Author photoAdrian Gubčo 12.01.2023 17:05

Rekordný rok. Investíciám sa darilo lepšie ako kedykoľvek predtým

Na trhu komerčných nehnuteľností preinvestovali investori prvýkrát v histórii SR viac ako jednu miliardu eur. Investičná situácia v oblasti obchodu s komerčnými nehnuteľnosťami tak naznačila, že Slovensko je naďalej bezpečnou investičnou destináciou. Informoval o tom obchodný riaditeľ CBRE Slovensko Ľubor Procházka s tým, že o roku 2022 hovoril ako o najsilnejšom roku v histórii krajiny.

Ilustračný záber. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Ilustračný záber. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Informácia o prekonaní miliardovej hranice prichádza ako potvrdenie starších predpokladov. Už v treťom kvartáli minulého roka dosiahol celkový objem investícií 980 miliónov eur. Oproti predošlému roku išlo o nárast o 70%, ku koncu roku sa ale dynamika mierne znížila. „Celkový objem investícií na Slovensku medziročne vzrástol o 48 %. Z hľadiska sektorov evidujeme nárast primárne v kancelárskych a maloobchodných nehnuteľnostiach, darilo sa však aj ostatným segmentom, ako napríklad logistike,“ povedal Procházka.

Riaditeľ priblížil, že až 55% z celkového objemu investícií zaznamenali na trhu prenájmov kancelárskych priestorov. Celkovo išlo až o 14 transakcií, pričom drvivá väčšina z nich sa uskutočnila v Bratislave. Procházka pritom zdôraznil, že ako v roku 2021, tak aj v roku 2022 sa CBRE podarilo sprostredkovať predaj s rekordne vysokou cenou pri výnose pod piatimi percentami.

Druhou najvýznamnejšou oblasťou boli podľa dát CBRE investície do nákupných centier, príkladom čoho je predaj obchodného centra v Košiciach – Optima Košice, jednej z najväčších prevádzok za dovedna 118 miliónov eur. Celkovo investície v oblasti maloobchodu dosiahli výšku takmer 350 miliónov eur a predstavovali takmer 31-percentný podiel z celkového objemu.

Investície do logistiky a výrobných priestorov tvorili približne 13 % z celkového investičného objemu. Oproti minulosti možno badať percentuálny pokles, čo je dané nedostatkom investičných produktov. Investície do rezidenčných nehnuteľností nepresiahli jedno percento z celkového objemu podielu na trhu. V tomto smere Slovensko zatiaľ atraktívne nie je.

Na základe informácií z prvých troch kvartálov možno predpokladať, že väčšina investičného kapitálu pochádzala z domáceho prostredia (vtedy to bolo 72%). Väčšia časť zostávajúceho podielu pochádza od investorov z Európy – Česka, Rakúska alebo Spojeného kráľovstva. Menšie investície prišli z USA. Bratislava sa na celkovom podiele investícií podieľa približne tromi štvrtinami. Zvyšok je rozdelený medzi Košice a všetky ostatné mestá.  

V rámci medzinárodného porovnania sa Slovensko javí ako bezpečnejšie miesto pre investovanie oproti Maďarsku (za Q3 2021 až Q3 2022 sa u nás investovalo 1,2 miliardy eur oproti jednej miliarde v Maďarsku), Rumunsku (tiež jedna miliarda) a časti Balkánu (Slovinsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko a Bulharsko – 806 miliónov). Silnejšie je Česko (dve miliardy) a Poľsko (6,5 miliárd eur).

Informácie naznačujú, že Bratislava je tak vo výsledku investične mimoriadne atraktívnym miestom – viac ako podstatná časť Balkánu. Význam týchto čísiel stúpa s prihliadnutím na jej veľkosť. Kompletné výsledky za rok 2022 ešte CBRE nezverejnilo. Všetko však nasvedčuje tomu, že slovenská metropola z tohto pohľadu napreduje – a to aj napriek celkovo neistej spoločenskej a ekonomickej situácii.

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube