Author photoAdrian Gubčo 16.08.2017 09:00

Construction update: Sky Park, 13.8.2017

Výstavba jedného z najzásadnejších bratislavských projektov dosiahla bodu, kedy už začínajú byť zreteľné nadzemné časti prvej z trojice rezidenčných veží, ktoré v tejto fáze výstavby vzniknú - SkyPark od developera Penta Investments a architektonického štúdia Zaha Hadid Architects rastie a začne čoskoro plniť bratislavský downtown.

Práce sú najpokročilejšie na veži II, ktorá vyrastie severne od industriálnej budovy Jurkovičovej teplárne. Vybudované sú podzemné podlažia a pracuje sa na prvom nadzemnom podlaží (z 31), kde začína byť z konštrukcie zreteľná hmota celej budúcej veže.

Druhou najpokročilejšou je veža III, kde sa pripravuje zakladanie stavby, pri veži I sa začala príprava staveniska. Postupne vznikajú aj podzemné parkoviská, ktoré budú pod areálom SkyParku. Rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne sa ešte nezačala, práce neregistrujem zatiaľ ani na administratívnych častiach komplexu. 

Medzičasom, developer vypustil do predaja už takmer všetky zvyšné byty, ktoré sa vo vežiach nachádzali, v ponuke je tak ešte 104 bytov z celkového počtu 786, čo je vzhľadom na fázu výstavby viac než dobré číslo.

Developer láka na niekoľko "vychytávok", medzi ktoré patrí zhod odpadu, vďaka ktorému nemusí obyvateľ veže vynášať smeti až na prízemie, alebo dosiahnutie energetickej triedy A0, údajne ako jediný väčší development na Slovensku (hoci od roku 2021 sa dosiahnutie tejto triedy stáva pravidlom). Cenovky sú tak ďaleko vyššie, ako bolo pôvodne avizované, prestíž spojená s bývaním či prenajímaním bytu vo vežiach od svetovej architektky však prekonala aj túto okolnosť.

Zatiaľ je málo známe k plánovanému využitiu Jurkovičovej teplárne, hoci podľa mojich informácii sa už koncept finalizuje a mal by byť predstavený v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov. Každopádne by mal doplniť novú štvrť, ktorá so SkyParkom vzniká.

Plné dobudovanie aktuálnej fázy, teda troch rezidenčných veží, sa očakáva v priebehu roka 2020, kedy budú dokončené dve kancelárske budovy a ďalšia rezidenčná, zatiaľ špecifikované nie je. 

Dnes si ešte len ťažko možno predstaviť, ako bude celá nová štvrť, kde vznikajú aj ďalšie projekty od iných developerov, pôsobiť. Doteraz viditeľné zásahy však vo mne vzbudzujú nepopierateľný optimizmus - aj napriek niektorým výhradám, nové centrum Bratislavy vytvorí obraz, ktorý ju zadefinuje úplne novým spôsobom.

Bude vrcholnou ukážkou cesty, ktorú hlavné mesto Slovenska za posledné storočie prekonalo - od provinčného mesta po sebavedomú a dynamickú metropolu, ktorá sa namiesto vzdychania za minulosťou obracia k budúcnosti. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Penta Real Estate

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube