Author photoSimona Schreinerová 26.03.2024 13:50

Bývanie vedľa nosorožcov. Staré Grunty pokračujú v rozvoji, dostanú novú bytovku

V mestskej časti Karlova Ves sa významnejšie stavebné zámery objavujú skôr sporadicky. V lokalite Staré Grunty v susedstve ZOO by však mohol vzniknúť nový bytový dom a zahustiť existujúcu zástavbu. Zámer svojou mierkou a architektúrou nadviaže na nedávny development v okolí.

Zdroj: Cubedesing /  Branislav Bolčo

Zdroj: Cubedesing / Branislav Bolčo

Staré Grunty v mestskej časti Karlova Ves sa nachádzajú v lokalite Mlynská dolina, resp. Slávičie údolie. Na miestach, ktoré sú dnes tvorené ulicou Staré Grunty, cintorínom Slávičie údolie a budovou Slovenskej televízie sa pôvodne rozkladalo zmiešané územe poloprírodného, príp. poľnohospodárskeho charakteru. Neskôr tu vznikla zoologická záhrada a internátny areál.

Napriek tomu tu záujem o výstavbu celkom neustal. V posledných rokoch sa popri ulici Staré Grunty začali realizovať rezidenčné projekty, tvorené bytovými domami, ale aj individuálnou bytovou výstavbou. Využívajú pritom prázdne pozemky, prípadne bývalé záhradky. 

Takýmto prípadom by mala byť aj novostavba Bytového domu Staré Grunty. Naplánovaná je priamo medzi cestou a areálom ZOO, naproti internátom (Átriové domy). Umiestnená bude v mierne svahovitom pozemku, dnes pokrytom náletovou zeleňou. Vyplýva to zo zverejneného stanoviska hlavného mesta SR. Investor uvedený nie je, pravdepodobne ide o súkromnú osobu.

Galéria

  • Zdroj: Cubedesing /  Branislav Bolčo
  • Zdroj: Cubedesing /  Branislav Bolčo
  • Zdroj: Cubedesing /  Branislav Bolčo
  • Zdroj: Cubedesing /  Branislav Bolčo

Navrhovaný bytový dom bude mať obdĺžnikový pôdorys. Stavba bude mať osem nadzemných a tri podzemné podlažia, pričom prvé podzemné podlažie bude čiastočne vnímateľné nad terénom. Plocha siedmeho a ôsmeho nadzemného podlažia bude korigovaná oproti ploche predchádzajúcich podlaží.

Na podzemných podlažiach sa navrhuje hromadná garáž, pivničné kobky a technické priestory, miestnosť pre bicykle a odpadové hospodárstvo. Na prvom podzemnom podlaží budú dva kancelárske priestory so zázemím. Na prvom nadzemnom podlaží sa navrhujú priestory príslušenstva bytového domu, kancelársky priestor so zázemím a bytové jednotky. Od druhého až po ôsme podlažie sa navrhujú iba byty.

Celkovo sa bude v bytovom dome nachádzať 50 bytov a tri kancelárske priestory so zázemím. Byty budú disponovať balkónom, terasou alebo loggiou. Vstupy do bytového domu sa navrhujú na prvom podzemnom a prvom nadzemnom podlaží. Kancelárske priestory budú mať samostatné vstupy z exteriéru.

Jednotlivé podlažia budú prepojené vertikálne komunikačnými jadrami, pozostávajúcimi so schodísk a výťahov. Prepojenie podzemných podlaží bude zabezpečené aj rampou. Prestrešenie bytového domu sa navrhuje sústavou plochých striech, pričom sa počíta s čiastočne vegetačnou úpravou striech. Súčasťou návrhu sú aj terénne úpravy, spevnené a komunikačné plochy, sadové úpravy, drobný parkový mobiliár a detské ihrisko. 

Dopravné pripojenie bytového domu je navrhované z komunikácie Staré Grunty cez nový vjazd do úrovne prvého podzemného podlažia. Celkovo sa navrhuje 75 parkovacích miest, ktoré budú umiestnené v podzemných podlažiach bytového domu. Podzemná garáž bude členená na tzv. neverejnú časť so 64 stojiskami pre majiteľov bytov a verejnú časť s 11 miestami pre návštevy. V rámci napojenia peších ťahov je navrhnuté pešie prepojenie na existujúci chodník. 

 

Zdroj: Cubedesign / Branislav Bolčo

 

Spracovateľom dokumentácie je kancelária Cube Design, ktorá dala domu jednoduchú racionálnu podobu - celkom v súlade s charakterom lokality či iných nedávnych developmentov. Projekt ale každopádne ešte prejde určitými úpravami. Mesto sície potvrdilo súlad s územnoplánovacou dokumentáciou, Magistrát si ale uplatnil určité pripomienky. 

Z hľadiska urbanisticko–architektonického riešenia odporúča upraviť fasády zo strany ZOO, ktoré majú byť riešené čiastočne ako vegetačné. Tým by sa mala podporiť eliminácia dopadu objemu stavby na okolité územie ZOO, ktoré je špecifickým rekreačno-náučným a voľnočasovým priestorom nadmestského významu.

Podmienečnou investíciou k stavbe je aj realizácia chodníka vedeného popri ceste Staré Grunty pozdĺž navrhovaného zámeru. Tento chodník bude prevedený do vlastníctva mesta. Jeho realizácia a prevod vlastníctva je podmienkou vydania kolaudačného rozhodnutia, čo je bežný postup.

Kedy sa bude realizovať výstavba, sa nedá dnes ešte zodpovedne odhadnúť. Povoľovanie môže ovplyvniť aj nová stavebná legislatíva, ktorá sľubuje skrátenie jednotlivých konaní. Skôr ako v roku 2025 sa ale pravdepodobne stavať nezačne.

Bytový dom môže doplniť okolitú zástavbu a prispieť k ďalšiemu oživeniu lokality. Tá v dôsledku developmentu mení svoju tvár. Už nejde len od mesta segregované študentské mestečko, ale v čoraz silnejšej miere do obytnej zástavby včlenenená štvrť. Popri tisíckach študentov tak v okolí žije aj rastúci počet bežných obyvateľov. 

Lepšiemu prepojeniu by pomohla jasná vízia rozvoja pre celú Mlynskú dolinu. Tá by zahŕňala koncepciu modernizácie či výstavby výskumných a výučbových kapacít pre univerzity, ktorých súčasné priestory sú zastaralé aj nedostačujúce, ale aj skvalitňovanie internátov. Úroveň internátnych zariadení v Mlynskej doline je dnes pomerne žalostnou kapitolou.  

Do budúcna by bolo vhodné vytvorenie kompaktnej a príťažlivej lokality, kde sa prepája štúdium, veda, výskum, práca aj bývanie v internátoch aj štandardných bytov. Z Mlynskej doliny by bolo vhodné vytvoriť skutočne polyfunkčnú štvrť, no s inovatívnym geniom loci. Nové projekty bytových domov k tomu môžu prispieť. Bez ucelenej stratégie sa ale ich potenciál nezužitkuje naplno. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube