Author photoMartina Gregová 09.04.2024 11:53

Zopár šikovných trikov k lepšiemu interiéru. Vydarená rekonštrukcia ukazuje, že búranie nemusí byť potrebné

Pri rekonštrukcii starších bytových jednotiek architekti často neváhajú prekopať celú dispozíciu. V prípade projektu TKN však došlo len k jej miernym úpravám. Napriek tomu je výsledkom dobre fungujúci interiér.

Autor: Pavel Kudiváni

Autor: Pavel Kudiváni

Trojizbový byt v centre Bratislavy prešiel pod taktovkou známeho architektonického štúdia Abrama Architekti rekonštrukciou, ktorá vyzdvihla jeho priestorové kvality a novým obyvateľom poskytla moderný a funkčný interiér. Projekt dostal názov Byt TKN. Podlažná plocha riešeného priestoru dosahuje veľkosť 75,5 metra štvorcového.  

V rámci dispozičného riešenia bytu architekti pristúpili len k úpravám menšieho rozsahu. Ich výsledkom je otvorená denná časť, ktorej súčasťou je po novom kuchynská linka, jedálenské sedenie a sedacia súprava, doplnená o minimalisticky riešenú TV stenu. Zároveň odstránením niektorých priečok došlo tiež k rozšíreniu podielu úložných priestorov. Tie zároveň tvoria priestorovú a optickú bariéru medzi vstupnou a dennou časťou bytu.  

„Dominantu priestoru tvorí nábytková zostava plynúca priečne priestorom bytu. Pôdorysne je umiestnená v centrálnom priestore celej dispozície a zasahuje tak do vstupných, chodbových či priestorov spojenej obývacej izby s kuchyňou,” popisujú autori. Práve do tejto časti nábytku na mieru sa architekti rozhodli integrovať aj niektoré spotrebiče, vrátane chladničky, práčky a sušičky.  

Galéria

  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Zdroj: Abrama architekti

Súčasťou bytu sú tiež ďalšie dve izby, kúpeľňa a samostatne riešené WC. Tie v rámci dispozičného riešenia ostali vo svojom pôvodnom stave. Súčasná detská izba bola pred rekonštrukciou využívaná ako kuchyňa. V rámci svetelného dizajnu sa architekti rozhodli skombinovať niekoľko typov svietidiel, vrátane výrazného závesného svietidla nad jedálenským sedením, lištového systému v časti kuchyne a prisadených svietidiel rôznych rozmerov v ostatných častiach interiéru. 

Z materiálového hľadiska v interiéri prevažuje kombinácia teplého dreva a sivých odtieňov. Najvýraznejším dreveným prvkom je jednoznačne podlaha so stromčekovým vzorom, ktorá sa tiahne celým bytom okrem kúpeľne a WC. Jediným dreveným prvkom v rámci voľne stojaceho mobiliáru je jedálenský stôl. Všetok nábytok na mieru bol navrhnutý a zrealizovaný vo viacerých sivých odtieňoch. Nechýbajú ani čierne prvky. 

Zaujímavým detailom je tiež priznaný betónový preklad, ktorý sa tiahne dennou časťou, vstupnou halou a pokračuje až do hlavnej spálne. Tento materiálový detail architekti v minulosti použili už v niekoľkých svojich projektoch. Sivasté odtiene boli navrhnuté tiež v kúpeľni a WC. Okrem nábytku na mieru boli v týchto farbách vybrané aj obkladové materiály, ktoré však obsahujú aj zaujímavý terazzo vzor.

V Byte TKN sa architektom po rekonštrukcii podarilo z klasického trojizbového bytu vyťažiť maximum. Ide o ukážku toho, že podobné zámery nemusia vždy nutne znamenať rozsiahle búracie práce. Požadované funkcie sa tu totiž podarilo naplniť len odstránením troch priečok a presunom kuchyne v rámci dispozície.  

 

Autor: Pavel Kudiváni

 

Bratislavské architektonické štúdio Abrama architekti sa už niekoľko rokov zaoberá nielen návrhmi interiérov, ale rieši tiež projekty rodinných domov, verejných stavieb či urbanistických štúdií. Z bratislavských projektov možno vyzdvihnúť napríklad interiér okružného bytu v centre Bratislavy či návrh projektu Byt BRT5, ktorý sa nachádza na Bartoškovej ulici v Bratislave.  

Aj v tomto prípade ide o rekonštrukciu staršej bytovej jednotky. Jedinečnosť tohto bytu ocenila odborná verejnosť. V kategórií Cena verejnosti v rámci ocenenia INSAID AWARD 2023 sa BRT5 umiestnil medzi top 10 najlepšími nominovanými projektami. Štúdio sa tiež podieľalo na návrhu interiéru jedného z bytov, ktorý je súčasťou rezidenčného komplexu Sky Park.   

V Bratislave v minulosti architekti spolupracovali tiež na návrhu revitalizácie verejného priestoru Digital Parku. Vďaka projektu, spolutvorenom touto kanceláriou, pribudol nový, na mieru navrhnutý exteriérový mobiliár a odpočinkové plochy rôznych druhov. Vysoko hodnotený bol aj súťažný návrh na novú podobu Ústavu pamäti národa. Podľa pôvodnej idey mal fungovať ako reprezentatívna inštitúcia, ktorá bude otvorená pre verejnosť.   

 

(Abrama Architekti, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube