Author photoAdrian Gubčo 26.09.2023 15:26

Netradičný obchod otvorený. Záhorská Bystrica dostala nový supermarket, hovorí o unikáte

Okrajová mestská časť Záhorská Bystrica sa prudko rozvíja, s čím rastú nároky na zabezpečenie občianskej vybavenosti. K tomu patrí aj sieť supermarketov, ktorá bola dosiaľ nedostatočná. Mení sa to s otvorením novej predajne reťazca Kaufland. Má ísť o výnimočnú budovu, ktorá je podľa reťazca aj samosprávy európskym unikátom.

Zdroj: Kaufland, Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica

Zdroj: Kaufland, Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica

Záhorská Bystrica sa o umiestnenie nového supermarketu usiluje už dlho. Starosta mestskej časti Jozef Krúpa hovoril o jeho potrebe už počas svojej volebnej kampane v roku 2018. Údajne oslovoval viaceré reťazce, pozitívne napokon odpovedal Kaufland. Druhá najsilnejšia sieť supermarketov na Slovensku sa rozhodla využiť pozemok na severe Záhorskej Bystrice, v dotyku s Bratislavskou ulicou, smerujúcou na Stupavu.

Stavebné povolenie projekt obdržal na začiatku tohto roka. Stavebník sa okamžite pustil do realizácie jednopodlažnej stavby halového typu s dvojpodlažným vstavkom technického zázemia a 200 vonkajšími parkovacími miestami. Z tohto popisu by sa mohlo zdať, že pôjde o typický štandardizovaný supermarket. Kaufland v Záhorskej Bystrici ale mal byť iný.

Už pri spustení výstavby hovorila mestská časť o „ekologickom“ obchodnom priestore. Vizualizácie prezentovali stavbu obloženú drevom, veľké množstvo zelene v susedstve či nový úsek cyklotrasy. Malo ísť o výnimočné riešenie, jedinečné nielen v slovenskom, ale dokonca v medzinárodnom kontexte.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica
  • Zdroj: Kaufland
  • Zdroj: Kaufland
  • Zdroj: Kaufland
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica

Dnes je projekt dokončený a od 21. septembra slúži verejnosti. Ako tvrdí Kaufland, predajňa v Záhorskej Bystrici bola postavená podľa špičkových ekologických štandardov. „Ide o nový prototyp predajne, ktorý bol naprojektovaný podľa zásad udržateľného stavebníctva. Predajňa je výnimočná v tom, že jej konštrukcia pozostáva zo 75 % dreva a stala sa tak prvou a zároveň jedinou Kaufland prevádzkou tohto typu v celej Európe,“ vysvetľuje Paul Pauls, generálny riaditeľ Kaufland Slovenská republika v.o.s.

Súčasťou projektu je tak drevená konštrukcia strechy, časti fasády zo strany vstupu a parkoviska, ako aj drevená pultová strecha. Ďalej tu bola umiestnená vegetačná stena o ploche 200 m2, dvojica zelených striech na nižších častiach predajne, fotovoltaické panely na streche (zabezpečiť majú asi 20% spotreby), trojica nabíjačiek na šesť elektromobilov, hmyzí hotel a lúka alebo box na bicykle. Predajňa bude využívať odpadové teplo či rekuperáciu energie. Projekt je má splniť podmienky certifikácie BREEAM na úrovni Excellent.

Kaufland dodáva, že komfortu návštevníkov aj zamestnancov napomôže prítomnosť denného svetla či chodníky z dlažby, vyrobenej z recyklovaného plastu. Zeleň v okolí predajne je tvorená 12-tisíc rastlinami. Parkovisko má zas vodu zadržiavať, pričom bude schopné zadržať 800 m3 vody.

Investor aj poradenské firmy, ktoré sa na koncepte predajne podieľali, tak konštatujú, že ide o vynikajúce dielo. „Predajňa Kaufland v Záhorskej Bystrici dokonale reflektuje na výzvy spojené s klimatickou zmenou,“ hodnotí Samuel Sůra, CEO certifikačnej spoločnosti Salvis s.r.o. „Chcem vyzdvihnúť víziu udržateľnosti, ktorú priniesla spoločnosť Kaufland, a tiež sústredenú a poctivú prácu na naplnení tejto vízie zo strany jej dodávateľov.“

Pre Kaufland ide o jeho 78. predajňu v krajine. Do budúcna bude súčasťou rozvoja tejto časti Záhorskej Bystrice. Obklopiť by ho mala uvažovaná štvrť Ivánce, tvorená malopodlažnou zástavbou predmestského charakteru. Určité snahy miestnej komunity o rozvoj zástavby s vybavenosťou, integrovanou v parteri, nenašli priaznivú odozvu.

 

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica

 

Kaufland je jedným z najvýznamnejších reťazcov na Slovensku, budujúcich pomerne mohutné objekty supermarketov. Ich charakteristická typová architektúra sa stáva pomerne bežnou súčasťou našich miest. V poslednej dobe sa objavili určité snahy o modernizáciu základného výrazu budov, základná schéma sa ale nemení – ide o samostatné objekty, dotvorené o rozsiahle parkoviská a niekedy aj retailové pasáže.

Nanešťastie, nejde o ideálny model, vhodný pre vnútromestské alebo exponované lokality. Jednou vecou je vybudovanie daného typu obchodu na okraji Záhorskej Bystrice, druhou v centre Trenčína alebo napríklad v susedstve Bosákovej ulice v bratislavskej Petržalke. Nie je totiž vylúčené, že práve tu vznikne ďalšia pobočka tohto reťazca.

Až donedávna sa predpokladalo, že po schválení Zmien a doplnkov Územného plánu 10 sa na rušnej križovatke Bosákovej s Jantárovou cestou a v dotyku s električkovou traťou vybudujú polyfunkčné domy, vrátane výškových. Majiteľ pozemkov, developer J&T Real Estate, sa však rozhodol pozemky predať práve Kauflandu. Súčasťou zmlúv je síce vecné bremeno na výstavbu výškového bytového domu, to je ale dnes vysoko hypotetická možnosť.

Oveľa pravdepodobnejšie je, že tu ešte skôr „stihne“ vzniknúť nízky Kaufland, hoci aj s estetickejšou a ekologickejšou úpravou. Faktom ostáva, že najekologickejšou formou využitia priestoru je jeho čo najefektívnejšie využite – a teda umiestnenie predajne do parteru, kým nad ňou vznikne miesto pre ďalšie funkcie.

Práve to by mala byť cesta nielen tohto reťazca. Očividne to zatiaľ nie je celkom súčasťou firemnej stratégie Kauflandu, tento sa ale bude musieť prispôsobiť lokálnym podmienkam, pokiaľ chce ostať silným hráčom na trhu. Ak je nutnosť komplexnej a zmiešanej zástavby jednou z nich, potom budú nasledovať aj reťazce. Na to ale treba vytvoriť pravidlá regulácie, ktoré spravia z tvorby odolných a kompaktných miest výhodnú možnosť.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube