Author photoMartina Gregová 31.10.2022 20:12

Dokonalý mix funkcií v jednom projekte. Oceňovaný projekt spája dostupné bývanie so základnou školou

Spája v sebe niekoľko funkcií, poskytuje svojím obyvateľom cenovo dostupné bývanie a obohacuje londýnsku mestskú štvrť o kvalitnú architektúru. Reč je o budove postavenej na 333 Kingsland Road, ktorá bola nedávno ocenená prestížnym britským ocenením v kategórii dostupného bývania.

Autor: Nick Kane

Autor: Nick Kane

Budova nachádzajúca sa na 333 Kingsland Road, na jednej z najrušnejších hlavných ciest v Londýne, je skvelým príkladom hybridnej architektúry. V princípe to znamená, že kombinuje rôzne typy funkcií a to bez straty kvalít a silných stránok ich pôvodnej typológie. V tomto prípade ide o kombináciu vzdelávacej, obchodnej a obytnej funkcie. Za návrhom budovy stojí miestne architektonické štúdio Henley Halebrown Architects, postavená bola pre miestnu charitatívnu organizáciu.

To, že sa jedná o kvalitnú architektúru, potvrdzuje aj jej nominácia na medzinárodné ocenenie Stirling Prize za rok 2022 a následný postup do shortlistu šiestich najlepších stavieb v rámci ocenenia. Zároveň budova získala ocenenie od Kráľovského inštitútu britských architektov v kategórii dostupného bývania. Momentálne obytná budova funguje v režime, ktorý drží u 50% bytov nájomné až o polovicu nižšie, než je v lokalite priemerné. Práve pre jej hybridný charakter a spájanie obchodnej, vzdelávacej a obytnej funkcie, odborná porota pri vyhlasovaní výsledkov poznamenala, že architekti nevytvorili len jednu budovu, ale rovno navrhli nový kúsok mesta.  

V prednej časti pozemku sa nachádza jedenásťpodlažná obytná budova, ktorá poskytuje priestory pre 68 cenovo dostupných bytov. V objekte sa nachádzajú rôzne typy bývania - od garzóniek, nachádzajúcich sa na nižších podlažiach, až po trojizbové byty umiestnené na horných podlažiach domu. Veľkorysé okná bytov poskytujú ich obyvateľom panoramatický výhľad na východný Londýn. Každý byt má zároveň výrazne zapustenú a priestrannú loggiu, ktorá je akýmsi medzipriestorom medzi bytom a mestom. Jej mierka ďaleko presahuje minimálne štandardy londýnskych bytov. 

Galéria

  • Autor: Nick Kane
  • Autor: Nick Kane
  • Autor: Nick Kane
  • Autor: Nick Kane
  • Autor: Nick Kane
  • Autor: Nick Kane

Relatívne kompaktný pôdorys obytnej veže uvoľňuje veľkú časť pozemku pre zvyšné funkcie. Vďaka svojej polohe ich obytná budova zároveň chráni pred hlukom a výparmi z rušnej dopravnej tepny a pôsobí aj ako orientačný bod v rámci mestskej zástavby. Návrh využíva mierku a kompozíciu fasád a arkád bytového domu. Na prízemí arkády vytvárajú veľkorysé chodníky a poskytujú úkryt pred slnkom a dažďom. Parter je vďaka ním mierne zapustený a odľahčený od robustnosti fasády. Na streche bytového domu sa nachádza spoločná strešná terasa. 

Priamo na rezidenčný objekt je v zadnej časti časti napojená nová budova základnej školy s kapacitou pre približne 350 žiakov. V nej sa zároveň nachádza niekoľko obchodných prevádzok. Ubytovanie je zatlačené na okraj pozemku, aby sa vytvoril čo najväčší priestor nielen pre interiérové priestory školy, ale aj pre ihrisko, ktoré je súčasťou školského dvora, nachádzajúceho sa uprostred celkovej kompozície objektov.

Trojpodlažná budova školy je tak navrhnutá okolo nádvoria, ktoré okrem kvalitného exteriérového priestoru prináša aj prirodzené svetlo do vyučovacích priestorov. Hlavný horizontálny komunikačný priestor predstavuje loggia, orientovaná smerom do nádvoria. Rovnakým smerom sú orientované aj učebne, hlavná sála a administratívne kancelárie. Z vnútornej strany je budova školy obložená béžovými glazovanými tehlami, ktoré boli vybrané predovšetkým pre ich vlastnosť odrážať slnečné svetlo.  

Inak sa z materiálového hľadiska jedná o tehlové budovy z kameniva z červeného pieskovca a červeného piesku, použitého v zmesi. Tehlovú fasádu dopĺňa bohato sfarbený prefabrikovaný betón, ktorý je silne leptaný kyselinou, aby odhalil textúru kameniva. Terakotová farba aj materiály, použité v projekte, nadviazali na tradíciu tehlových viktoriánskych domčekov, ktoré sú pre severovýchodný obvod Londýna Hackney typické. 

Budova na 333 Kingsland Road prináša mestskej štvrti nielen sociálnu hodnotu vo forme cenovo dostupných bytov, ale aj architektonickú v podobe dizajnu prepracovaného do posledného detailu. Vo svojom návrhu architekti dbali na detaily, ktoré z budovy a jej okolia robia príjemné miesto v rámci celkového urbanizmu štvrte. Zároveň sa jedná o pozoruhodný počin, ktorý je príkladom toho, ako spojiť viaceré chýbajúce funkcie do jedného dobre fungujúceho architektonického celku bez toho, aby sa kvalita niektorej z nich znížila.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube