Author photoMartina Gregová 31.03.2023 19:00

Prázdne sídliskové trávniky škodia. Nahradiť ich môžu ekoparky

Vizafogó park v trinástom budapeštianskom obvode je pokračovaním snáh o modernizáciu a humanizáciu miestneho sídliska, ktoré je dlhodobo hodnotené ako jedno z najobľúbenejších. O dôležitosti a príkladnosti projektu svedčí aj získanie lokálneho architektonického ocenenia.

Autor: Balázs Danyi

Autor: Balázs Danyi

13. obvod mesta Budapešť je považovaný za jednu z najprogresívnejších oblastí maďarského hlavného mesta. Nie je preto prekvapením, že práve tu v roku 2022 vznikol výnimočný verejný priestor, ktorý v sebe spája funkciu kaviarne, odpočinkových plôch a ekoparku. Za jeho návrhom stoja architekti zo štúdia ARCHIKON ARCHITECTS v spolupráci so štúdiom Objekt Landscape Architect Office. Štúdio ARCHICON okrem samotného ekoparku v spomínanej lokalite navrhlo aj modernú materskú školu. Ako jeho členovia sami tvrdia, inšpiráciou pri návrhu im boli známe lokality ako Cooling Park vo Viedni či Park Bikás.

Na mieste, kde v súčasnosti ekopark stojí, sa kedysi nachádzala rušná nákladná stanica. Keď v 60. rokoch 20. storočia mesto zažívalo boom prefabrikovanej (panelákovej) výstavby, ostal priestor bývalej stanice nevyužívaný. Nachádzala sa tu len prázdna trávnatá plocha. Pozemok, ktorý bol pôvodne určený na výstavbu, sa napokon premenil na verejný park, ktorý výrazne zvyšuje kvalitu života obyvateľov danej oblasti.

Park sa teda nachádza na jedinečnom postindustriálnom mieste. Dnes je vložený medzi panelový obytný blok Vizafogó a nové administratívne budovy Agora od slovenského developera HB Reavis. Obyvatelia 13. obvodu však za tento jedinečný mestský priestor môžu vďačiť aj magistrátu, ktorý sa napriek mnohým záujemcom o výstavbu v danej oblasti rozhodol pozemky zadefinovať ako lokalitu určenú pre park. Stalo sa tak na podnet miestnej komunity, ktorá za kvalitný verejný priestor v tejto časti mesta dlhodobo bojovala.  

Galéria

  • Autor: Balázs Danyi
  • Autor: Balázs Danyi
  • Autor: Balázs Danyi
  • Autor: Balázs Danyi
  • Autor: Balázs Danyi
  • Autor: Balázs Danyi

Ekopark Vizafogó sa v súčasnosti rozprestiera na ploche viac ako 9.300 metrov štvorcových a je kombináciou viacerých funkcií. Jeho ústredným prvkom sa stalo umelo vytvorené jazero. To vďaka svojmu prírodnému charakteru podporuje miestnu mikroklímu, zvyšuje biodiverzitu a má tiež samočistiacu funkciu. V priamej nadväznosti na jazero následne vznikol drobný pavilón, v ktorého priestoroch návštevníci nájdu kaviareň aj toalety. V teplých mesiacoch navyše pred pavilónom pribúda aj vonkajšia terasa, ktorá je situovaná priamo na drevenom móle. Okrem toho bolo v parku umiestnených vyše 20 lavičiek na oddych, niekoľko lehátok, stoly či dokonca stolný futbal a pingpongové stoly.

V návrhu architekti kládli veľký dôraz na ekologickú stránku projektu. To sa okrem iného pretavilo v použitých materiáloch, systéme na zbieranie dažďovej vody, vodopriepustných materiáloch zvolených na výstavbu chodníkov či rozsiahlej výsadbe nízkej aj vysokej zelene. V parku bolo vysadených 59 stromov a približne 20-tisíc drobných rastlín. Verejné osvetlenie v celom parku je riešené formou energeticky úsporného LED systému. 

Projekt Vizafogó park získal koncom minulého roku Budapeštiansku cenu za architektúru, čo potvrdzuje nielen jeho výnimočnosť, ale aj veľký prínos pre celú komunitu. Cenu vyhlásuje budapeštianska mestská rada. Priebeh tohto ročníka mala na starosti miestna komora architektov. „Jazero, ktoré vzniklo terénnou úpravou pozemku, zvolená vegetácia, zavlažovací systém a funkcie verejného parku, vytvorené na základe sledovania zvyklostí komunity - to všetko vyústilo do dobre formovanej oázy, vytvorenej v mestskej džungli,” odôvodnila výber víťaza odborná porota. 

Park je pre mesto skutočným úspechom a môže byť inšpiráciou aj pre iné sídliská, ktorých rozľahlé verejné priestory v súčasnosti zívajú prázdnotou. Samospráva sa namiesto predaja rozhodla nevyužívaný pozemok premeniť na park a do oblasti investovala viac ako dvojnásobok potenciálnej predajnej ceny.  

Stratégia rozvoja celého obvodu sa vypláca aj v dlhodobom horizonte. Podľa viacerých prieskumov je Vizafógo jednou z najobľúbenejších obytných štvrtí v meste a podľa ukazovateľov realitného trhu aj jednou z najhodnotnejších. Modernizácia a humanizácia oblasti totiž začala už pred vyše desaťročím. Mesto do budúcnosti sľubuje postupné rekonštrukcie viacerých vnútroblokov. Zároveň tiež práve prebieha modernizácia škôlky Gyöngyszem, ktorá bude po dokončení prvou v Maďarsku, ktorá plne využíva inteligentné systémy.  

 

(Epiteszforum, Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube