Author photoAdrian Gubčo 17.04.2019 10:00

Construction update: Kolísky, 6.4.2019

Pred niekoľkými dňami som písal o raste novej štvrte Pod Vŕškami, ktorá je súčasťou mestskej časti Záhorská Bystrica. Okrem nových etáp, ktoré patria priamo pod projekt, pôvodný developer Opera SL Group viacero parciel, na ktorých mala štvrť vzniknúť, rozpredal. Dnes tu realizujú projekty iní developeri, čoho príkladom sú Kolísky od ITB Development.

Kolísky svojim urbanizmom a základnými architektonickými východiskami vychádza z koncepcie štvrte Pod Vŕškami, ktorá je založená na kombinácii hustejšej mestskejšej zástavby v centrálnej časti developmentu a rozvoľnenejšej v podobe individuálnej výstavby rodinných domov na okrajoch. Mestské bloky mali mať typický štvorcový pôdorys s pootvoreným vnútroblokom, ktorý je parkovo upravený. Všetky domy si držia veľmi triezvu mierku, čo sa týka aj Kolísok.

Tie vznikajú takmer v úplnom strede celej štvrte a ak bude výstavba jej centra pokračovať v zmysle pôvodnej idey, tak bude mať čas bytov v Kolískach priamy výhľad na centrálne námestie. Z východnej strany sa nachádza už existujúca časť Pod Vŕškami, z juhovýchodu vznikne ďalšia, nazvaná Tillia. Od severu vznikla individuálna zástavba. Výstavbu tak možno očakávať v budúcnosti ešte z južnej a západnej strany.

Kolísky samotné sú aktuálne už vo fáze hrubej stavby, preto sú zreteľné proporcie projektu a aj niektoré z jeho aspektov – k tým patrí výška maximálne piatich nadzemných podlaží, čo je v danej oblasti hraničná, no stále vhodná mierka, rozčlenenie na štyri stavebné objekty (plus podzemná časť s garážou), ktoré vymedzujú vnútorný privátny dvor, alebo spôsob výstavby v podobe filigránových stien. Práce by sa teraz mali vo väčšej miere preniesť aj do interiérov.

Projekt je výlučne rezidenčný a prinesie 98 bytov, od dvojizbových po štvorizbové. S ohľadom na lokalitu je development poňatý ako rodinné bývanie, preto je zastúpenie väčších bytov výraznejšie ako pri centrálne umiestnených projektoch. Kolísky onoho času zaujali vysokým štandardom, kam patrilo podlahové vykurovanie, stropné chladenie, hliníkové okná či drevené parkety (v nadštandarde), pričom ceny boli s ohľadom na tieto fakty vcelku priaznivé. Napriek tomu, celkovo ostáva voľná v tejto chvíli ešte asi tretina bytov, hlavne tých väčších.

Ako pri všetkých projektoch ITB Development, aj tu spriaznená architektonická kancelária Architekti Šebo Lichý pristúpila k učitému experimentovaniu, ktoré malo dodať prevzatému projektu osobitejší charakter. V tomto prípade to sú vertikálne zelené steny a balkóny, čo je síce architektonicky príťažlivý, no stavebne náročný prvok. Developer však potvrdzuje, že technológiu má preverenú a bude tieto zelené balkóny realizovať.

S ohľadom na postup výstavby sa dá predpokladať, že finálnu formu začne projekt naberať ku koncu roka 2019, keďže ešte ostáva dosť práce na fasádach či interiéroch jednotlivých bytov. Pod Vŕškami tak budú mať čoskoro dokončený ďalší prírastok, čím sa štvrť viac skompaktní.

Rozdelenie developmentu medzi viac spoločností, ale so zachovaním základnej urbanistickej koncepcie, sa ukazuje ako celkom dobrý krok, ktorý mu dodá väčšiu architektonickú a kvalitatívnu variabilitu. Z toho, čo sa zatiaľ zrealizovalo, realizuje alebo sa bude realizovať, pôsobia Kolísky najlepšie, čo je dané známym developerom a architektonickou kanceláriou, ktorá za projektom stojí. V tejto chvíli nie je známe, či ITB plánuje po dokončení Kolísok v lokalite zostať.

Z hľadiska rozvoja územia by to však mohlo byť pozitívom, keďže by sa výstavba novej štvrte pravdepodobne dokončila skôr. Ide o dosiaľ najvýraznejší stavebný rozvoj, aký vo svojej vyše 700-ročnej histórii Záhorská Bystrica zažila, a ktorý ju výrazne zmení – a je celkom možné, že k lepšiemu. Dobudovanie štvrte by tak bolo vhodné, aby sa táto mestská časť stala tým, čím deklaruje byť – prechodom medzi vidiekom a mestom, ktorý spája to najlepšie z oboch typov osídlení. Pod Vŕškami môžu byť najlepším dôkazom tohto tvrdenia.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: ITB Development

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube