Author photoAdrian Gubčo 31.07.2018 09:00

Construction update: Slovenská národná galéria, 28.7.2018

Počas uplynulého víkendu oslavovala Slovenská národná galéria (SNG) svoje sedemdesiate narodeniny. Významné výročie si pripomenula radou vydarených aktivít, jednou z nich bola aj prehliadka práve rekonštruovaného areálu za účasti generálnej riaditeľky galérie, Alexandry Kusej.

Prehliadka priblížila hlavné zmeny, ktoré bude rekonštrukcia pre chod galérie v budúcnosti znamenať. Ide o prvú generálnu rekonštrukciu areálu, odkedy sa dobudovali jej posledné časti v podobe tzv. Premostenia SNG alebo Administratívnej budovy, pričom zároveň už niektoré časti vykazovali mimoriadne opotrebenie (Premostenie bolo v podstate zatvorené od roku 2001). Rekonštrukcia tak prišla v hodine dvanástej.

Po novom by sa mala galéria premeniť na kvalitný verejný areál, ktorý bude spĺňať moderné nároky na prevádzku galérie a vystavovanie vzácnych umeleckých diel. Viacmenej vybudovaný je už objekt nového depozitu, kde sa budú v chránených podmienkach skladovať umelecké diela, pracuje sa na fasáde administratívnej budovy (predpoklad je, že do zimy bude hotová), realizuje sa nové opláštenie Premostenia a vzniká aj hlavná hala galérie, ktorá bude v západnej časti areálu.

Jedným z princípov galérie bude otvorenosť, čo riaditeľka dokumentovala faktom, že celé prízemie SNG bude prístupné bez lístka. Vznikne viacero nových vchodov a prístupov, ktoré návštevníka privedú do srdca galérie formou viacerých nádvorí. Jeden z prístupov k hlavnému vchodu galérie bude cez uličku, vedúcu z Námestia Ľudovíta Štúra, pričom sa podarilo dohodnúť na úprave so susedným hotelom, ktorý tadiaľto dnes rieši zásobovanie. Ďalší prístup bude od historického jadra cez Paulínyho ulicu, z Riečnej sa človek dostane, ako bolo povedané, do hlavnej haly, kde prekrytím pôvodného amfiteátra vznikol veľkorysý priestor, kde sa budú dať vystavovať veľkorozmerné diela a usporadúvať eventy. Všetky tieto nádvoria zároveň budú jednoducho prepojené s hlavným nádvorím, kde sa nadviaže na úspech Letného pavilónu SNG.

Treba povedať, že v rámci celej rekonštrukcie sa veľmi citlivo pracuje s pôvodnou architektúrou SNG, tak s historickou - teda barokovou budovou Vodných kasární - ako aj modernou v podobe prístavieb od legendárneho architekta Vladimíra Dedečka. Pôvodné prvky budú priznané, no architekti z kancelárie Architekti BKPŠ (Kusý-Paňák) spoločne s vedením galérie zachovávajú aj k moderným častiam pamiatkový prístup, vedomí si mimoriadnej architektonickej hodnoty jednotlivých budov, ktoré sa jedného dňa nepochybne stanú Národnou kultúrnou pamiatkou.

Jednotlivé objekty tak síce dostávajú fasádu z nových materiálov, ale so snahou o maximálnu príbuznosť a kvalitu, ako si ju predstavoval už pôvodný architekt, no s ohľadom na dobu nebol schopný realizovať. Citlivý prístup sa odráža napríklad aj v budove depozitu, ktorý bude mať podobnú schému ako Administratívna budova, a čiastočne využije aj pôvodné časti fasády. Vo všeobecnosti je patrná veľká snaha o recykláciu prvkov z pôvodnej stavby.

Aktuálne sa predpokladá, že rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie by mohla byť dokončená na prelome rokov 2019 a 2020 s otvorením približne v apríli 2020. V tejto chvíli sa finalizujú podklady pre návrh interiéru (taktiež pod patronátom architektov Kusého a Paňáka) tak, aby sa galéria otvárala už s vyhotovenými interiérmi. Premiérovou výstavou by mohla byť veľká expozícia diel slovenského maliara Martina Benku.

Investorom rekonštrukcie je Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, náklady sú približne 48,7 milióna eur. Na projekt sa konala architektonická súťaž, v ktorej zvíťazilo vyššie menované štúdio. Vďaka čistej výstavnej ploche 5385 sa SNG zaradí medzi stredne veľké európske galérie.

Zároveň možno povedať, že po rekonštrukcii pôjde o špičkový moderný verejný areál, ktorý mimoriadnym spôsobom zvýši úroveň mesta, oživí celý mestský blok, ako aj historické jadro Bratislavy, a dodá novú energiu ikonickej a výnimočnej architektúre, ktorou Slovenská národná galéria disponuje. Pôjde o obnovenú pýchu Bratislavy.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Obnovená pôvodná fasáda Administratívnej budovy
  • Obnovená pôvodná fasáda Administratívnej budovy
  • Nový depozit
  • Nový depozit. Veľký otvor vo fasáde bude slúžiť ako prístup pre veľké umelecké diela.
  • Prehliadka SNG sa stretla s mimoriadnym záujmom verejnosti.
  • Hlavná hala sa bude používať pre výstavy aj rozličné eventy. Pôvodná fasáda Vodných kasární bude priznaná.
  • Od hlavnej haly bude priamy prístup do ostatných častí galérie.
  • Hlavné nádvorie sa taktiež obnovuje.
  • Zeleň ostáva zachovaná, aby vznikol príjemnejší priestor, kde budú prítomné relaxačné aktivity.
  • Vzorka materiálov na obnovovanom Premostení SNG.
  • Premostenie zozadu.
  • Premostenie spredu. Aktuálne zahalené v lešení, nová zlatistá vzorka fasády však už bola istú dobu vystavená.
  • Pohľad na Administratívnu budovu od nábrežia.
  • Rekonštrukciu predstavila riaditeľka SNG Alexandra Kusá, ktorú pozitívne prekvapil obrovský záujem verejnosti.
  • Zdroj: SNG / Ján Krížik
  • Zdroj: SNG / Ján Krížik
  • Zdroj: SNG / Ján Krížik

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube