Author photoAdrian Gubčo 17.11.2017 09:00

Construction update: Národný futbalový štadión, 12.11.2017

Stavebník realizujúci výstavbu Národného futbalového štadióna nasadil v poslednom období obrovské tempo - až také, že tieto päť dní staré fotky sa stávajú už pomaly neaktuálnymi. Podľa neoverených informácii je cieľom developera, spoločnosti NFŠ, a.s., spustiť futbalovú sezónu 2018/2019 už na novom štadióne.

NFŠ nepozostáva len zo štadióna s kapacitou 22 500 divákov, ale aj z nákupného centra, bytového domu s 334 bytmi, v rámci ktorého vznikne aj 24-podlažná veža, a výškovej kancelárskej budovy Tower 5 s 20.130 metrami štvorcovými kancelárskych priestorov. Architektúru spracovalo štúdio Expoline, vedené osobným priateľom investora, architektom Karolom Kállayom ml. Športová časť areálu by mala byť hotová, ako už bolo zmienené, do konca roku 2018, bytový dom vo febuári 2019. Tower 5 uvádza ako dátum dokončenia 4Q 2018, to sa však zdá nateraz ako menej reálne.

Národný futbalový štadión je asi najkontroverznejší projekt v súčasnej Bratislave (a to aj napriek takým veciam ako prestavba hotela Park Inn by Danube či výšková budova Premiѐre na Šancovej ulici). Ide o veľmi komerčne nastavenú schému, a to napriek spolufinancovaniu zo strany štátu.

Tomu bude zodpovedať aj kuriózna situácia - časť juhozápadnej tribúny bude dokončená neskôr, lebo stavebne je súčasťou Tower 5, ktorá mení už tak škaredý štadión na absolútnu urážku dobrého vkusu. Ide však zároveň o komerčnú časť areálu, takže nemôže byť predmetom spolufinancovania zo strany štátu, ktoré bolo preverované aj Európskou komisiou. Keďže má štát po dokončení výstavby štadión od developera odkúpiť (spomínané spolufinancovanie), zrejme to bude bez tejto rohovej tribúny.

Národný futbalový štadión, "pýcha slovenského futbalu", tak bude nielen ohavný, ale ešte aj nekompletný. Na druhej strane, je na debatu, či tým skutočne neodzrkadľuje svoju "národnosť".

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Základy Tower 5. V tomto mieste bude rohová tribúna, ktorá však zrejme neprejde pod kontrolu štátu po dokončení projektu.
  • Rastúci štadión, ktorého súčasťou bude nákupné centrum (napriek tomu, že v tesnej blízkosti sú ďalšie dve) a výškové budovy.
  • Rastúci bytový dom.
  • Budúci bezbariérový prístup.
  • Zdroj: NFŠ

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube