Author photoMartina Gregová 11.06.2023 14:18

Príležitosť pre celé Slovensko: Kostolné veže môžu byť významnými atrakciami, treba ich otvoriť

Mesto Banská Bystrica vyhlásením súťaže na novú pobodu Petermanovej veže nadviazalo na svetový trend rekonštruovania kostolných veží a prispôsobovania ich vnútorných priestorov novým funkciám. Ocenené návrhy predstavujú príklady toho, ako možno k podobným objektom pristupovať aj v iných slovenských mestách.

1.miesto. Zdroj: FRAM Architekti

1.miesto. Zdroj: FRAM Architekti

Petermanova veža v Banskej Bystrici nie je, rovnako ako mnoho podobných objektov naprieč celým Slovenskom, v súčasnosti okrem svojej primárnej funkcie takmer vôbec využívaná. Veža je pritom súčasťou mestského hradu a vďaka svojej strategickej polohe v centre mesta má naozaj vysoký potenciál budúceho využitia.  

Mesto Banská Bystrica preto začiatkom tohto roka vyhlásilo verejnú ideovú súťaž návrhov na riešenie objektu z architektonického aj funkčného hľadiska. Hlavnou požiadavkou súťaže bolo vytvorenie súdobého interiéru, v ktorom okrem nových prvkov ostanú zachované aj pôvodné s výnimočnou historickou hodnotou. Okrem samotnej veže mali účastníci súťaže riešiť aj blízke okolie objektu. 

„Našim cieľom je vytvoriť prevádzku a expozíciu hradného areálu spojenú s vyhliadkou z Petermanovej veže,” opisuje zámer súťaže Tomáš Pastorok, vedúci Oddelenia cestovného ruchu MsÚ v Banskej Bystrici. „Chceme, aby mali návštevníci i obyvatelia mesta vďaka rôznym tematickým prezentáciám a moderným technológiám možnosť spoznať históriu mesta a mestského hradu na piatich poschodiach.”

 

1. miesto. Zdroj: FRAM Architekti

 

Porota hodnotila celkovo päť súťažných návrhov, z ktorých ako víťazný vzišiel koncept od štúdia FRAM Architekti. V ňom sa jeho autori rozhodli plne rešpektovať autentické prvky veže a zároveň jej interiér doplniť o nové architektonické zásahy, ktoré umožnia jej plnohodnotné sprístupnenie pre návštevníkov.  

Návrh ďalej riešil aj prevádzkovú schému celého objektu. V rámci dispozície bola pridaná dvojica jednosmerných schodísk, ktorá zabezpečí bezkolízny chod prevádzky a zabráni kríženiu medzi vystupujúci a zostupujúcimi návštevníkmi. Na treťom a štvrtom podlaží sa podľa víťazného návrhu bude nachádzať samotná expozícia. Tá ľuďom priblíži históriu mesta aj samotného hradu. O podlažie vyššie by mala po novom pribudnúť drevená zvonová stolica. Na samotné zvonenie sa budú môcť návštevníci pozrieť z lávky umiestnenej nad ňou. Na najvyššom podlaží sa bude navyše nachádzať aj vyhliadková ochodza.

Návrh sa tiež zameriava na materiálové riešenie. V interiéri veže majú prevládať najmä drevené konštrukcie, ktoré budú doplnené o subtílne oceľové prvky. „Návrh pôsobí spomedzi všetkých prihlásených najpriateľskejšie k okoliu a k pamiatke, prístavba (vstupný objekt) veže je navrhnutá primerane a citlivo. Predložené riešenie má potenciál sa rozvíjať, prístupy a prepojenia priestorov sú navrhnuté vhodne,” konštatuje odborná porota.  

 

2. miesto. Zdroj: Dominka Mikátová, Lenka Baková

 

Na druhom mieste sa umiestnil návrh od Dominiky Mikátovej a Lenky Bakovej. Ten sa vyznačoval najmä prepracovanou schémou celej expozície, ktorá mala zahŕňať pavilón multimediálnej prezentácie, premietacie plátno, prezentáciu systému hradieb či sklenené plochy, určené na premietanie. V tomto prípade autorky v interiéri veže navrhli kombináciu skla, ohýbaného plechu, pororoštu, drevenej podlahy aj hliníkových profilov.

„Návrh pôsobí konzistentne a riešenie interiéru je sympatické, hoci je poňatý minimalisticky. Riešenie, ktoré návrh prináša sa zdá byť finančné najmenej náročné spomedzi tých, ktoré riešia aj objekt prístavby,” uviedla odborná porota vo svojom komentári. Za negatívum návrhu však označila zvolené materiály, a to najmä pre ich nepraktickosť a nižšiu bezpečnosť. Skritizovaný bol tiež predpokladaný zásah do pôvodných klenieb objektu, čo členovia poroty označili ako necitlivé voči pamiatke.  

 

3. miesto. Zdroj: Lucia Kurillová

 

Na treťom mieste skončil návrh od Lucie Kurillovej. „Podľa názoru poroty predložený novotvar, resp. jeho materialita pôsobí príliš kontrastne voči historickému okoliu, nepôsobí s vežou v symbióze a navrhované riešenie vyznieva v rámci kontextu neusporiadane,” dočítame sa v jej hodnotení. 

Kostolné veže sú dominantami mnohých slovenských miest. Vďaka svojej výške aj výbornej polohe majú naozaj vysoký potenciál využiteľnosti. Väčšina miest sa síce zamerala na ich sprístupnenie a možnosť navštíviť vyhliadkovú plochu v ich najvyšších podlažiach, avšak často bez väčšieho architektonického či funkčného zásahu do ich vnútorných priestorov.  

Mesto Banská Bystrica sa rozhodlo ísť ešte o krok ďalej a vežu nielen sprístupniť verejnosti, ale aj dopomôcť k vytvoreniu jej architektonicky kvalitných vnútorných priestorov. Tie budú samé o sebe poskytovať návštevníkom tejto pamiatky jedinečný zážitok. Banská Bysrica tak nadviazala na trend, ktorý možno už niekoľko rokov badať v iných krajinách. Podobné objekty a ich rekonštrukcie sa totiž vo svete tešia čoraz väčšej obľube. 

Pre mestá sa takto otvára nová dimenzia ich spoznávania. Najlepšie pritom je, že potenciál pre vznik zaujímavých atrakkcií sa teoreticky nachádza v prakticky každom sídle na Slovensku. 

 

(SKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: FRAM Architekti
  • 1. miesto. Zdroj: FRAM Architekti
  • 1. miesto. Zdroj: FRAM Architekti
  • 1. miesto. Zdroj: FRAM Architekti
  • 2. miesto. Zdroj: Dominka Mikátová, Lenka Baková
  • 3. miesto. Zdroj: Lucia Kurillová

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube