Author photoAdrian Gubčo 07.02.2024 16:00

Luxus v srdci downtownu. Five Star Living odhaľuje bývanie na špičkovej úrovni, otvára unikátny showroom

V Bratislave pribúdajú nové projekty vysokého štandardu, ktoré prichádzajú s víziou bývania na úrovni, porovnateľnej s vyspelými zahraničnými metropolami. To však predpokladá vkusné zariadenie bytov nábytkom s kvalitným dizajnom od popredných tvorcov. Výber toho najlepšieho ponúka FIVE STAR LIVING, ktorý v centre onedlho otvorí netradičný showroom.

Zdroj: Five Star Living

Zdroj: Five Star Living

Dizajn v srdci metropoly

Na Slovensku začali v posledných desaťročiach vznikať luxusnejšie rodinné domy aj bytové projekty, ktoré spája snaha o vyššiu kvalitu materiálov či prevedenia. Úsilie vytvoriť pocit príťažlivého domova však nezriedka narazí na vybavenie, ktoré nesekunduje úrovni samotnej nehnuteľnosti. Kým v minulosti sa dalo hovoriť vyslovene o nevkuse, dnes sú majitelia konfrontovaní s nedostatkom prestížnych značiek nábytku a zariaďovacích prvkov, ktoré poznajú zo zahraničných interiérov.

Rokmi ale rastie scestovanosť aj vzdelanie klientov, ktorí si chcú aj na Slovensku zariaďovať byty v kvalite, na akú sú zvyknutí zo svetových metropol. Postupne sa tak otvárajú dizajnové štúdiá, ktoré ponúkajú produkty od známych medzinárodných výrobcov. V rastúcej konkurencii sa však treba presadiť nielen samotným tovarom, ale aj spôsobom jeho prezentácie.

Výnimočnou je v tomto kontexte predajňa nábytku a showroom FIVE STAR LIVING. Novootvorená prevádzka vznikla v priestoroch projektu Sky Park v novom centre Bratislavy alebo bratislavskom downtowne. Prvá etapa projektu, tvorená trojicou rezidenčných veží, bizniscentrom Sky Park Offices a zrekonštruovanou Jurkovičovou teplárňou, bola dokončená pred niekoľkými rokmi. Dnes predstavuje jedno z najprestížnejších susedstiev v meste.

Galéria

  • Baxter. Zdroj: Five Star Living
  • Baxter. Zdroj: Five Star Living
  • Baxter. Zdroj: Five Star Living
  • Baxter. Zdroj: Five Star Living
  • Baxter. Zdroj: Five Star Living
  • Baxter. Zdroj: Five Star Living
  • Molteni&C. Zdroj: Five Star Living
  • Molteni&C. Zdroj: Five Star Living
  • Molteni&C. Zdroj: Five Star Living

Development je sám osebe výnimočný – okrem jeho mimoriadneho rozsahu a ideálnej polohe medzi nábrežím a biznis zónou v okolí Mlynských nív sa na jeho unikátnosti podieľa aj jeho architektúra. Podobu súboru navrhla kancelária Zaha Hadid Architects, v minulosti vedená legendárnou architektkou Zahou Hadid. Prvá ženská držiteľka Pritzkerovej ceny sa okrem architektúry venovala aj dizajnu a jej odkaz je v lokalite silno viditeľný.

Ide tak o ideálne miesto pre umiestnenie dizajnového showroomu, nachádzajúceho sa v parteri jednej z rezidenčnej veží (najbližšie k historickému centru). Tento zaberá pomerne rozsiahly priestor, kde prezentuje výrobky i celé interiérové riešenia od viacerých výrobcov. Atraktívnej lokalite rozhodne zodpovedá aj riešenie showroomu.

FIVE STAR LIVING sa však rozhodol ísť ďalej ako bežné showroomy. Tie sú spravidla založené na prezentovaní výrobkov v rámci jedného priestoru. V tomto prípade ale došlo k nebývalému kroku: okrem samotného showroomu je súčasťou FIVE STAR LIVING aj trojica – v krátkej budúcnosti štvorica – bytov priamo v rezidenčných vežiach Sky Parku. Tie sú vybavené prezentovaným nábytkom či doplnkami a dodávajú návšteve showroomu úplne iný zážitok.

 

 

Vyberať si s výhľadom na Bratislavu

FIVE STAR LIVING približuje viacero exkluzívnych značiek, ktoré sú v rámci showroomu k dispozícii. Ide predovšetkým o špičkových talianskych výrobcov nábytku a doplnkov ako sú Baxter, Cierre1972, Molteni&C, svietidlá Flos, tapety Arte, Moooi či Tecnografica, parkety Bauwerk a textílie do kuchýň, spální alebo kúpelní od značiek Society Limonta a Ivano Redaelli. K dispozícii sú aj umelecké diela zo štúdia Draga & Aurel.

Vo všetkých prípadoch ide o jedinečné produkty s príbehom. Napríklad v prípade značky Baxter ide o rodinnú firmu, ktorá sa už desaťročia venuje tvorbe výnimočných sedačiek, kresiel, stoličiek, stolov či svietidiel.  Kladie pritom najvyššie nároky na výber materiálov, počnúc excelentne spracovanou kožou až po výber prvotriednych mramorov. Vlastné shoowroomy má na prestížnych uliciach v metropolách dizajnu, či už ide o domovské Miláno, New York alebo Tokio.  

To isté platí aj o Cierre1972 či Molteni&C, ktoré sa môžu pochváliť ešte dlhšou tradíciou. Flos je definovaný svojim výnimočným dizajnovým spracovaním, ktorý bol vystavovaný aj vo svetových galériách, napríklad v MoMA v New Yorku.

Spôsoby prezentácie nábytku a doplnkov zodpovedajú ich úrovni. Showroom umožňuje nielen ich vystavovanie, ale aj poskytovanie poradenských či dizajnérskych služieb pre klientov. FIVE STAR LIVING sa však netají ambíciou ponúkať skutočne komplexný servis pre zákazníkov so záujmom o zariadenie tak, aby vystihol ich vkus a potreby. Pre ľudí, ktorí si chcú nábytok predstaviť v prostredí bytu, tak ponúka ich návštevu priamo vo vežiach Sky Parku.

Tieto sa nachádzajú na vyšších podlažiach. Ide o trojizbové byty, ktoré ukazujú plnú šírku možností zariadenia produktami jednej značky – či už ide o obývačky, kuchyne, spálne alebo kúpeľne. Nejde pritom o úplne jednoducho zariaditeľné byty. To vytvára priestor nielen pre ďalšiu inšpiráciu, ale aj nacítenie rozličných atmosfér, daných materiálmi a farbami, prepisujúcich sa a vzájomne prelínajúc priestorom. Podarilo sa tak dosiahnuť príjemnú harmóniu farebných tónov a štruktúr.

Vo výsledku vznikli rozličné variácie priestorov s vlastnou indentitou. Byt „Light“ sa vyznačuje svetlejším zariadením, kým byt „Deep“ je ladený v plnších farbách. Tretí má pre svoju výnimočnosť pracovný názov „Special“ a štvrtý, ktorý sa aktuálne finalizuje, má mať s ohľadom na svoj nadčasový interiér označenie „Unique“. Ponúkaný je tak rozličný typ zážitkov.

Umocnený je navyše atraktívnymi výhľadmi, takže potenciálny klient vie precítiť možnosti života na najvyššej úrovni – doslova. Kombinácia špičkového dizajnu a výhľadov na centrum Bratislavy vytvára lákavú víziu bývania, ktoré v ničom nezaostáva za svetovými veľkomestami.

FIVE STAR LIVING ponúka možnosť prehliadky bytov v rámci súkromnej návštevy, pričom klienti sú doprevádzaní interiérovou architektkou. Tá okrem jednotlivých zariaďovacích prvkov a doplnkov poskytne priame poradenstvo pri kreovaní vlastného návrhu podľa individuálnych požiadaviek zákazníkov.

 

 

Nároky na kvalitu rastú

Nový showroom sa nezameriava na taliansky nábytok náhodou. Už okrídlená fráza hovorí, že Taliani nemôžu mať vďaka obrovskej koncentrácii tých najväčších pokladov umenia, architektúry a kultúry za posledné dve tisícročia zlý vkus. Taliansky zmysel pre prepracovaný a zmyselný dizajn sa dodnes odzrkadľuje v obrovskom vplyve tejto krajiny na niektoré sektory, vrátane navrhovania nábytku.

Veľký počet výrobcov a návrhárov, ktorí pôsobia v rámci relatívne malých rodinných firiem, viedol ku vzniku špičkových značiek, o ktoré majú záujem klienti z celej planéty. Nejde pritom len o záujemcov o zariaďovanie vlastného bývania, ale aj o architektov, firmy či developerov, ktorí si potrpia na prezentáciu a štýl, ktorý by ale netrpel prehnanou a prázdnou okázalosťou.

To platí aj o produktoch, ktoré prezentuje FIVE STAR LIVING. Do sveta bratislavských dizajnových showroomov, ktorých počet rastie – čo je, mimochodom, vynikajúca správa, lebo svedčí o rastúcej sofistikovanosti miestnej klientely – priniesol novú úroveň prezentácie. Pri danom type predajných artiklov treba ísť o krok ďalej. FIVE STAR LIVING urobil tých krokov hneď niekoľko.

Verejnosti sa naplno otvorí 14. februára, keď odhalí atraktívne značky a sprístupní sa aj možnosť návštevy jednotlivých prezentačných bytov. Bratislava dostane unikátny priestor v srdci svojho nového centra, kde sa spojí súčasná architektúra s najlepším dizajnom. Ide o malý, no dôležitý príznak toho, že sa mesto posúva v citlivosti voči kvalite. Ak sa totiž zvyšujú nároky klientov, úroveň nových produktov i bývania sa tomu začne prispôsobovať.

 

Článok vznikol v spolupráci s FIVE STAR LIVING

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube