Author photoAdrian Gubčo 24.04.2023 18:45

Radikálna premena pokračuje. Pri Červenom moste vznikne moderná kancelárska budova

Návštevníci Bratislavského lesoparku možno pobadali, že v susedstve Cesty na Červený most sa prebúdza stavebná aktivita. K zániku speje nepekný objekt na východnej strane ulice, ku ktorému patrí aj krčma U Billa. Nahradiť ho má atraktívny kancelársky objekt, ktorý je súčasťou rozsiahlej premeny lokality na jednu z najprestížnejších štvrtí v meste.

Zdroj: Cechvala Architects

Zdroj: Cechvala Architects

Hoci rekreačný areál Partizánska lúka je populárnym vychádzkovým miestom obyvateľov Bratislavy dlhé desaťročia, zástavba popri hlavnej prístupovej komunikácii – Ceste na Červený most – mala dlho veľmi zmiešanú kvalitu. Hoci sa tu nachádzali aj významnejšie objekty, najmä areál Vojenskej nemocnice alebo sídlo Pamiatkového úradu SR v siedmom Vydrickom mlyne, iné objekty postrádajú akúkoľvek architektonickú kvalitu. Patrí k nim aj budova na Ceste na Červený most 10.

Ide o jednoduchú dvojpodlažnú stavbu, ktorá je využívaná pre kancelárske účely. V priebehu času sa tu vystriedalo viacero menších firiem. Vlastníkom sú podľa katastra súkromné osoby, ktoré sú však podnikateľsky aktívne. Spoluvlastníčka pozemkov figuruje vo firme Catwalk s.r.o., ktorá nie je v developmente celkom neznáma.

V rokoch 2014-2016 totiž vybudovala o čosi vyššie smerom k mostu Polyfunkčný objekt Red Bridge. Projekt začal vznikať už v roku 2005 a pôvodným zámerom bola výstavba objektu so zázemím a vybavením pre každodennú rekreáciu. Neskôr však nastali zmeny, keď sa v budove usídlila spoločnosť Techo, teda výrobca a dodávateľ kancelárskeho nábytku, ako aj dizajnu kancelárií. O čosi neskôr sa Techo včlenilo pod medzinárodnú firmu Ahrend. V lokalite sídli dodnes.

Galéria

  • Zdroj: Cechvala Architects
  • Zdroj: Cechvala Architects
  • Zdroj: Cechvala Architects
  • Centrála ESET. Zdroj: ESET
  • Centrála ESET. Zdroj: ESET

Síce jednoduchá, ale elegantná stavba od Cechvala Architects (v spolupráci s Arch Plan) vytvorila kultivovanejší nástup do rekreačného územia. Uličná fasáda zaujme kombináciou plných a presklených plôch, ktoré odhaľujú život vnútri objektu. Firma tu má okrem vlastných kancelárií aj showroom, doplnený o vzorkovňu a recepciu s barom. Oproti minulosti, kedy tu bola prázdna plocha, skrytá za plechovým plotom, ide o mimoriadne zlepšenie.

Zmeny by mohli pokračovať aj v dohľadnej dobe. Susedná stavba sa totiž začala búrať, aby uvoľnila miesto novej kancelárskej budove. Ako vyplýva z materiálov toho istého architekta, naplánovaný je tu menší (butikový) kancelársky komplex s tromi nadzemnými podlažiami, tvorený dvomi hlavnými hmotami, spojenými centrálnym átriom. Architektúre dominuje striedanie presklených a plných plôch v pravidelnom rastri, čo budove dodáva vysokú mieru elegancie.

Nejde o úplne nový zámer. Architekti ho prezentujú už dlhšiu dobu, len teraz sa však zdá, že sa rozbieha intenzívnejšia aktivita. Konkrétne povolenia a detaily stavby však dostupné nie sú.

V každom prípade, nahradenie nepekného a banálneho objektu novou sebavedomou budovou, ktorá je na vysokej architektonickej úrovni, predstavuje ďalší pozitívny vstup do lokality. Okolie čoraz frekventovanejšej cesty do lesoparku sa opäť o čosi viac skultivuje a skvalitní. Nástup do asi najpopulárnejšej oddychovej lokality v Bratislavy dostane súčasný charakter.

 

Vznik centrály ESETu prispeje k veľkej premene celého územia. Zdroj: ESET

 

Nový projekt je súčasťou série rozsiahlejších zmien, ktoré v tomto území prebiehajú. Už o niekoľko rokov bude táto síce pekná, ale predsa len zanedbaná a nedostatočne využitá časť mesta živou a nesmierne moderne pôsobiacou mestskou štvrťou. Transformáciu prinesú predovšetkým kancelárske komplexy a kampusy, dotvorené vedecko-výskumnými areálmi a v menšej miere aj obytnými súbormi. Hneď niekoľko významných projektov by tu malo vzniknúť už počas tejto dekády.

Najväčším z nich je samozrejme nová centrála a zázemie spoločnosti ESET. Softvérový gigant zo Slovenska odkúpil areál bývalej Vojenskej nemocnice, ktorú onedlho zbúra a nahradí novostavbami. Nepôjde však o štandardné kancelárske budovy, ale o pokrokový kampus s pracoviskami, vývojovým centrom, kultúrnymi a verejnými priestormi, ubytovacími kapacitami a ďalšími prvkami, ktoré vytvoria samostatný areál. Autorom architektúry je svetoznáma kancelária BIG – Bjarke Ingels Group, ktorá sa presadila k dobre obsadenej architektonickej súťaži.

Svoj rozsiahly areál chce rozvíjať aj Slovenská akadémia vied, ktorá má záujem o zvýšenie svojej atraktivity, otvorenosti a konkurencieschopnosti oproti iným vedeckým pracoviskám. Aj SAV rozbehla ambicióznu súťaž, pričom očakáva, že realizácia jej výsledkov z nej urobí významného medzinárodného hráča. Menší zámer plánuje Bratislavský samosprávny kraj v okolí bývalej továrne na patróny.

Na tieto úvahy reagujú developeri, ktorú tu pripravujú menšie rezidenčné projekty – Bytový dom Studnička, Polyfunkčný areál Lamačská cesta a vo výstavbe je Rezidencia k Železnej studienke. Špeciálne miesto má nikdy nesprevádzkovaná kancelárska budova a susedné plochy pri trolejbusovej zastávke Červený most. Zahraničný investor tu v spolupráci s lokálnym partnerom plánuje vybudovať komplex s bývaním a ubytovacími kapacitami. Aj tento zámer je výsledkom súťaže, v ktorej sa presadila kancelária Sadovsky&Architects.

Okrem týchto investícií sa tu napokon uvažuje aj o zlepšení dopravného napojenia. Vo väzbe na železničnú trať by mala vzniknúť nová zastávka, resp. terminál integrovanej prepravy.

Ak sa zaradia ešte plánované investície v lesoparku, z tejto časti Bratislavy možno vznikne o niekoľko rokov jedna z najmodernejších zón v meste. Prepájať sa tu bude práca, veda, nadštandardné bývanie aj rekreácia a športovanie v prírodnom prostredí, a to s využitím kvalitnej súčasnej architektúry. Po uvážení týchto parametrov nejde o také prekvapenie, že ide o príťažlivé miesto pre mnohé popredné firmy. Spoločne územiu dodajú charakter mimoriadne prestížnej štvrte.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube