Author photoAdrian Gubčo 10.07.2020 16:48

Hlavné mesto začína s obnovou Slavína, pribudne tu aj muzeálna expozícia

Pamätník Slavín sa dočká novej podoby. Hlavné mesto v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR rozbieha práce na obnove údajne najväčšieho vojnového pamätníka v strednej Európe. Práce majú prebiehať v troch etapách do roku 2022, kedy bude zrevitalizovaný nielen pamätník, ale aj areál a priestory pod hlavným objektom, kde by mohlo vzniknúť múzeum Druhej svetovej vojny.

Ako dnes na tlačovej konferencii uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo spoločne so štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR Jánom Lazarom a riaditeľom mestskej príspevkovej organizácie Marianum Borisom Šramkom, v týchto dňoch sa spúšťa prvá etapa rozsiahlej obnovy, ktorá bola v príprave už niekoľko rokov. Prvá etapa prinesie najmä základné sanačné práce, opravu pylóna a reštaurátorske práce na soche vojaka na vrchole pamätníka, ako aj prípravu projektovej dokumentácie pre dalšie etapy.

Keďže proces verejného obstarávania na reštaurátorské práce na pylóne pamätníka a aj soche už bol ukončený, okolo pamätníka sa objavilo lešenie, vďaka ktorému budú mať reštaurátori prístup až na vrchol 50 metrov vysokej stavby. Práce by mali byť hotové na jeseň, pravdepodobne v novembri.

Okrem zmieňovanej obnovy sochy vojaka či pylónu (hlavne jeho žulového obkladu) prinesú aj opravu striech pamätníka pod pylónom, výmenu iluminácie, alebo reštaurovanie mozaiky v pietnej miestnosti - vitráže architekta Castiglioneho, vrátane diagnostiky jej stability, ako aj výstavbu novej lávky nad ňou, aby sa dala nanovo nasvietiť a staticky zabezpečiť. Kontrolovať sa bude spevnenie pilierov podzemia a prebehne sanácia, stabilizácia a dostužovanie prvej ochodze.

Ide o dôležité aktivity, ktoré sú predpokladom pre otvorenie podzemnej časti pamätníka, kde by mohla pribudnúť expozícia Druhej svetovej vojny s dôrazom na oslobodenie Bratislavy. Nepôjde o veľké múzeum, priestory však vytvárajú potenciál pre vznik efektnej a interaktívnej výstavy, ktorá bude obohatením areálu.

To však bude predmetom až ďalších etáp obnovy, v ktorých sa bude realizovať odstraňovanie porúch hlavnej vyhliadkovej terasy, nakoľko zateká do podzemných častí pamätníka, a odstraňovanie porúch schodísk aj všetkých identifikovaných poškodení v celom areáli Slavína. Posledná etapa bude zhŕňať aj komplexnú revitalizáciu zelene vojnového cintorína a Pamätníka Slavín. Práce budú vychádzať z návrhov vypracovanej štúdie, kde po získaní ďalších finančných prostriedkov budú dopracované realizačné projekty.

Rozpočet pre prvú etapu sa pohybuje na úrovni 575-tisíc eur, celkovo je na komplexnú obnovu vyčlenených až 1,73 milióna eur. Finančné prostriedky na obnovu pamätníka z 80% poskytne Ministerstvo vnútra SR a zvyšných 20% bude hradiť hlavné mesto, príp. mestská organizácia Marianum zo svojho rozpočtu. 

 

Pod pamätníkom by mohlo vzniknúť menšie múzeum druhej svetovej vojny

 

Rekonštrukcia pamätníka na Slavíne, ako aj celého areálu, je nepochybne potrebná. Pamätník slúži ako pohrebisko pre 6.845 vojakov Červenej armády, ktorí padli pri vojenských operáciách, na konci ktorých bola Bratislava 4. apríla 1945 oslobodená. O vytvorení pamätníka sa rozhodlo v 50-tych rokoch 20. storočia, výstavba prebehla v rokoch 1958-1960. Otvorený bol pri príležitosti 15. výročia oslobodenia.

Pamätný komplex navrhol po víťazstve v súťaži Ján Svetlík a sochárskymi dielami ho vyzdobili poprední sochári tej doby – Ladislav Snopko, Jozef Kostka, Rudolf Pribiš, Ján Kulich či Tibor Bartfay. Najmohutnejšiu sochu Víťazného vojaka na vrchole pylóna navrhol Alexander Trizuljak. Ide tak o vzácne diela slovenského sochárstva i architektúry, napriek tomu už boli v zhoršenom stave, kedže posledná – a veľmi nekvalitná – rekonštrukcia prebehla v 70-tych rokoch.

Areál tak získa ešte príťažlivejšiu podobu, ktorá bude zároveň v súlade s jeho významom a snáď aj pietnym charakterom miesta. Je veľmi správne, že napriek rozličným politickým konotáciám mesto napreduje v rekonštrukcii, rovnako ako fakt, že vláda, nielen súčasná, ale aj minulá, je odhodlaná zámer podporovať.

Už o niekoľko rokov tak pôjde o ešte atraktívnejší návštevnícky bod, a to v srdci štvrte, ktorá si zasluhuje pozornosť. V okolí za posledné storočie vyrástlo mnoho architektonicky výrazných víl, pričom tá najzaujímavejšia môže vzniknúť už čoskoro – prestavbou má prejsť susedný objekt, známy ako Rotunda, ktorého majiteľ si tu necháva navrhnúť rezidenciu významnou holandskou kanceláriou MVRDV.

Ďalšie zlepšenie prináša vznik „Korza Horský park“, v rámci ktorého bola utlmená doprava vo viacerých uličkách v blízkosti Horského parku, vrátane Novosvetskej ulice, ktorá je spojnicou Horského parku a Slavínu. Zlepšiť by potrebovala ešte úroveň verejných priestranstiev a povrchov, toto je však sľubný prvý krok.

Je čas, aby aj táto časť mesta začala vyzerať lepšie, keďže kombináciou viacerých negatívnych faktorov pôsobí dnes miestami ako favela, do ktorej boli vložené drahé domy. V prípade najprestížnejšej diplomatickej štvrte – lebo do metropoly patria aj také – je to hanba, ktorej sa treba urýchlene zbaviť.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame

Sledujte YIM.BA na YouTube

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube