Author photoAdrian Gubčo 12.04.2019 13:50

Construction update: Bytový dom Ludwig, 4.4.2019

Bytový dom Ludwig je jeden z relatívne menších projektov, ktoré sú však súčasťou širšieho trendu transformácie industriálnych objektov alebo areálov. V tomto prípade prechádza premenou niekdajší sklad, z ktorého bude po novom bytový dom.

Projekt je vo výstavbe už nejakú dobu, aktuálne sa začína blížiť k dosiahnutiu hrubej stavby – buduje sa už najvyššie, šieste nadzemné podlažie. Oproti pôvodnému objektu, ktorý vznikol v areáli Ludwigovho mlyna v roku 1934, bude mať nový dom vyššiu podlažnosť aj mierne odlišnú hmotu, čo je však dôsledok radikálnej prestavby aj zmeny funkcie.

Developer Crow, s.r.o., ktorý sa predtým skôr venoval podnikaniu v poľnohospodárstve, tu realizuje 17 bytov, medzi ktorými by nemali chýbať ani lofty, hoci by, prísne vzaté, definíciu loftov asi nespĺňali – ak za ne považujeme len premenené výrobné priestory. Hoci developer nepatrí k najznámejším, záujem o bývanie v tejto lokalite je očividne veľký – voľné ostávajú posledné tri byty s cenami približujúcimi sa k 3-tisíc eurám za meter štvorcový. Na prízemí vzniknú obchody a ateliéry. 

Mnoho klientov nepochybne láka aj imidž života v industriálnom prostredí, čomu je čiastočne prispôsobená architektúra budovy – na fasáde sa má napríklad kombinovať omietka s režným murivom, niektoré byty sa budú vyznačovať vysokými stropmi. Autorom dizajnu je architekt Dušan Ferianc.

Dokončenie výstavby projektu sa aktuálne predpokladá ku koncu tohto roka. Teoreticky je to dosiahnuteľný termín, hoci oproti pôvodne plánovanému termínu dokončenia – koncu roka 2018 – ide aj tak o nemalé meškanie.

 

Projekt vzniká v susedstve pamiatky, sila niekdajšieho Ludwigovho mlyna

 

Okolie Trnavského mýta prechádza nenápadnou, no postupnou premenou. Viacero nevyužívaných areálov alebo objektov prechádza transformáciou, na konci ktorej vznikne z tohto kľúčového dopravného uzla jedno z nových sekundárnych centier Bratislavy. To láka nielen nových obyvateľov, ale aj developerov.

Priamo v susedstve Bytového domu Ludwig napríklad vznikne projekt s podobným názvom, ale s výrazne odlišným príbehom, Ludwigov mlyn. Ide o jeden z projektov developera Imagine Development, ktorý patrí k spoločnostiam, kde hrajú prím architekti. V návrhu projektu to je viditeľné, tento tak patrí k najzaujímavejším plánovaným developmentom v Bratislave.

Stále však ide len o relatívne malé zásahy v kontexte celého Trnavského mýta. Už v blízkej dobe sa však očakáva odhalenie skutočne veľkého projektu, ktorým je zamýšľaná premena areálu Istropolis. Na tomto zámere spolupracujú developeri YIT Slovakia a Immocap, a podľa kuloárnych informácií, príprave venujú naozaj veľkú pozornosť.

Tá sa odráža najmä v prístupe k architektúre, pričom developeri zorganizovali architektonickú súťaž, ktorej sa údajne zúčastnili viaceré popredné európske ateliéry. O koho ide a ako súťaž dopadla, nie je známe, podľa neoverených zdrojov však pôjde o projekt s, minimálne na bratislavské pomery, špičkovou úrovňou architektúry.

Problematika premeny Istropolisu bude určite ešte silnou témou. Nie sú známe detaily, aký bude osud tohto výrazného diela slovenskej architektúry, no je jasné, že každý zásah bude podrobne verejnosťou, laickou aj odbornou, sledovaný. Trnavské mýto si s ohľadom na svoj potenciálny význam zaslúži prítomnosť mimoriadneho architektonického diela aj významnej kultúrnej inštitúcie a stavby celomestského významu.

Ak tak bude a Trnavské mýto získa kvalitný nový projekt, môže to výrazne prispieť k veľkej obnove tohto uzlu, ktorý je dnes skôr hanbou, ako miestom, ktoré by sme si spájali s mestským životom. Ak sa však okrem týchto developmentov postaví aj nová železničná stanica Filiálka, z Trnavského mýta sa razom stane jedna z hlavných brán do Bratislavy.

Kvalita budov aj verejného priestoru by tomu mala zodpovedať. Ostáva len dúfať, že kvalitatívny skok v tomto území je otázkou času.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Crow, s.r.o.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube