Author photoMartina Gregová 10.04.2023 16:30

Úspech pre metropolu. Bratislavské projekty sa presadili v súťaži Stavba roka

V 28. ročníku súťaže Stavba roka mala Bratislava naozaj silné zastúpenie. Rôznorodosť bratislavských projektov aj ich celospoločenský význam potvrdil ich úspech hneď v niekoľkých kategóriách.

Autori: Nino Belovič / YIM.BA, Adrian Gubčo / YIM.BA

Autori: Nino Belovič / YIM.BA, Adrian Gubčo / YIM.BA

V roku 2022 bol vyhlásený 28. ročník celoštátnej verejnej neanonymnej súťaže Stavba roka, ktorá si dáva za cieľ podporovať kvalitu stavebných diel, realizovaných na území Slovenskej republiky. Hlavným organizátorom súťaže je združenie ABF Slovakia v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby Slovenskej republiky, Úniou miest Slovenska a inými združeniami či inštitúciami. Nad týmto ročníkom navyše prevzala záštitu Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a Minister dopravy Slovenskej republiky Andrej Doležal. 

Hlavnou cenou je získanie titulu Stavba roka. Prihlásené diela sú pritom rozdelené do dvoch základných kategórií - Budovy a Inžinierske stavby, a to bez ohľadu na to, či ide o úplne novú stavbu, rekonštrukciu alebo obnovu. Jedinou podmienkou je, že všetky prihlásené diela musia byť realizované na území Slovenskej republiky. Odborná porota následne hodnotí nielen ich architektonickú a urbanistickú kvalitu, ale aj ich funkčnosť, vplyv na životné prostredie či celospoločenský prínos.  

V tomto ročníku bolo nominovaných celkovo 16 diel, pričom až 6 z nich sa nachádza v Bratislave alebo v jej okolí. Značné zastúpenie v tomto ročníku mali bytové domy, no medzi nominovanými dielami nechýbali ani objekty poskytujúce rôzne služby či administratívne budovy. V neposlednom rade išlo aj o dopravné stavby.  

Galéria

  • Nemocnica Bory. Autor: Nino Belovič/ YIM.BA
  • Nemocnica Bory. Autor: Nino Belovič/ YIM.BA
  • Modernizácie trate Púchov-Žilina. Zdroj: Doprastav
  • Modernizácie trate Púchov-Žilina. Zdroj: Stavba roka
  • Lanová dráha Jasná, Biela Púť-Priehyba. Zdroj: Stavba roka
  • Slnečnice. Zdroj: Stavba roka
  • Diaľnica D1 Bratislava-Triblavina. Zdroj: Stavba roka

Titul Stavba roka v kategórii Budovy si odniesla len nedávno otvorená Nemocnica Bory, ktorá je často označovaná za najmodernejšie zdravotnícke zariadenie v krajine. Za jej návrhom stojí holandské štúdio Dutch Health Architects, ktoré sa vo svojej praxi zameriava práve na návrh zdravotníckych zariadení po celom svete. Za najväčšie prínosy víťazného objektu investor označuje najmä špičkové sály, intímne pôrodnícke izby, robotickú centrálnu nemocničnú výdajňu liekov či nadštandardné zdravotnícke vybavenie.

Z architektonického hľadiska riešenie objektu vychádza z logistiky medicínskych procesov. Dôraz je pritom kladený aj na vysoký komfort a bezpečnosť pacientov aj zamestnancov. Budove navyše dominujú aj veľké otvorené átriá. Výhľad naň prispieva k psychickej pohode pacientov a zvyšuje architektonickú kvalitu celého objektu.  

Nemocnica Bory však ocenenie nezískala len vďaka svojej architektúre, ale aj z dôvodu jej celospoločenského významu. Ide totiž jednoznačne o najmodernejšiu nemocnicu na našom území, ktorá svojím pacientom poskytne nielen odborné, ale aj komfortné vyšetrenia v rámci niekoľkých špecializovaných oddelení. 

 

Modernizácia trate Púchov-Žilina. Zdroj: Stavba roka

 

V kategórii Inžinierske stavby získala titul Stavba roka 1. etapa Modernizácie trate Púchov-Žilina. Projekt investične spadá pod Železnice Slovenskej republiky. Celkové investičné náklady na jeho zrealizovanie sa pohybujú v sume 364 miliónov eur. Celková dĺžka modernizovanej železničnej trate je 39 kilometrov.  

Projekt pozostáva najmä z prestavby existujúcej železničnej trate. Hlavným cieľom bolo modernizovať trať v takom rozsahu, aby boli dosiahnuté potrebné parametre, definované v medzinárodných dohodách. Jedným z hlavných kritérií pritom bolo dosiahnutie traťovej rýchlosti 160 km/hod. Okrem toho projekt obsahuje aj vybudovanie úplne nového premostenia vodnej nádrže Nosice. 

Okrem hlavných ocenení mohli nominované objekty získať aj niekoľko ďalších cien. Aj v tomto prípade sa ukázala výnimočnosť vyššie spomínaných stavieb. 1. etapa modernizácie trate Púchov-Žilina získala okrem hlavnej ceny aj Cenu MDV SR za celospoločenský prínos v oblasti architektúry a stavebníctva. Nemocnica Bory získala Cenu za uplatnenie vedy a výskumu pri navrhovaní a zhotovovaní stavby. Ocenené však boli aj iné bratislavské projekty. Cenu za mimoriadnu kvalitu realizácie stavby získala Diaľnica D1 Bratislava- Triblavina a Cenu za bytový/rodinný dom roka získal projekt Slnečnice, Zóna Viladomy, objekty S14 a S15. 

 

Diaľnica D1 Bratislava- Triblavina. Zdroj: Stavba roka

 

Hlasovať navyše mohla aj verejnosť. Tá si za svojho favorita zvolila projekt Lanová dráha Jasná, Biela Púť - Priehyba. Investičné náklady sa v tomto prípade vyšplhali na sumu 17 miliónov eur. Hlavným prínosom projektu má byť zjednodušenie a zrýchlenie dopravy návštevníkov lyžiarskeho strediska z Bielej Púte na Priehybu.  

Ocenenie Stavba roka vďaka rôznorodosti jej kategórií ponúka náhľad do viacerých oblastí výstavby na celom našom území. Všetky ocenené stavby do veľkej miery prispievajú k rozvoju Slovenska, a to mnohokrát nielen po architektonickej a stavebnej stránke, ale aj po tej spoločenskej.  

 

(Stavba roka, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube