Author photoAndrej Sárközi 04.01.2023 14:13

Dlhoočakávaný projekt sa konečne odhaľuje: Národná univerzitná nemocnica vstupuje do povoľovania

Nekonečný príbeh výstavby nemocnice na bratislavských Rázsochách sa konečne posúva vpred. Štátny projekt fakultnej nemocnice, plánovaný v mestskej časti Lamač, sa za 30 rokov nedočkal svojho dokončenia, dlhé roky chátral a napokon bol odstránený. Aj naďalej sa tu ale plánuje výstavba najmodernejšej nemocnice v krajine. Známe sú prvé detaily.

Koordinačná situácia. Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR / EIA

Koordinačná situácia. Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR / EIA

Začiatky pôvodného projektu sa datujú do roku 1982, kedy bola spracovaná projektová dokumentácia na novú nemocnicu a o tri roky neskôr aj schválená. Dlhoočakávané stavebné povolenie získala nemocnica v roku 1987, kedy sa začali prvé stavebné práce. Tie však boli začiatkom 90. rokov utlmené a nakoniec aj zastavené pre zrušenie financovania v roku 2000. Za 30 rokov sa tak dokončila len hrubá stavba, ktorá bola ku koncu minulého desaťročia zbúraná za 17 miliónov eur. Miliónov však bolo do nemocnice, ktorá sa nikdy nedostavala, investovaných až niekoľko desiatok. 

V roku 2022 sa však projekt nového zdravotnického zariadenia, ktoré bude stáť na mieste bývalého skeletu, výrazne posunul vpred. Výstavbu dlhodobo plánovanej nemocnice na Rázsochách schválila vláda Slovenskej republiky, pričom hrubá stavba bude financovaná z Plánu obnovy a odolnosti. Ako sme uviedli v minuloročnom článku, Slovensko získalo 1,3 miliardy eur, ktoré sú určené prioritne na výstavbu dvoch nových zdravotníckych zariadení. Okrem Rázsoch totiž pribudne aj druhá nemocnica v Martine. 

V lete minulého roka sa taktiež konečne určilo, kto navrhne novú bratislavskú nemocnicu. Zhotoviteľom projektovej dokumentácie sa stala skupina dodávateľov, tvorená spoločnosťami Amberg Engineering Slovakia a CED Consulting. Za konzultanta pre tvorbu urbanisticko-architektonického konceptu si spoločnosti vybrali izraelskú firmu Assuta. Táto firma prevádzkuje v Izraeli niekoľko privátnych nemocníc, poskytuje však aj konzultačné služby ohľadom výstavby nových zariadení. 

Príprava teraz pokročila do ďalšej fázy. Ministerstvo zdravotníctva SR aktuálne predložilo svoj zámer na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA). V zmysle dokumentácie je cieľom projektu vybudovať komplex, ktorý poskytne pacientovi pod jednou strechou komplexnú, najmodernejšiu a efektívnu zdravotnú starostlivosť, ale zároveň bude aj miestom na odborný rast a realizáciu vedy, výskumu a vzdelávania. Pôjde teda o koncovú univerzitnú nemocnicu, ktorá bude pozostávať z objektu nemocnice a akademickej budovy. 

Galéria

  • Koordinačná situácia. Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR / EIA
  • Umiestenie navrhovanej činnosti. Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR / EIA
  • Dopravné napojenie. Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR / EIA
  • Skelet nemocnice Rázsochy. Zdroj: Google Maps
  • Búranie skeletu pôvodnej nemocnice Rázsochy. Zdroj: TASR

Navrhnutá je tu viacpodlažná stavba, orientovaná severozápadným a juhovýchodným smerom. Na tejto časti budú osadné dve veže s pôdorysným tvarom písmena „H“. Objekt nemocnice bude mať štyri podzemné a sedem nadzemných podlaží. Na strešnej konštrukcii juhovýchodnej veže bude vybudovaný vyvýšený heliport (kategória helikoptéry H1, teda do 15 metrov) pre urgentný príjem. Nosnú konštrukciu objektu bude tvoriť monolitický železobetónový skelet. Z hľadiska štruktúry nemocnice sa počíta s približne 695 lôžkami, 20 operačnými sálami, 40 ambulanciami a asi 35.000 hospitalizáciami ročne. Do budúcna bude možné nemocnicu dokonca rozšíriť o tretiu „H vežu“ s kapacitou ďalších 500 lôžok.

Z publikovaného zámeru sú zrejmé aj rozmiestnenia zdravotníckych oddelení na jednotlivých podlažiach. Na štvrtom a treťom podzemnom podlaží budú umiestnené sklady, archívy, kuchyne či logistické miestnosti. Na druhom sa bude nachádzať hydroterapia, kaplnka, hyperbarická komora, komerčné priestory, lobby, RTG alebo pohotovosť, ale aj parkovanie. Prvé podzemné podlažie bude tvorené úrazovou klinikou, urológiou, administratívou, hlavnou jednotkou intenzívnej starostlivosti či neurológiou alebo neurochirurgiou. 

Na prvom nadzemnom podlaží sa bude nachádzať vstupné lobby, interné oddelenie, denná starostlivosť, mamografia, fyzioterapeut, krčné oddelenie alebo gastroentrológia. Druhé nadzemné podlažie bude tvoriť pôrodnícke oddelenie, eonatálna jednotka intenzívnej starostlivosti, očné, nosné, krčné oddelenie, verejná jedáleň i jedáleň pre personál. Tretie až šieste podlažie bude tvorené lôžkovou časťou a najvyššie siedme v zámere nie je definované. Celkovo však bude objekt nemocnice disponovať rozlohou vyše 155-tisíc metrov štvorcových. 

Akademická budova bude pozostávať z 5 suterénov a 6 nadzemných podlaží. Stavba je riešená ako celok orientovaný kolmo na objekt nemocnice, pričom oba objekty budú prepojené „komunikačným tunelom" prístupným z tretieho nadzemného podlažia. Nosnú konštrukciu objektu bude rovnako tvoriť monolitický železobetónový skelet. 

Podzemné priestory budú tvorené zväčša parkoviskami a strojovňami. Nadzemné podlažia budú obsahovať počítačové miestnosti, administratívne priestory, učebne, posluchárne, biotechnologické či laboratórne centrum a pracoviská. Celkovo tak pôjde o rozlohu vyše 44-tisíc metrov štvorcových. 

Ako dnes informovala aj TASR, objekt novej UNB Rázsochy bude kopírovať pôdorys pôvodnej nemocnice. Rezort zdravotníctva pripomenul, že k navrhovanej činnosti existuje vo vysokom stupni rozpracovaná projektová dokumentácia pre danú lokalitu. „V rámci riešeného územia sa nachádza sieť komunikácií a infraštruktúry, ktorá bude doplnená v súvislosti s potrebami predmetnej stavby,” uvádza TASR, odvolávajúc sa na Ministerstvo zdravotníctva SR.

Predpokladaný termín začatia výstavby je druhý kvartál roku 2024. S dokončením sa počíta v roku 2029. Odhad nákladov na realizáciu novej Univerzitnej nemocnice sa vyšplhal na 263 miliónov eur.

Búranie skeletu pôvodnej nemocnice Rázsochy. Zdroj: TASR

Nekonečný príbeh na bratislavských Rázsochách tak získal ďalšie pokračovanie. Od roku 1987, kedy sa začali stavebné práce, uplynulo už 36 rokov. Za túto dobu nebolo Slovensko schopné vybudovať veľkú koncovú nemocnicu (vznikla akurát menšia Nemocnica sv. Michala v centre mesta). Štát však predbehol súkromný investor, keďže Penta Investments za 7 rokov (od plánovania až po koniec výstavby) vybudovala súkromnú nemocnicu v Boroch, patriacu do siete Svet zdravia, za 240 miliónov eur.

Nemocnica Bory je v súčasnosti najmodernejšou nemocnicou v celej krajine a aktuálne je pred otvorením. Prvé pracoviská plánuje otvoriť v marci. Súčasťou bude 405 lôžok, 16 operačných sál či urgentný príjem novej generácie s heliportom. Ročne sa plánuje v nemocnici uskutočniť 35.000 hospitalizácií a prácu tu nájde približne 1.500 ľudí. Penta chce pritiahnuť aj zdravotnícky personál zo zahraničia. 

Lekárov z cudziny plánuje pritiahnuť aj Ministerstvo zdravotníctva SR, tu však nastáva problém, keďže zatiaľ nie je kam. Slovenské nemocnice i zdravotníctvo neprežívajú práve, jemne povedané, najlepšie časy. Jedným zo zásadných problémov, prečo systém kolabuje, je práve katastrofálna infraštruktúra. Prví pacienti pritom nebudú v novej bratislavskej nemocnici ošetrení skôr ako na konci tohto desaťročia. Napriek tomu je v súčasnosti Bratislava najbližie k vybudovaniu novej Národnej univerzitnej nemocnice (pravdepodobne oficiálny názov Rázsoch) za posledné roky. 

Zámer má kvalifikovaného projektanta, zabezpečené financie (aspoň po úroveň hrubej stavby) a je tu prítomný aj tlak zo strany štátu či európskych inštitúcií. Po dlhých desaťročiach tak môže verejnosť disponovať aspoň miernym optimizmom. Ostáva len dúfať, že prebiehajúci povoľovací proces nebude trvať neúmerne dlho a situácia nepovedie ku vzniku ďalšieho skeletu, chátrajúceho na opustenom stavenisku v západnej časti hlavného mesta. Tentokrát si to Slovensko už nemôže dovoliť. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Mapa projektu

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube