Author photoMartina Gregová 09.02.2024 17:00

K dobrému jedlu skvelý dizajn. Toto sú bratislavské reštaurácie s najkrajšími interiérmi

Úspech gastroprevádzky v dnešnej dobe už dávno nezávisí len od dobrého jedla či obsluhy. Veľký podiel na tom, či zákazník reštauráciu navštívi druhýkrát, bezpochyby zohráva aj celková atmosféra jej vnútorných a vonkajších priestorov a vhodne zvolené interiérové a dizajnové riešenia. V Bratislave našťastie pribúdajú podniky, ktorých majitelia si toto veľmi dobre uvedomujú.

Zdroj: Eck, Tomáš Manina

Zdroj: Eck, Tomáš Manina

V rámci slovenského architektonického ocenenia CE ZA AR boli reštauračné priestory v kategórii Interiér naposledy nominované v roku 2018. Interiéru bratislavského Bistra Soho, ktorý vznikol na základe návrhu Štefana Polakoviča, Lukáša Kordíka a Andreja Olaha, sa však nomináciu nakoniec nepodarilo premeniť na víťazstvo.  

Význam kvalitných reštauračných priestorov si uvedomuje aj Slovenská asociácia interiérových dizajnérov SAID. Pre tento typ priestorov je totiž v rámci ocenenia INSAID AWARDS vyhradená špeciálna kategória HoReCa. V poslednom ročníku ocenenia v tejto kategórii bodovala bratislavská reštaurácia Bistric, za návrhom ktorej stojí ateliér winwin architects.  

Okrem prevádzok, nominovaných na prestížne architektonické ocenenia, je však v Bratislave aj množstvo ďalších špičkových priestorov. Návšteva týchto reštaurácií je nielen gastronomickým, ale aj architektonickým zážitkom. Pozrite si niektoré z najzaujímavejších. 

Galéria

  • Bistro Soho. Autor: Juraj Chlpík
  • Bistro Soho. Autor: Juraj Chlpík
  • Reštaurácia Bistric. Autorka: Welin Nagy
  • Reštaurácia Bistric. Autorka: Welin Nagy
  • Reštaurácia Irin. Zdroj: Irin
  • Reštaurácia Irin. Zdroj: Irin
  • Reštaurácia Eck. Zdroj: Eck
  • Reštaurácia Eck. Zdroj: Eck
  • Pekáreň Kruh. Autor: Tomáš Manina
  • Pekáreň Kruh. Autor: Tomáš Manina
  • Reštaurácia Narbon. Zdroj: Cakov+Partners
  • Reštaurácia Narbon. Zdroj: Cakov+Partners
  • Bistro Oli’s. Zdroj: Oli’s
  • Bistro Oli’s. Zdroj: Startitup

Irin

Jednou z nich je reštaurácia Irin, ktorá sa nachádza na Rudnayovom námestí. Návrh interiéru pochádza od ateliéru Sadovsky & Architects. Historická budova, v ktorej reštaurácia sídli, prešla čiastočnou rekonštrukciou, no aj naďalej si zachovala svoj jedinečný genius loci.  

„Tento projekt bol transformáciou vinárstva na reštauráciu s hlavným cieľom vytvoriť funkčný, jednoduchý priestor. Celý dizajn nemal prekonať gastronomický zážitok, ale jednoducho ho uľahčiť a vylepšiť,” popisujú architekti. Dominantou priestoru je jednoznačne rebrovaný betónový strop. Farebne a materiálovo neutrálny mobiliár bol navrhnutý tak, aby s existujúcou architektúrou nebol v prílišnom kontraste, ale práve naopak do priestoru harmonicky zapadol. 

 

Irin. Zdroj: Irin

 

Eck

Za zmienku rozhodne stojí aj interiér a jedinečný koncept reštaurácie Eck, ktorá sa nachádza na okraji Bratislavy. Celému priestoru tu dominuje otvorená kuchyňa s výraznými smaragdovo zelenými stenami. Práve vďaka otvorenému priestoru je možné po celý čas sledovať prípravu jedál z jedného zo šiestich stolov.

Zvyšok interiéru reštaurácie bol navrhnutý tak, aby materiálovo nekonkuroval priestoru otvorenej kuchyne, no zároveň pôsobil útulne a elegantne. Hlavnú úlohu tu zohráva drevo, ktoré je doplnené viacerými čiernymi detailami. Autorom stvárnenia reštaurácie je kancelária INFLOW. 

 

Reštaurácia Eck. Zdroj: Eck

 

Kruh

Prípravu jedál možno sledovať aj v remeselnej pekárni Kruh, ktorá sa už niekoľko rokov nachádza na Vajnorskej ulici. Za jej návrhom stojí štúdio GRUP architects. V tomto prípade sú hlavnou dominantou priestoru jednoznačne remeselne vyrábané produkty, ktoré dopĺňajú minimalistický dizajn prevádzky. Bledý kameň v interiéri dopĺňajú dubové stolárske prvky a čierne detaily v podobe svietidiel či celého stropu nad výrobnou časťou. 

Pekáreň sa nachádza v polyfunkčnom objekte Vajnorská 21 a zaberá časť jeho prízemia. Vstup je súčasťou celopresklenej fasády, ktorej dominuje výrazné logo prevádzky. V letných mesiacoch pekáreň disponuje aj vonkajšou terasou. 

 

Pekáreň Kruh. Autor: Tomáš Manina

 

Narbon

Už čoskoro na bratislavskej gastronomickej mape pribudne prevádzka Narbon. Pôjde o mediteránsku reštauráciu. Nachádzať sa bude neďaleko talianskej reštaurácie La Piazza na Laurinskej ulici, ktorú vlastnia tí istí majitelia.  

Podľa predstavených vizualizácií od kancelárie Cakov+Partners sa bude interiér tejto reštaurácie niesť v elegantom duchu. Svetlé drevo a výrazný tehlový strop bude doplnený o dominantné svietidlá a svetloružové akcenty. „Naša reštaurácia je odrazom toho, ako vnímame dokonalý priestor na oddych: miesto, kde sa architektúra spája s moderným mediteránskym šarmom, kde kvalitné jedlo sprevádza vynikajúci servis a kde každý zákazník môže zažiť neopakovateľnú atmosféru,” povedali majitelia pre portál Startitup

 

Narbon. Zdroj: Cakov+Partners

 

Oli's

Začiatkom minulého roku bola otvorená aj prevádzka Oli’s, ktorá v sebe spája bistro, pekáreň a malý obchodík. Celý priestor bol navrhnutý architektom a umelcom Alanom Prokopom a na prvý pohľad vidno, že sa vymyká bežnému pohľadu na interiér reštaurácie či bistra. V prvej miestnosti sa nachádza vitrína s pultom a atypickým stolom určeným na konzumáciu jedla v stoji. Po pár schodíkoch sa návštevníci dostanú do druhej miestnosti, ktorej dominuje veľký oválny stôl a 20 malých taburetiek.   

Ako je pri práci architekta Alana Prokopa zvykom, aj v tomto interiéri pracoval s netradičnými materiálmi: „V pekárenskej prevádzke Oli´s v Bratislave som napríklad použil materiál, ktorý vyzerá ako terazzo. Zhotovuje sa však z plastu zo skládok. Plastová drvina nahradila kamene, materiál je odľahčený, výhodou je aj to, že sa dá výborne tvarovať. Odlieva sa do rôznych foriem, preto je z pohľadu práce aj prístupnejší,” povedal pre portál SME.

 

Bistro Oli’s. Zdroj: Oli’s

 

Každá zo spomenutých gastroprevádzok sa vyznačuje úplne odlišnými koncepčnými, materiálovými aj priestorovými kvalitami. Všetky však majú niečo spoločné - dokazujú, že pre celkový zážitok je potrebné pracovať aj na dizajne priestoru či dokonca príborov a doplnkov. Našťastie, bratislavská gastronomická scéna sa očividne posúva, takže obdobne vydarených reštaurácií, bistier alebo kaviarní je v meste čoraz viac. 

 

(Startitup, Irin, Eck restaurant, Bistric, cezaar.sk, INSAID, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube