Author photoAdrian Gubčo 03.11.2020 15:45

Hlavné mesto predstavilo budúcu podobu Pamätníka Daniela Tupého

Bratislava – Hlavné mesto SR spoločne s Metropolitným inštitútom Bratislavy predstavili podobu revitalizácie okolia Pamätníka Daniela Tupého na Tyršovom nábreží Dunaja. Pamätník, ktorý je okrem D. Tupého venovaný aj všetkým obetiam extrémizmu, je momentálne obklopený zanedbaným a obparkovaným priestorom, čo by sa malo v dohľadnej dobe zmeniť.

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Cieľom mesta je vrátiť okoliu pamätníka dôstojnosť a pietnosť, zodpovedajúcu významu miesta, kde sa nachádza. Pamätník je pripomienkou vraždy študenta Daniela Tupého, ktorý bol v jeho blízkosti pred 15 rokmi fatálne napadnutý neonacistami. Architekt Pavol Brna tu vytvoril skulptúru, ktorá upozorňuje nielen na túto tragickú udalosť, ale aj na iné obete extrémistických činov. Nanešťastie, vyznenia pamätníka znižujú okolité zničené asfaltové plochy a divoké parkovanie.

Bratislava si však na najbližšie roky naplánovala viacero projektov zlepšení verejných priestorov, ktoré chce realizovať aj napriek výpadkom v príjmoch po vypuknutí pandémie koronavírusu COVID-19. Jedným z priestorov, ktorým chce dodať vyššiu úroveň, je aj Tyršovo nábrežie a okolie pamätníka. Preto oslovilo – resp. Metropolitný inštitút Bratislavy, poverený prípravou projektov – architektky z ateliéru KATEdesign pre prípravu riešenia novej podoby priestranstva.

Nido

 

Princípom ich návrhu je jednoduché riešenie, ktoré nebude konkurovať pamätníku, namiesto toho ho doplní a podporí jeho vyznenie. Naplánovaná je redukcia parkovania, nahradenie časti spevnených plôch trávnikom, výsadba stromov, realizácia nových peších ťahov a osadenie osvetlenia, mobiliáru aj závlahy. „Pomocou zvlnenia terénu od centrálneho priestoru pamätníka sa tak zvýrazní dôležitosť tohto miesta a samotné zvlnenie zároveň ponúka obzvláštňujúci pobytový zážitok pre rekreačné aktivity nábrežia,“ popisuje detaily Metropolitný inštitút Bratislavy.

Rozpočet na projekt predstavuje približne 226-tisíc eur, KATEdesign pripraví projekt na stavebné povolenie (alebo ohlášku) aj realizáciu stavby. Tú predpokladám v priebehu budúceho roka, keďže nejde o tak náročnú stavbu.

Odhalené vizualizácie naznačujú, že sa nové trávnaté plochy prepoja s existujúcimi v rámci Tyršovho nábrežia. Záber parkovania bude pomerne rozsiahly, čo je správne, hoci už teraz je zrejmé, že u časti verejnosti sa daný plán nestretne s pochopením. Inak platí, čo konštatuje aj mesto – návrh je pomerne jednoduchý, čo je taktiež pozitívom. Skôr či neskôr totiž nepochybne dôjde k ucelenejšej revitalizácii pravobrežného nábrežia Dunaja, snáď po architektonickej súťaži. V takom prípade by zložitejšie riešenie okolia pamätníka mohlo byť v konflikte s celkovou víziou.

 

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

 

Zásadným katalyzátorom oživenia Tyršovho nábrežia by mohli byť tri investície, z ktorých jedna je viacmenej potvrdená a istá, druhá vo vysokom štádiu prípravy a tretia hypotetická. Prvou je obnova divadla Aréna v réžii Bratislavského samosprávneho kraja. Kultúrny priestor prejde celkovou modernizáciou a dobudovaním, oživená bude konečne aj veža, ktorá sa dnes opustená týči popri divadle. Druhým projektom je Nové Lido, ktoré na nábreží ráta so vznikom atraktívneho polo-prírodného parku, ktorý na Tyršovo nábrežie priamo nadviaže.

Hypotetickým projektom ostáva možný kultúrny priestor – azda akási náhrada zaniknutého PKO – ktorý by tu rado vybudovalo Hlavné mesto. Nie je presne známe, kde, v akej forme, kedy ani v akom rozsahu by mal byť tento priestor vybudovaný, podľa starších informácií sa mu však venujú zodpovedné zložky na Magistráte. Teoreticky by bol pre takúto funkciu ideálny priestor, kde má (alebo mal) vzniknúť projekt Green Park, pozemky však vlastní súkromný investor.

Bratislava zatiaľ nemá prostriedky na také rozsiahle projekty (resp. na viac väčších projektov), nehovoriac o výkupoch pozemkov od súkromných spoločností. Preto nemožno v krátkom čase očakávať schémy väčšieho rozsahu. Magistrát sa tak sústredí na väčšie množstvo menších projektov, práve v rozsahu, ako je obnova Pamätníka Daniela Tupého. V súčasnosti napríklad realizuje obnovu parčíka na Husovej na Kolibe a v spolupráci s Mestskými lesmi sa pripravuje na viaceré úpravy v lesoparku.

Ak sa bude v danom štýle obnov pokračovať, vo výsledku by to mohlo byť pre mesto užitočnejšie, ako keby sa zrealizovalo zopár „ikonických“ rekonštrukcií. Dobrý stav a úpravy rozličných malých priestorov, zákutí, parčíkov, dvorov, malých námestí, pamätníkov alebo fontán, rozosiatych po celej metropole, prispeje k vyššej funkčnosti, estetike aj zážitku z mesta. Život sa tak stane, kúsok po kúsku, príjemnejší, čo sa pozitívne odrazí na jeho celkovej kvalite – a presne to by malo byť cieľom všetkých aktivít verejného sektora.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube