Author photoAdrian Gubčo 15.07.2020 10:05

V Petržalke by mal vzniknúť veľký športový areál

Na juhovýchodnom okraji sídliska Petržalka by mohol vzniknúť jeden z najvýznamnejších športových areálov v Bratislave. Na dnes nezastavanom veľkom území medzi Dolnozemskou cestou, Betliarskou ulicou, areálom vozovne Dopravného podniku a Orechovou cestou sa plánuje vznik viacerých športovísk, ktoré zlepšia možnosti pre rozvoj viacerých disciplín. Ide o kľúčový projekt Bratislavského samosprávneho kraja.

Zdroj: OZ Športový areál Na hrádzi via Bratislavské noviny

Zdroj: OZ Športový areál Na hrádzi via Bratislavské noviny

Najnovšie informácie o zámere priniesla oficiálna webstránka Slovenského olympijského tímu, ktorá upozornila, že súčasťou areálu má byť aj moderný osemdráhový atletický štadión so všetkými potrebnými sektormi – teda niečo, čo v Bratislave chýba už dlhodobo. Bežecký ovál bude mať dĺžku 400 metrov a bude splňať kritériá Svetovej atletiky, spolu s ním by mal vzniknúť aj priestor pre technické disciplíny. Kapacita štadióna bude 1,5-tisíc divákov.

Okrem priestoru pre atletiku by tu mala pribudnúť multifunkčná hala pre kolektívne športy aj spoločenské podujatia, zimný štadión s regeneračnou časťou, fitnescentrum, bowlingová hala, vonkajšie kurty pre plážový volejbal a tenis, lezecké centrum, plocha pre urbánne športy (napríklad skatepark) a petanque, oddychové priestory, nový park a menšia vybavenosť (obchody či hotel). Celková plocha areálu je 9 hektárov, pozemky sú predovšetkým vo vlastníctve Bratislavského samosprávneho kraja. Odhadované náklady len na vznik športovísk sú minimálne 5 miliónov eur. 

Vznik športovo-rekreačného areálu v tejto oblasti je už dlhodobo prioritou vedenia kraja, ktoré chce využiť existenciu veľkej voľnej plochy a v princípe aj priaznivého znenia Územného plánu, ktorý túto plochu zadefinoval ako priestor pre rozvoj športu a rekreácie. Partnermi v zámere sú však aj další aktéri – Hlavné mesto, mestská časť Petržalka, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR alebo športové zväzy. Z nich najmä Slovenský atletický zväz je v tomto smere najaktívnejší.

„Všetci – BSK, mesto Bratislava, mestská časť Petržalka, SAZ – jasne deklarovali eminentný záujem, aby bol atletický štadión súčasť areálu,“ vyjadril sa pre portál olympionikov Ladislav Asványi, viceprezident Slovenského atletického zväzu. „Postavili by sme ho na viac etáp, podobne ako v Martine – najprv ovál so sektormi, a postupne by pribúdala ďalšia infraštruktúra. Využili by sme martinský projekt. Na výstavbu by sa použili združené financie z viacerých subjektov, no ešte sa preveruje možnosť využiť eurofondy.“

Ako olympionici dalej uvádzajú, Bratislava výrazne pociťuje absenciu dobrých podmienok pre rozvoj atletiky. 26 atletických klubov, ktoré v meste pôsobia, nemá dostatočný priestor pre tréningy a v podstate ani pre organizáciu súťaží. Väčšina klubov si tak musí vystačiť so školskými areálmi, ktoré však nevytvárajú dobré podmienky pre trénovanie, a to predovšetkým technických disciplín.

Zámer samosprávneho kraja je tak vnímaný veľmi pozitívne. Dátumy realizácie zatiaľ nie sú známe, hoci je nepochybné, že vedenie BSK bude ovplyvnené volebným cyklom – aspoň prvé etapy by tak azda mohli byť realitou do konca roku 2022. Prebratie už existujúceho projektu považujem za chybu, kedže Bratislava by si zaslúžila kvalitnejší a na mieru prispôsobený projekt, iniciatívu však mimoriadne oceňujem.

Daná časť mesta je totiž pre rozvoj športu ako stvorená, pričom územie má potenciál mať celomestský význam. Dostatočný rozsah župných pozemkov tu umožňuje umiestniť aj také typy športov, ktoré majú vysoké priestorové nároky a v iných častiach mesta by bola ich realizácia náročnejšia. Okrem toho, Petržalka má dlhú športoú tradíciu a tento zámer k tomu ďalej prispeje.

 

Zdroj: OZ Športový areál Na hrádzi via Bratislavské noviny

 

Plány na premenu územia na veľký športový areál sa vyvíjajú už dlhodobo. Nie tak dávno sa dokonca s priestorom uvažovalo ako s potenciálnym miestom pre umiestnenie Národného futbalového štadióna. Podľa neverejnej vyhľadávacej štúdie pre účely UEFA boli podmienky na juhu Petržalky hodnotené ako jedny z najlepších. Z politických dôvodov však NFŠ skončil v najmenej odporúčanej lokalite na Tehelnom poli.

Namiesto NFŠ tak architektonická kancelária Motion Design vypracovala štúdiu realizovateľnosti pre vybudovanie veľkého športovo-rekreačného areálu, ktorá by mohla byť podkladom pre veľkú architektonickú súťaž - čo mimochodom žiada aj Územný plán (v podobe podrobnejšej dokumentácie, čo žiada Petržalka vyriešiť súťažou). Tá však na programe dňa podľa všetkého nie je, za čím možno opäť vysoko pravdepodobne hľadať politiku.

Aktuálne sa zdá, že budúcnosť územia nie je až taká ambiciózna. Športoviská, ktoré tu vzniknú, budú len sotva „národné“, na druhej strane, pre rozvoj športu v metropole sú zásadné. Okrem atletickej dráhy by mala v dohľadnej dobe pribudnúť aj hala pre sálový futbal, hoci v tomto prípade nejde o projekt BSK, ale o súkromný zámer futbalistu Róberta Maka. Jeho MakFootballArena vznikne v severnej časti areálu, aktuálne napreduje v povoľovacom procese.

Správa z Petržalky je ďalšou pozitívnou novinkou z bratislavských športovísk. Po rokoch úpadku a chátrania, pričom množstvo plôch sa aj navždy stratilo, sa teraz pripravuje rekonštrukcia viacerých športovísk naprieč celým mestom. Len nedávno zazneli priaznivé informácie z Dúbravky, kde sa aktívne pripravuje rekonštrukcia a dostavba Športového klubu polície. Nová športová hala je pred dokončením na Pasienkoch v priestore za bývalým hotelom Dom športu, ktorý je tiež v rekonštrukcii a budú tu sídliť viaceré športové zväzy a olympijský výbor. Rekonštruovať sa má aj hala Mladosť. Na dôvažok, Hlavné mesto teraz schválilo finančnú injekciu pre viaceré menšie športoviská naprieč väčšinou mestských častí.

Ak sa tento pozitívny trend zachová, Bratislava by už v horizonte niekoľkých rokov mohla mať ďaleko kvalitnejšiu športovú infraštruktúru a predpoklady pre rozvoj pohybových aktivít. V post-pandemickej dobe to bude mimoriadne dôležité, keďže to môže prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľstva. Okrem toho vznikne kvalitnejšia alternatíva pre trávenie voľného času, zvlášť pre deti a mládež, ktoré dnes nemajú taký dostatok možností, aký by sa očakával od vyspelého mesta.

Projekt Bratislavského samosprávneho kraja by mohol byť medzi týmito zámermi akýmsi lídrom – len keby bola jeho úroveň o málinko lepšia, teda po architektonickej súťaži. Jej absencia je jedinou chybičkou inak vynikajúcej vízie, ktorá snáď po rokoch sľubov a plánov konečne uzrie svetlo sveta a bude ďalším krokom k zmene Bratislavy na mesto s vysokou kvalitou života.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame

Sledujte YIM.BA na YouTube

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: OZ Športový areál Na hrádzi via Bratislavské noviny
  • Zdroj: OZ Športový areál Na hrádzi via Bratislavské noviny

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube