Author photoAndrej Sárközi 01.02.2023 09:38

Zaniká jedna prieluka za druhou. Provizórne parkovisko na Vysokej nahradí polyfunkčný dom

Prieluka na frekventovanej ulici v centre metropoly čoskoro zanikne. Lokalita Vysokej je obyvateľom Bratislavy dobre známa, nachádza sa v historickom jadre Bratislavy, ktoré je príznačné viacerými "dierami", vhodnými na zástavbu. Jedna z takých onedlho získa nové využitie.

Zdroj: Google StreetView

Zdroj: Google StreetView

Vysoká sa dnes začína pri Poštovej ulici, resp. fontáne Svetový poštár, skrúca sa juhovýchodným smerom pozdĺž línie niekdajšieho vonkajšieho opevnenia Bratislavy a vyúsťuje v susedstve križovatky Obchodnej ulice a Kollárovho námestia. V hornej časti neďaleko kríženia ulíc Vysoká a Námestie 1. mája sa nachádza prieluka po bývalom vinohradníckom dome menšej mierky. Dnes je na tomto mieste provizórne povrchové parkovisko.

Po dlhých rokoch sa však pozemok nového domu pravdepodobne dočká. Developer VK Invest tu totiž plánuje postaviť projekt s oficiálnym názvom Polyfunkčný bytový dom na Vysokej ulici. Development získal ešte v polovici decembra minulého roka prvé povolenie – súhlasné záväzné stanovisko od Hlavného mesta. Zverejnené bolo len v týchto dňoch.

Projektová dokumentácia rieši budovu situovanú na pozemku v radovej zástavbe. Plánovaný objekt na ňu nadviaže. Navrhnuté má dve podzemné a štyri nadzemné podlažia (NP). Od prízemia je hmota riešená v dvoch častiach. V uličnej časti s funkciou administratívy a vstupných priestorov je hmota navrhnutá so štyrmi nadzemnými podlažiami (4. NP je z Vysokej ulice riešené šikmou strechou).

V dvorovej časti je zase budova navrhnutá so štyrmi nadzemnými podlažiami - prvé podlažie s funkciou administratívy siaha až po zadnú hranu riešeného pozemku. Druhé až štvrté nadzemné podlažia sú pôdorysne odsadené od objektov na pozemkoch orientovaných do Námestia 1. mája. Nachádzať sa tu budú štyri bytové jednotky a odsadené musia byť z dôvodu splnenia svetlo-technických požiadaviek. Obe časti budú prepojené spoločnou pavlačou o rovnakej podlažnosti so schodiskom a výťahom, ktorá sprístupní aj terasy a pochôdzne ploché zelené strechy nad dvorovou a uličnou časťou objektu, orientovanou do vnútrobloku. 

Na takmer celej ploche pozemku je navrhnutá podzemná časť developmentu, kde je naplánovaná garáž prístupná autovýťahom z Vysokej ulice a bude sa tu nachádzať 26 parkovacích miest. Nad strechou podzemnej garáže je predpokladaný vznik vnútroblokovej zelene a v nezastavanej časti pôdorysu bude ponechaný rastlý terén. Zelená strecha je naplánovaná aj nad prvým nadzemným podlažím v zadnej časti pozemku a na plochých strechách objektu. Stavba bude zastrešená plochými strechami so šikmými časťami v prednej i zadnej časti budovy. 

Na záujmovom území o veľkosti 479 metrov štvorcových sa budú nachádzať tri byty, štvrtý na druhom nadzemnom podlaží je z hľadiska svetlotechniky uvádzaný ako nebytový priestor – apartmán. Z hľadiska funkcie je však započítaný do funkcie bývania. Architektom tohto developmentu je Pavol Králik, dokumentáciu spracovala jeho architektonická kancelária APPK. 

 

Zdroj: Google StreetView

 

Magistrát aj napriek súhlasnému záväznému stanovisku uviedol niekoľko podmienok, ktoré investor musí splniť. Zrušené vyhradené parkovacie stojiská, ktoré budú nahradené v garáži, musia ostať verejné. Mesto taktiež upozorňuje, že pri krajinárskom návrhu prírodných vegetačných plôch je dôležité, aby neboli monofunkčné a monokultúrne s obmedzením len na estetickú funkciu. Riešenie by totiž malo podporiť multifunkčnosť a biodiverzitu v území.

Vysoká ulica bude vďaka tomuto projektu pôsobiť celistvejšie. Kedysi išlo o typickú vinohradnícku ulicu s nízkou zástavbou domov, v ktorých sa nachádzali slávne bratislavské viechy. Veľká prestavba, aká sa plánovala na susednej Obchodnej, sa jej nemala v takej miere dotknúť, predsa len sa aj tu vybudovalo viacero moderných väčších objektov. Dnes je ulica do istej miery nesúrodá a ostáva tu niekoľko plôch či domov, vhodných na prestavbu či nadstavbu. S postupným vypĺňaním prázdnych plôch inde v Starom Meste sa v najbližších desaťročiach pravdepodobne zvýši tlak na výraznejšiu transformáciu existujúceho domového fondu a obsadenie posledných prieluk. 

Ide o proces, ktorý prebieha aj inde v Starom Meste - najbližšie na susednom Námestí 1. mája. Mestský blok tu postupne scelili projekty Metropolitan Star od Amalca Development či Kesselbauer a Vila Biela od spoločnosti Proxenta. V prvom prípade vznikla úplne nová budova, resp. komplex budov, pri Kesselbaueri sa vybudoval dom, ktorý sa snaží imitovať kombináciu staršej a novšej zástavby. Hoci o architektonickom riešení sa vedú diskusie, nový projekt predsa len prináša lepšiu funkčnosť do roky zanedbanej lokality. Pribudnúť má 115 bytov a apartmánov vyššieho štandardu a do námestia aj do nádvoria sa budú obracať obchodné prevádzky v parteri objektu. 

Nanešťastie, transformácii zástavby zatiaľ v takej miere nesekunduje aj zvyšovanie úrovne verejného priestoru. Napríklad Vysoká je dnes pomerne zanedbanou ulicou, ktorej imidž kazí parkovanie na každej dostupnej ploche. Bolo by príjemné, keby sa k novému projektu v dohľadnej dobe pridala aj premena celej ulice - napríklad vo forme masívnej (až úplnej) redukcie parkovania, predláždenia a vyrovnania povrchu, lokálneho doplnenia zelene a podobne. Určité zásahy by si zaslúžili aj neďaleké ulice - Živnostenská, Obchodná, ktorá už roky netrpezlivo čaká na skultúrnenie povrchov aj jednotlivých budov či zlepšenie údržby a správy, alebo Poštová ulica. Tá potrebuje dostavbu, na ktorej podobu existujú rôzne vízie. 

Celá mestská štvrť (Schöndorf), tvorená Obchodnou, Vysokou, Poštovou, Drevenou, Jedlíkovou, Hollého či Heydukovou ulicou ostáva komplikovaným územím. Pre zlepšenie stavu a zlepšenie funkčnosti, efektivity aj podoby týchto území bude potrebné realizovať množstvo aktivít, zameraných na prestavbu, výstavbu, obnovu, úpravu aj údržbu ulíc a okolitých stavieb. Ide o oblasť s veľkým potenciálom, ktorá by mohla spájať atraktívne mestské bývanie s vybavenosťou, zábavou a kultúrou. K tomu, aby bolo územie v ideálnom stave, vedie ešte veľmi dlhá cesta. Už dnes sa na nej ale robia opatrné krôčky. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Google Maps
  • Zdroj: Google Maps

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube