Author photoRED 06.06.2022 14:08

Rast cien za bývanie stále nepoľavuje

Podľa najnovšej analýzy trhu s nehnuteľnosťami Národnej banky Slovenska pokračovali ceny domov a bytov aj v prvom štvrťroku 2022 v kontinuálnom raste. Údaje pripravila NBS v spolupráci s United Classifieds a Národnou asociáciou realitných kancelárií Slovenska.

Ako sme informovali aj v článku o výsledkoch za posledný kvartál 2021, zvyšovanie cien za bývanie dlhodobo nepoľavuje. Podľa štatistických údajov, ktoré nedávno zverejnila NBS, sa doterajší trend ani v prvom štvrťroku 2022 výraznejšie neobrátil. Ponukové ceny domov a bytov dosiahli v prvých troch mesiacoch tohto roka medziročný rast na úrovni 23,3 % (oproti 22,1 % v 4Q 2021), čo znamená medzikvartálne zvýšenie o 8,5 %. Priemerná cena za jeden meter štvorcový na Slovensku tak dosiahla 2.510 € (ako kuriozitu pripomeňme historický údaj 1.322 €/m2 z 3. štvrťroku 2009). Bratislavský kraj – cenový šampión medzi slovenskými regiónmi – dosiahol rekord na úrovni 3.230 €/m2, s veľkým odstupom po ňom nasledujú Košický (2.244 €/m2) a Žilinský kraj (1.828 €/m2).

Napriek istému pribrzdeniu dosahuje teda medziročný rast cien domov a bytov naďalej pomerne vysoké – dvojciferné číslo, ktoré záujemcov o kúpu už dlhší čas znepokojuje. Ako NBS zdôrazňuje, takýto trend je jednoznačne výraznejší u bytov ako v prípade rodinných domov.

Závery dozorujúcej banky potvrdzuje aj ďalšia analýza – pre zmenu z dielne Slovenskej sporiteľne (SLSP), podľa ktorej ceny domov a bytov v úvode tohto roka zaznamenali už piaty štvrťrok za sebou vyše 20-percentný medziročný rast, hoci medzikvartálne nepatrne klesli. Signály postupného sprísňovania menovej politiky z prvých mesiacov 2022 podnietili podľa nej rast sadzieb na úverových produktoch. Následne motivovali časť obyvateľstva k zvýšenej snahe využiť „končiace sa“ obdobie relatívne výhodnejších úrokových sadzieb na hypotékach pred ich očakávaným rastom. A práve tento faktor priniesol krátkodobý impulz k nakupovaniu.

Za náročnosťou odhadu ďalšieho cenového vývoja vidia autori zo SLSP viacero navzájom protichodne pôsobiacich faktorov. Ako hlavný uvádzajú skutočnosť, že rast cien zasiahol okrem bývania podstatne širšiu skupinu tovarov a služieb, čo dokladá aj čerstvo zverejneným rýchlym odhadom inflácie (HIPC) od Eurostatu, ktorá dosiahla bezmála 12-percentný medziročný nárast. Podniky vraj napriek tomu nestrácajú entuziazmus, čo sa malo premietnuť do výrazného nárastu ekonomického sentimentu na Slovensku.

Ďalším – nemenej dôležitým faktorom je rast stavebných nákladov v dôsledku nestability cien stavebných materiálov na trhu a ich dlhodobo masívneho zdražovania. Opatrná prognóza SLSP znie, že vysoké ceny, ktorých prudký prepad je momentálne viac ako nepravdepodobný, určitý segment dopytu utlmia, čo ich nárast zmierni a privedie ho k istej korekcii.

Niektorí odborníci však v situácii, keď na realitnom trhu dopyt niekoľkonásobne prevyšuje ponuku, pokles nepredpokladajú. „Predávajúci stále majú navrch a aj oni udávajú tempo rastu, keďže si môžu vyberať z množstva záujemcov o kúpu. Preto k prasknutiu realitnej bubliny a k zníženiu cenoviek bytov a domov v tomto roku nedôjde," povedal pre TASR finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Aktuálny previs dopytu po bývaní nad jestvujúcou ponukou a hlad klientov po investovaní do rezidenčných nehnuteľností spolu s výrazným nárastom podielu špekulatívnych nákupov stimulujú priam raketový vzostup cien, ženúc ich k bezprecedentným historickým maximám. Prognóza trendov ohľadom cenotvorby či vrtkavej rovnováhy medzi ponukou a dopytom sa tak stáva v dlhodobej perspektíve značne neistá. Kde je hranica nafukovania cenovej bubliny, to je otázka, ktorú si novinári spolu s verejnosťou kladú ostatné dva roky už pravidelne. Minimálne v Bratislave však nebude ešte dlho na programe dňa.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube