Author photoAdrian Gubčo 31.08.2022 16:24

Opäť masívny rast: Ceny nehnuteľnosti stúpli medziročne o štvrtinu

Rast cien nehnuteľností neustáva, čo potvrdzujú všetky nové analýzy. Najnovšiu správu vydal Štatistický úrad SR (ŠÚSR), ktorý skúmal realizačné ceny nehnuteľnosti v druhom štvrťroku 2022. Ako vyplýva z dát, realizačné ceny nehnuteľností medziročne narástli rekordným spôsobom. V Bratislavskom kraji narástli najmä ceny novostavieb.

Ilustračný záber

Ilustračný záber

Ako uvádza ŠÚSR, realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie počas druhého štvrťroka 2022 boli o 16,6 % vyššie ako v rovnakom období pred rokom. Ide tak o najväčší nárast od začiatku zisťovania v roku 2010. Dynamika rastu sa tak zvyšuje. Najviac naň vplýval takmer až štvrtinový (23,1%) rast cien novostavieb, staršie nehnuteľnosti stúpli o 12,7%. Medzikvartálne narástli čísla o približne 5,5%, podobne pre novostavby aj existujúce nehnuteľnosti. Tieto čísla platia pre celé Slovensko.

Z regionálneho pohľadu možno taktiež pozorovať rast vo všetkých slovenských krajoch a pri všetkých typoch nehnuteľností. Regionálne rozdiely však existujú – najviac čísla narástli v Banskobystrickom, Košickom a v Trnavskom kraji, kde medziročný nárast prekonal 20%. Bratislavský kraj však citeľne narástol tiež. Pri novostavbách to bolo až o 24,9%, pri starších domoch a bytoch o 5,9%. V metropole už tradične pribúda najviac novostavieb

Úrad sa nevenuje zhodnoteniu príčin daného rastu. Vychádzajúc z iných zdrojov, najmä z analýz spoločnosti Bencont, sa však dá usudzovať, že za vysokou dynamikou stojí kombinácia zvyšujúcich sa úrokových sadzieb a inflácie. Aj kvôli tomu začali predaje, minimálne v Bratislave, mierne klesať. „Na kúpu nehnuteľnosti a splátku hypotéky tak ostáva menšia časť príjmov, pričom mesačná splátka hypotéky v dôsledku vyšších cien nehnuteľností a úrokových sadzieb rastie,“ vysvetlil Rudolf Bruchánik, hlavný analytik Bencont Investments.

Napriek miernemu poklesu dopytu ale nemožno očakávať aj pokles cien. V Bratislave mu bude brániť nedostatok bytov, ktorý ostáva citeľný. Do budúcna sa situácia ani nezlepší, keďže chýbajú väčšie počty bytov strednej alebo dostupnejšej kategórie. Očakávaná tak je skôr menšia miera rastu, kedy budú ceny novostavieb stúpať skôr o jednotky percent ako o dvojciferné hodnoty.

V prípade regiónov bude zaujímavé sledovať vývoj cien napríklad v Košickom kraji, kde teraz prudko stúpli ceny starších nehnuteľností. Keďže údaje sa týkajú druhého kvartálu roka 2022, situácia ešte nesúvisí s príchodom automobilky do Košíc. Dá sa však predpokladať, že mesto zasiahne vlna stavebného rozvoja a rastu cien, súvisiaca so zvýšeným záujmom o bývanie. Metropola východu by mohla byť konfrontovaná s podobným vývojom ako v Bratislave. Odpovedať musí zvýšeným tlakom na výstavbu nových projektov, ideálne vo viacerých brownfieldoch, ktoré sa nachádzajú aj v blízkosti centra. Skúsenosť Bratislavy môže slúžiť ako (zlý) príklad toho, ako sa to robiť nemá.  

ŠÚSR analyzuje ceny nehnuteľností podobne ako Národná banka Slovenska (NBS), na rozdiel od NBS však svoje údaje zakladá nie na ponukových, ale realizačných cenách. Ide o sumy získané z reálne uskutočnených predajov evidovaných katastrom. Podľa úradu ide o kvalitnejšie údaje, po novom získavané aj v oveľa väčšom rozsahu a zo všetkých 79 slovenských okresov. Preto sa už sledujú aj čísla na regionálnej úrovni.

 

Zdroje: ŠÚSR, Bencont

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Štatistický úrad SR
  • Zdroj: Štatistický úrad SR

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube