Author photoMartina Gregová 31.10.2023 18:43

Monumentálna obnova stratenej histórie. Do Varšavy sa vracia Saský palác, jeden zo symbolov mesta i krajiny

Do poľskej metropoly sa opäť vráti jedna z neho najznámejších predvojnových pamiatok. Rekonštrukcia Saského paláca je pokračovaním snáh mesta o vytvorenie novej kultúrnej vrstvy Varšavy s cieľom premeniť ju na vyspelé veľkomesto. Nová podoba budovy má oslavovať poľskú históriu aj jeho budúce napredovanie.

Zdroj: WXCA

Zdroj: WXCA

Varšava sa nie nadarmo zvykne označovať aj ako európsky fénix. Počas druhej svetovej vojny bola totiž značná časť mesta zrovnaná so zemou. Dnes ale prechádza obrovským rozvojom. Postupne sa revitalizuje jedno námestie za druhým, len pomerne nedávno tu bola dokončená najvyššia budova Európskej únie a onedlho v metropole pribudne aj nová budova Múzea moderného umenia, objekt divadla TR Warsawa a niekoľko ďalších kultúrnych inštitúcií.

Prednedávnom boli navyše oznámené výsledky architektonickej súťaže, venujúcej sa obnove jednej z najväčších neoklasicistických budov, ktoré sa pred vojnou nachádzali na území Varšavy - Saského paláca, doplneného o susedný Brühlov palác a časť pôvodnej zástavby. 

Saský palác bol pred 2. svetovou vojnou jednou z najvýraznejších budov vo Varšave. Podobne ako väčšina významných objektov v poľskej metropole, aj on bol počas vojny zničený nemeckými ozbrojenými silami. O plánoch na rekonštrukciu Saského paláca sa hovorilo už od roku 2006, keď boli vykopané palácové pivnice, v ktorých sa našlo približne 20-tisíc rôznych zachovaných predmetov. Podľa plánov z tohto obdobia sa súčasťou zrekonštruovaného paláca mala stať najmä varšavská radnica. Z ekonomických dôvodov však bola rekonštrukcia napokon pozastavená.

Galéria

  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA
  • Zdroj: WXCA

Po rokoch túto tému dňa 11.11.2018, počas osláv 100. výročia nezávislosti Poľska, otvoril prezident Andrzej Duda. Vo svojom prejave potvrdil zámer palác vybudovať a znova zapojiť do fungovania mesta. Na jeho rekonštrukciu vyhlásilo Poľské ministerstvo kultúry a národného dedičstva v spolupráci so Združením poľských architektov medzinárodnú architektonickú súťaž. Jej výsledky boli oznámené 12.10.2023 v sídle Asosiácie poľských architektov (SARP). 

Podujatia sa zúčastnil aj samotný poľský prezident, ktorý v krátkosti predstavil históriu Saského paláca, oznámil výsledky súťaže a zdôraznil význam projektu pre Varšavu a jej občanov. „Ide o symbol uzavretia snáh mesta o povojnovú obnovu. Mám dôveru v schopnosť krajiny aj hlavného mesta tento projekt úspešne realizovať,” zaznelo v prejave.

Podľa ministra kultúry Piotra Glińského ide o jedinečný spôsob, ako oživiť históriu mesta. Minister deklaroval, že obnova paláca by mala byť ukončená do roku 2030. Odhadované investície na rekonštrukciu paláca sa v súčasnosti pohybujú na sume 2,5 miliardy zlotých (v prepočte približne 560 miliónov eur). Pôjde o najdrahší kultúrny projekt v dejinách krajiny. 

Cieľom obnovy významnej poľskej pamiatky je prinavrátenie jej vonkajšej neoklasicistickej podoby z roku 1939 (do vypuknutia vojny). Po rekonštrukcii by mal palác slúžiť ako sídlo Senátu, Úradu Mazovského vojvodstva aj ako sídlo viacerých kultúrnych inštitúcií, vrátane Národného múzea a Inštitútu Frederyka Chopina. Okrem samotného objektu by malo byť prestavané aj celé východné krídlo Piłsudského námestia, dobudovaný zmienený Brühlov palác a obnovených niekoľko menších nádvorí v okolí paláca. Zachovaný bude Hrob neznámeho vojaka a pivnice Saského paláca. 

Touto neľahkou úlohou bolo poverené štúdio WXCA. Ich návrh zachováva vonkajšie proporcie celého komplexu, tektoniku fasády a vyzdvihuje aj pôvodné dekoratívne prvky. V niektorých častiach budovy však budú jasne odlíšené nové hmoty a zámery od pôvodnej architektúry. Tento prístup podľa architektov pomôže vytvoriť dialóg medzi pamäťou miesta a súčasnosťou.  

Predstavené vizualizácie okrem renovácie a dostavby budovy paláca prezentujú aj plánované riešenie interiérov. Vnútorné priestory sa budú po dokončení vyznačovať veľkoleposťou, aká prináleží objektu takého veľkého významu.

Projekt ďalej prispeje aj k rozšíreniu a plnohodnotnému využívaniu verejných priestorov. Zahŕňa v sebe totiž obnovu vnútorných nádvorí, ktoré po novom nadobudnú charakter klasických verejných priestorov. Podľa slov autorov víťazného projektu, „každé z týchto nádvorí dostane súčasný architektonický výraz, ktorý vychádza z proporcií a geometrie historických foriem.”  

Rekonštrukcia Saského paláca je podľa mnohých vyústením snáh mesta o povojnovú obnovu historicky aj architektonicky hodnotných varšavských stavieb. Nejde však len o symbolickosť projektu. Rekonštrukcia Saského paláca je zároveň aj pokračovaním snáh mesta o vytvorenie novej kultúrnej vrstvy, ktorá potvrdí snahy Varšavy o etablovanie sa medzi poprednými európskymi metropolami. Napriek svojej tragickej minulosti sa vracia na medzinárodnú scénu a stáva sa atraktívnejšou pre obyvateľov i návštevníkov. 

 

(Archdaily, BNN, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube