestory musia byť bezbariérové a do Starého Mesta patrí dlažba - je veľkým skokom v zlepšení kvality verejných priestranstiev. Ide zároveň o základné veci, ktoré posunú vnímanie Bratislavy ako mesta, ktoré sa posúva do 21. storočia.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Justičná ulica, 3.7.2018
  • V centre mesta stále výrazne chýbajú parkovacie miesta pre motorky. Na Justičnej miesto pribudlo. Foto z 3.7.2018.
  • Rozšírené priestory pre chodcov, ktorí majú na chodníku priestor len pre seba. Foto z 3.7.2018.
  • Zúžená vozovka v mieste prechodov na Justičnej ulici. Foto z 3.7.2018.
  • Mariánska ulica, foto z 6.7.2018.
  • Nová zeleň pred Mariánskym dvorom na Mariánskej. Foto z 6.7.2018.
  • Lermontovova, foto z 6.7.2018.
  • Pred vstupom do supermarketu vznikol širší a prehľadnejší priestor pre chodcov, foto z 6.7.2018.
  • Aktuálne sa realizujú chodníky v úseku po Flöglovu, neskôr sa bude aj vozovka. Foto z 6.7.2018.
  • Zatiaľ nezrekonštruovaná časť Lermontovovej. Foto z 6.7.2018.
  • Klemensova ulica. Ostrovček vpravo sa spojí so zelenou časťou Jakubovho námestia. Foto z 3.7.2018.
  • Chodník bol zúžený asi o 25 centimetrov. Foto z 3.7.2018.
  • Vďaka zúženiu chodníka a zjednosmerneniu ulice by malo byť možné parkovať po oboch stranách Klemensovej. Foto z 3.7.2018.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube