Author photoAdrian Gubčo 09.05.2019 10:30

Hlavné mesto zavádza do verejných priestorov voľné sedenie

V Bratislave sa v uplynulých dňoch vyskytli jednoduché stoličky a stoly s voľným sedením, ktoré je možné si upravovať a prenášať. Hlavné mesto tak nadväzuje na koncept, ktorý sa úspešne rozvíja vo viacerých svetových metropolách a ktorý slúži k rýchlemu zobytneniu verejných priestorov.

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Ako informoval Magistrát Hlavného mesta SR Bratislavy v tlačovej správe, podľa vedenia mesto funguje dobre, keď sú v ňom dobré vzťahy, k čomu slúži kvalitný verejný priestor, v ktorom ľudia môžu tráviť čas v príjemnom a bezpečnom prostredí. Novým impulzom k tomu má byť projekt voľného sedenia v meste, nazvaný „Sadni si!“

Mobilné sety s charakteristickými červenými stoličkami s logom Bratislavy boli najprv predvedené na Primaciálnom námestí, postupne ich mesto plánuje osádzať aj na ďalších priestranstvách: pred Starou tržnicou či na nábreží Dunaja pri Propeleri, začiatkom leta by mali pribudnúť aj na Komenského námestí, Treskoňovej, na Námestí SNP či na Kamennom námestí (ide teda o súčasť projektu Živé námestie).

Projekt realizovala Bratislava s partnermi z verejného aj súkromného sektora, o samotné sety sa majú starať blízke prevádzky. V budúcnosti nad sedením preberie záštitu Metropolitný inštitút Bratislavy, ktorý vytypuje miesta, kam by sa projekt mohol rozšíriť. Počas zimy budú sety uskladnené, keďže by inak boli nevyužité a tvorili by bariéru vo verejnom priestore.

Bratislava týmto sleduje trendy z iných miest, pričom sám primátor potvrdzuje, že sa inšpiroval v zahraničí. „Voľné sedenie, kde by si mohli obyvatelia len tak posedieť vo svojich mestách vo verejnom priestore, som videl a zažil v New Yorku či v Paríži. Chceme, aby mali ľudia Bratislavu radi, aby bola ich a voľné sedenie je jeden zo spôsobov, ako k tomu prispieť,“ hovorí Matúš Vallo. Podobný projekt sa pred niekoľkými rokmi spustil aj v Prahe pod vedením Institut plánování a rozvoje Hlavního města Prahy pod názvom Pražské židle.

V týchto mestách slúži podobné voľné sedenie zadarmo ako veľmi vhodný nástroj pre oživenie verejných priestranstiev, ale aj akýsi prekurzor pred trvalými zmenami. Príkladom je New York, kde sa na viacerých miestach pilotne testoval potenciál rozšírenia verejných priestorov, pričom boli zatraktívnené zeleňou v kochlíkoch a práve podobnými voľnými stoličkami a stolmi. Väčšinou sa tieto testy ukázali ako úspešné a viedli k trvalým zmenám v mestskom priestore.

Preto vnímam tento zásah pozitívne aj v Bratislave, najmä v kontexte pripravovaných úprav viacerých námestí a plôch – napríklad aj spomínaného Námestia SNP či Komenského námestia. Dnes sú tieto územia do veľkej miery vnímané ako tranzitné, pričom stličky a stoly ich vedia zmeniť na pobytové plochy. To je do budúcna veľmi dôležité, aby sa zaručil úspech drahších rekonštrukcií.

Zároveň treba povedať, že ide o také jednoduché opatrenie, že je s podivom, že sa realizuje až teraz. Za minimálne náklady a námahu takto Bratislava získa príjemnejšie verejné priestranstvá, čo ukazuje, že pre omnoho lepšie mesto toho vlastne netreba až tak veľa – akurát voľný priestor pre peších bez parkujúcich áut a možnosť sedenia zadarmo. Ak by sa tieto dve podmienky v centre mesta splnili, vnímanie Bratislavy by bolo radikálne odlišné.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube