Author photoMartina Gregová 12.04.2024 19:30

Európsky unikát. Príťažlivú knižnicu postavili z dreva, ktoré by inak skončilo v odpade

Pri drevostavbách sa najčastejšie objavuje protiargument, že zvyšovanie ťažby dreva za účelom výstavby nie je skutočne udržateľným riešením. Projekt z Londýna ukazuje, že drevo možno získať aj iným spôsobom. Vo vnútorných priestoroch knižnice Lea Bridge sa využíva odpadové drevo zo stromov, ktoré boli vyrúbané za iným účelom.

Autor: Jim Stephenson

Autor: Jim Stephenson

Pôvodná budova verejnej knižnice Lea Bridge bola postavená na začiatku 20. storočia. Dnes sa nachádza vo východnej časti Londýna. Knižnica patrí medzi 2,5-tisíc verejných budov, ktorých výstavbu finančne podporil Andrew Carnegie, americký oceliarsky magnát. Cieľom bol rozvoj kultúry a komunity v menej obľúbených štvrtiach veľkých priemyselných miest vrátane Londýna. Z architektonického hľadiska sa pôvodná budova knižnice vyznačuje značným použitím červených tehál, bieleho kameňa a secesných obkladov, čo sú materiály, ktoré sa v čase výstavby vo filantropickej architektúre používali pomerne často.

Na túto jedinečnú architektúru nedávno nadviazal projekt nového pavilónu, ktorý mal knižnicu doplniť kapacitne aj programovo. Za jeho návrhom stojí štúdio Weave. Súčasťou nového pavilónu je kaviareň, adaptabilný komunitný priestor a čiastočná úprava a lepšie sprístupnenie záhrad, prislúchajúcich k samotnej knižnici. Nové priestory sú prispôsobené na prácu, vzdelávanie, socializáciu a budovanie komunity. Dnes sa v nich navyše konajú rôzne kultúrne podujatia.  

Nové krídlo má rozlohu vyše 250 metrov štvorcových a nachádza sa v zadnej časti verejne prístupného pozemku. Vďaka osadeniu pavilónu na pozemku sa architektom podarilo nové priestory prepojiť s existujúcou stavbu aj so záhradami, ktoré sú dôležitou súčasťou inštitúcie. Pri pohľade zvonku nová architektúra reaguje na tú pôvodnú. Dominantou prístavby sa stali na červeno natreté betónové stĺpy a prestrešenie, ktoré tvorí akýsi predpriestor pavilónu.

Galéria

  • Autor: Jim Stephenson
  • Autor: Jim Stephenson
  • Autor: Jim Stephenson
  • Autor: Jim Stephenson
  • Autor: Jim Stephenson
  • Autor: Jim Stephenson

Fasáda nového objektu, ktorá je orientovaná smerom do záhrad, bola navrhnutá ako celopresklená. Cieľom bolo vizuálne aj funkčné prepojenie interiéru s exteriérom. Zároveň sa vďaka tomuto kroku do vnútorných priestorov dostane aj dostatok denného svetla. V jednom bode presklenná fasáda mierne ustupuje, vďaka čomu vzniká malý polkruhový exteriérový priestor na usporadúvanie menších podujatí.  

Aj keď je architektúra objektu zaujímavá, projekt knižnice Lea Bridge je výnimočný najmä použitými materiálmi. Vo vnútorných priestoroch knižnice prevažuje hlavne drevo. To pochádza výhradne zo stromov, ktoré museli byť vyrúbané kvôli iným projektom, realizovaným naprieč celým Londýnom.  

Takto získané drevo bolo následne použité na obklady stien, výrobu nábytku na mieru a vo viacerých architektonických detailoch. Vďaka zvolenému materiálu navyše vnútorné priestory pôsobia celistvo a útulne, a to aj napriek tomu, že drevo pochádza z viacerých úplne odlišných druhov stromov. Na výrobe nábytku štúdio úzko spolupracovalo s lokálnym výrobcom. Z odpadového dreva bola vyrobená aj veľká časť voľne stojacích interiérových prvkov.  

Dôsledný prístup k udržateľnosti je vidieť aj v použitých technológiách. Budova využíva pasívne chladenie v kombinácii s rekuperáciou. Presklennú fasádu je možné vo viacerých častiach otvoriť, vďaka čomu môžu byť vnútorné priestory dostatočne prevetrávané.  

Vďaka svojmu jedinečnému prístupu získal pavilón už niekoľko prestížnych ocenení. Koncom minulého roka bol projekt ocenený architektonickým portálom The Architect's Journal. V rámci ocenenia Architecture Awards 2023 zvíťazil v kategórii Občianske stavby. Podľa odbornej poroty išlo o jasného víťaza. „Takmer bezchybný architektonický klenot, ktorý maximálne využíva neperspektívne miesto v zadnej časti existujúcej budovy. Spôsob, akým priestor funguje a spôsob, akým integruje s vonkajšou krajinou, pôsobí skvelým dojmom,” opisuje porota.  

Dielo sa ďalej stalo víťazom ceny Dezeen Awards 2023, v rámci ktorej bolo označené za najlepší Občiansky projekt minulého roka. V tomto prípade porota vyzdvihla fakt, že „napriek skromnému rozpočtu budova udržateľne vytvára zmysluplné a dôležité priestory, ktoré sú darom pre celú komunitu.” Najvýznamnejším ocenením, ktoré projekt získal, je ale rozhodne jeho zaradenie medzi 30 najlepších budov v rámci ceny RIBA 2023. Posledný ročník ceny Kráľovského inštitútu britských architektov sa zameriaval práve na aspekt udržateľnosti a budovania komunity. Oba z týchto cieľov boli kľúčovými bodmi návrhu. 

Projekt rozšírenia knižnice Lea Bridge ukazuje, že drevostavby môžu vznikať ešte udržateľnejším spôsobom. Využitie takzvaného odpadového dreva je kľúčovým aspektom návrhu, vďaka ktorému sa projekt stal známym aj za hranicami Londýna.  

 

(WEAVE, The Guardian, RIBA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube