Author photoRED 01.09.2022 10:17

Inflácia rozvoj nezastaví, verejné projekty dostanú finančnú podporu

V nadväznosti na strmé zdražovanie stavebných materiálov sa ukázala nepripravenosť viacerých aktérov stavebného diania reagovať pružne na prudko sa meniace podmienky. Dôsledky sa dostavili okamžite. Jednou z jej najočividnejších ukážok bolo nedávne zastavenie prác na predĺžení električkovej radiály v bratislavskej Petržalke, ktoré spôsobilo nezapracovanie inflačnej doložky do zmluvy medzi Magistrátom a skupinou dodávateľov stavebných prác, Združením NS MHD Petržalka.

Rekonštrukcia základnej školy Plickova v Rači, 15.8.2022

Rekonštrukcia základnej školy Plickova v Rači, 15.8.2022

V nejednom prípade hrozilo vypršanie lehoty na preinvestovanie prostriedkov z európskych zdrojov a ich následné prepadnutie, o platobnej neschopnosti hlavných dodávateľov stavieb a finančnej destabilizácii ich subdodávateľov nehovoriac. Bratislavské mestské časti dostali preto možnosť požiadať o dofinancovanie svojich eurofondových projektov. Toto v podstate „zohľadnenie vyššej moci“ – rekordného rastu cien na stavebnom trhu – prijali samosprávy s neskrývanou úľavou. Zabezpečí im totiž bezproblémovú realizáciu rozbehnutých či ešte len chystaných projektov, ako aj finančné pokrytie zvýšených výdavkov.

 

Samosprávy (až na Petržalku) pomoc vítajú

Ukazuje sa však, že nie všetky mestské časti v Bratislave pomocnú barličku v takejto forme aj využijú. Predbežne sa k danej téme vyjadrili Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a Petržalka.

„Mestská časť možnosť dofinancovania eurofondových projektov využije,“ uviedol hovorca mestskej časti Bratislava – Staré Mesto Matej Števove. Ako dodal, samospráva sa chce uchádzať napríklad o dofinancovanie projektu rozšírenia kapacít Základnej školy Dubová. Pre náročnosť agendy bude v prípade menších projektov posudzovať ich rentabilitu jednotlivo. Záujem neskrýva ani mestská časť Bratislava – Nové Mesto. „Budeme sa snažiť uchádzať o dofinancovanie pre projekty, ktoré spĺňajú kritériá nastavené ministerstvom,“ potvrdil Ján Borčin z komunikačného oddelenia novomestského miestneho úradu.

Ani mestská časť Bratislava – Ružinov, ktorá financuje výstavbu dvoch základných škôl v celkovom investičnom objeme takmer 7 miliónov eur z eurofondov, sa takémuto kroku nebráni. Podľa jej starostu Martina Chrena bude však pre samosprávu dôležitý tiež spôsob, ako sa započíta oprávnenosť stavebných nákladov. „V Ružinove máme desiatky stavebných akcií, väčšinu takých, ktoré nie sú financované z eurofondov. Ale predpokladáme, že ak je nejaká metodika vhodná pre projekty financované z fondov, budeme ju môcť používať aj vo všetkých ostatných prípadoch,“ povedal Chren.

Celkom odlišným prípadom v tomto smere je najväčšia mestská časť Bratislava – Petržalka. Keďže väčšinu svojich projektov, ktoré zrealizovala, realizuje či plánuje realizovať, financuje prostrednítvom dotácií a z jej rozpočtu, nie z eurofondov, o dofinancovanie europrojektov sa uchádzať nebude. Ako zdôvodňuje, ohrozené projekty, ktoré by mali najväčšiu šancu, v tejto chvíli nemá. „Projekty spravidla realizujeme bez ohľadu na to, či bude žiadosť o nenávratný finančný príspevok schválená. Samospráva sa sústredí len na potrebné projekty, ktoré sú pre ňu natoľko dôležité, že je ochotná do nich investovať peniaze z vlastného rozpočtu,“ vysvetlila dôvody hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

 

Bratislavský samosprávny kraj realizuje viacero projektov, ktoré však dofinancované byť nemôžu. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

 

Pre BSK je časové ohraničenie výzvy zarážajúce

Do vzťahu medzi štátom a samosprávami prehovoril aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Ten dlhodobo upozorňuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR ako riadiaci orgán Integrovaného regionálneho operačného projektu (IROP) na nepredvídateľné komplikácie pri implementácii projektov. Za zarážajúce považuje časové ohraničenie výzvy, v rámci ktorej boli oprávnené projekty na dofinancovanie schvaľované.

Investičné projekty, ktoré aktuálne realizuje, boli totiž schvaľované väčšinou skôr, a teda nespadajú do časového rámca. „Aj keď je zrejmé, že trpia tými istými problémami ako neskôr schválené projekty, BSK má za to, že dosah je na aktivity projektu realizovaných v čase pandémie a vojnového konfliktu, a nie časového schvaľovania projektov,“ uviedla pre TASR hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Jediný projekt, ktorý môže byť predmetnou úpravou podporený, je podľa nej prepojenie diaľničnej križovatky Triblavina s cestou III/1059 Chorvátsky Grob – Čierna Voda. MIRRI aktuálne posudzuje návrh dodatku k zmluve o dielo.

BSK ubezpečuje, že bude naďalej hľadať spôsob legálneho dokončenia pozemných stavieb v dohodnutých termínoch a s ministerstvom bude hľadať možnosti dofinancovania aj ďalších projektov, ako sú napríklad domovy sociálnych služieb, stredné odborné školy či obnova národných kultúrnych pamiatok.

 

Zdroje: TASR, BSK

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube