Author photoMartina Gregová 16.04.2023 12:45

Koniec vyumelkovanej zelene. Nová štvrť ukazuje, ako má vyzerať spojenie prírody a mesta

Návrh verejných priestorov v štvrti Søndre Kyst v dánskom meste Køge stavia na nízku údržbovosť a nedbanlivý vzhľad výsadby. Zvolená paleta kríkov, stromov či tráv tak vytvára naozaj rozmanité prírodné prostredie, ktoré slúži nielen obyvateľom štvrte.

Autor: Mikkel Eye

Autor: Mikkel Eye

Južná časť bývalého priemyselného prístavu v meste Køge sa za uplynulých 13 rokoch transformovala na novú mestskú štvrť. Zatiaľ čo v minulosti prístav oddeľoval mesto od pobrežia, v súčasnosti sa tím architektov snaží o prepojenie týchto dvoch lokalít. „Søndre Kyst rozširuje mesto Køge na východ a prepája prístav, pláž a širšie centrum mesta. Nová štvrť v sebe spája kultúrny život, maloobchod, funkčnú infraštruktúru aj komunitný život. To všetko s cieľom podporiť trvalo udržateľný rozvoj mesta," popisujú architekti z Mangor & Nagel Architects a Tegnestuen Lokal. 

Hlavným cieľom projektu bola snaha o vytvorenie sociálnej, živej a udržateľnej štvrti pri pobreží. Tá má posilniť postavenie mesta Køge ako dôležitého centra, nachádzajúceho sa v tesnej blízkosti Kodane. „Štvrť bola navrhnutá niekoľkými ocenenými architektmi, preto sa vyznačuje rôznorodou architektúrou, farbami, materiálmi a rytmami fasád, ktoré vytvárajú veľkú rozmanitosť, stimulujú zmysly a poskytujú zaujímavý mestský priestor,” hovorí developer, ktorým je dôchodkový fond Pension Danmark. 

Hlavnou časťou projektu Søndre Kyst bola výstavba niekoľkých obytných komplexov. Ich súčasťou sú rôzne typy bytov, ktorých mierky sú prispôsobené všetkým záujemcom od mladých párov až po väčšie rodiny s deťmi či seniorov.  

Galéria

  • Autor: Mikkel Eye
  • Autor: Mikkel Eye
  • Autor: Mikkel Eye
  • Autor: Mikkel Eye
  • Autor: Mikkel Eye
  • Autor: Mikkel Eye

Ako autori projektu sami tvrdia, dôležitá bola aj podpora komunity. Táto snaha sa pretavila do návrhu série spoločenských priestorov, ktoré sa tiahnu naprieč celou štvrťou. Umiestnené sú prevažne na prízemí jednotlivých obytných objektov. V rámci projektu vznikol aj takzvaný Hverdagshuset. Tento jedinečný komunitný priestor sa stane miestom stretávania sa - slúži totiž na spoločné stolovanie a varenie. Všetky plánované akcie na podporu komunitného bývania môžu obyvatelia štvrte sledovať aj na internetovej stránke projektu.

Výsledkom niekoľkoročnej realizácie je štvrť Søndre Kyst, ktorá mestu priniesla viac ako 50-tisíc metrov štvorcových obytných a približne 3-tisíc metrov štvorcových obchodných priestorov. Okrem výstavby spomínaných objektov je však dôležitou súčasťou projektu aj dômyselný návrh verejných a poloverejných priestorov. Ten malo na starosti dánske štúdio SLA architects a práve tie dodávajú projektu naozaj výnimočnú úroveň. 

„Sme dizajnové štúdio, založené na prírode, ktoré globálne pracuje s mestami, prírodou, miestami a ľuďmi," charakterizuje sa SLA. „Už 30 rokov navrhujeme niektoré z najvýznamnejších verejných priestorov a masterplanov na svete....Naše ambície a poslanie sú všade rovnaké: Navrhovať miesta pre život. Celý život.” 

Návrh od dánskych architektov stavil na dva kľúčové princípy - vytvorenie 1,4 kilometra dlhej verejnej promenády a multifunkčných zelených verejných priestranstiev, slúžiacich všetkých obyvateľom aj návštevníkom štvrte. Zatiaľ čo promenáda je základnou spojnicou medzi mestom a prístavom, navrhované verejné priestory okrem pobytovej funkcie prispievajú aj k odtoku dažďovej vody a k zvyšovaniu biodiverzity v oblasti. Z hľadiska morfológie terénu je celá štvrť navrhnutá tak, aby bol terén v strede mierne zvýšený, čo umožňuje odtok dažďovej vody do samotného prístavu, prípadne na neďalekú lúku.  

Výnimočnosť projektu navyše spočíva aj v spôsobe výsadby v okolí obytných blokov. Jednou z hlavných snáh architektov bolo vytvoriť zelené priestranstvá, ktoré budú nízkoúdržbové a zároveň budú na obyvateľov pôsobiť prirodzene s cieľom priblížiť sa ku charakteru okolitej zelene. Vysadené kríky, stromy či trávy tak vo svojej finálnej podobe vytvárajú rozmanité prírodné prostredia nielen pre samotných obyvateľov štvrte, ale aj pre drobné živočíchy, ktoré sa v danej oblasti vyskytujú. 

V najbližších rokoch sa plánuje aj rozšírenie promenády bližšie k prístavu Køge. Vzniknúť by tu mali nové odpočinkové plochy, z ktorých si obyvatelia budú môcť vychutnať nerušený výhľad na prieliv Øresund. 

 

(SLA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube