Author photoAdrian Gubčo 26.01.2018 09:00

Construction update: Bezručova Residence, 25.1.2018

Rekonštrukcia a dostavba projektu Bezručova Residence od spoločnosti Bezručova Invest napreduje. Postupne sa už dobudováva aj časť niekdajšieho komplexu, ktorá bola asanovaná, čo minulý rok vyvolalo búrku nevôle.

Bezručova Residence vzniká transformáciou bývalej poisťovne, neskôr nemocnice, ktorá je v súčasnosti vďaka svojej výnimočnej funkcionalistickej architektúre Národnou kultúrnou pamiatkou. Po totálnej rekonštrukcii sa premení na polyfunkčný komplex, ktorý ponúkne 111 obytných jednotiek a vyše 3-tisíc štvorcových metrov kancelárii. Okrem toho by malo pribudnúť aj niekoľko komerčných jednotiek, okrem gastra to budú aj zdravotnícke zariadenia, hoci tieto nenahradia pôvodné funkcie takmer vôbec. Pôvodnú architektúru od Aloisa Balána a Jirího Grossmana spracovali v novom projekte architekt Dušan Dinaj a tím okolo kancelárie RULES.

Veľká časť verejnosti projekt vníma negatívne kvôli asanácii jedného traktu pôvodnej budovy, čo developer vysvetľuje ako následok nutnosti vybudovať pod objektom garáže. Hoci táto časť budovy sa obnoví do (zvonka) pôvodnej podoby, celá kauza poukazuje na dôsledky prehnaných parkovacích noriem, ktoré dopadajú tak na developerov na veľkých voľných pozemkoch, kde garáže či parkovanie nie je až taký problém zriaďovať, ako aj na tých, ktorí majú záujem obnovovať staršie domy či vypĺňať prieluky.

Dôsledkom toho sú chátrajúce domy a pozemky v centrách, keďže pre developerov sa za takýchto podmienok rekonštruovať objekty jednoducho neoplatí. Treba sa tak zamerať nie na riešenie jedného projektu, ale na kritickú analýzu koreňa problému - a tým sú prehnané požiadavky na parkovanie, ktoré majú pre mestá devastačný účinok.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Prvá takmer dokončená časť fasády sa už odhaľuje za lešením
  • Pohľad zo Sienkiewiczovej ulice
  • Vybúraná časť sa postupne vypĺňa hmotou
  • Pohľad na Lomonosovovu ulicu
  • Zdroj: Bezručova Invest

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube