Author photoAdrian Gubčo 29.01.2021 16:20

Vojenský internát Hviezda by mal prejsť rekonštrukciou

Známa výšková budova vojenského internátu Hviezda, nazývaná „Kukurica“, by sa mohla dočkať rekonštrukcie. Po obnove dnes zanedbanej veže by tu mali byť aj naďalej ubytovacie kapacity spoločne s administratívnymi priestormi. Potvrdila to hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Podľa ministerstva, užívateľom budú aj naďalej vojaci. „Administratívnu časť budú využívať jednotlivé organizačné zložky rezortu obrany a ubytovacie kapacity budú slúžiť na účely poskytovania ubytovania Ozbrojeným silám SR,“ priblížila hovorkyňa plány. Známa však nie je výška nákladov ani termín rekonštrukcie, keďže ešte nie vypracovaný stavebný zámer.

„Po spracovaní projektovej dokumentácie Ministerstvo obrany SR požiada vládu SR o vydanie súhlasu so začatím obstarávania stavby,“ vysvetlila Kovaľ Kakaščíková. O plánoch na rekonštrukciu objektu sa hovorilo už v minulosti, Bytová agentúra rezortu ministerstva obrany totiž už roky upozorňuje na katastrofálny stav objektu. V roku 2013 bola ročná strata odhadovaná na úrovni 400-tisíc eur. Problémom je najmä izolácia a opláštenie, ale aj úroveň ubytovania. Budova bola určená až pre približne 780 ubytovaných.

Advertising

Projekt internátu vznikol už v roku 1970, kedy architekti Cyril Sirotný a Ján Strcula zvíťazili v architektonickej súťaži. Budova vznikla ako internát pre študentov vojenskej akadémie v rámci rozsiahleho kasárenského areálu, rozloženého okolo Jarošovej ulice. V strede dispozície veže sa nachádza železobetónové jadro s priemerom 10 metrov, v ktorom sú umiestnené inštalácie, sprchy, toalety či spoločenská miestnosť. Na každom štandardnom podlaží (celkovo ich je 25) sa nachádza sedemnásť dvojposteľových izieb s balkónom. Z tejto hmoty je vysunutá komunikačná časť so štvoricou výťahov a schodiskom.

Realizácia sa však ukončila až v roku 1978 a izby boli odovzdávané postupne do roku 1984. Išlo o prvú kruhovú výškovú budovu na Slovensku a v čase výstavby patrila údajne k najvyšším stavbám daného pôdorysu v Európe. Prezývku „Kukurica“ si vyslúžila prakticky okamžite, čo je dané charakteristickou kombináciou tvaru a členenia balkónov.

V objekte sa od jeho vzniku realizovalo len minimum zásahov, hoci nižšie podlažia boli na ubytovanie využívané donedávna. V roku 2013 skutočne vznikol projekt rekonštrukcie Hviezdy, v rámci ktorého sa mala zrealizovať výmena vnútorných inštalácií a technických zariadení, zabezpečenie energetickej hospodárnosti, výmena celého obvodového plášťa, pričom by sa zrušili balkóny a vytvoril by sa súvislý sklenený obvodový plášť. Budova by tak zásadne zmenila svoj vzhľad. Na príprave návrhu sa však podieľal aj pôvodný architekt internátu.

Ministerstvo obrany SR zatiaľ nešpecifikovalo, ako by mohla Hviezda po obnove vyzerať. Súčasné vedenie však realizáciu projektu považuje za prioritu a nevyhnutný krok. Z tohto dôvodu dokonca spätne presunulo na rekonštrukciu financie, ktoré chcelo bývalé vedenie použiť na obnovu penziónu pre veteránov na Zemplínskej Šírave.

 

Pôvodne uvažovaná podoba projektu. Zdroj: VPU DECO

 

Stav budovy je nepochybne podnetom pre jeho rekonštrukciu a je správne, že sa ministerstvo rozhodlo konečne k tomuto kroku pristúpiť. Presvedčenie snáď investorovi zostane aj po nacenení obnovy, keďže po rokoch chátrania je pravdepodobné, že pôjde o finančne náročnú operáciu. Zároveň ostáva dúfať, že projekt neprinesie zánik pôvodného vzhľadu budovy, hoci skúsenosti s investičnými projektami štátu nabádajú k opatrnosti. Kvalitné architektonické diela realizované štátom od vzniku republiky sú ojedinelé.

„Kukurica“ je jednou z dominánt tejto časti Bratislavy a okolia Križovatky Jozefa Čabelku. Ide o jednu z kľúčových križovatiek v rámci dopravného systému Bratislavy a v budúcnosti, v prípade vzniku tzv. Severnej tangenty, ktorá prepojí Bajkalskú a Pražskú ulicu po prebudovaní Pionierskej a vzniku tunelovej spojky ponad Hlavnú stanicu, sa jej význam ešte zvýši. To je vhodným argumentom pre umiestňovanie výškových dominánt, hoci nejde o oblasť bratislavského downtownu, kde je ich koncentrácia želateľná najviac.

Advertising

Súkromní investori na túto situáciu reagujú. V nedávnej minulosti tu vznikol polyfunkčný vežiak Manhattan so zaujímavou architektúrou, no s nezvládnutým kontextom, obľubu verejnosti si tak nevyslúžil. Na relatívne úzkom pozemku na nároží Račianskej a Jarošovej sa zas plánuje výstavba projektu Fenix Park, ktorý je predmetom sporov medzi investorom, mestskou časťou Nové Mesto a aktivistami.

Premena nakoniec čaká aj areál Výskumného ústavu zváračského, kde sa pripravuje masívny redevelopment, ktorého podobu by mala spracovávať kancelária Compass Architekti. Pôvodná administratívna budova v štýle socialistického realizmu už bola zrekonštruovaná a sídli tu Ministerstvo spravodlivosti SR. Existujúce zámery svedčia o tom, že význam územia sa zvyšuje a existuje nemalý potenciál pre jeho transformáciu na atraktívnejšiu súčasť Bratislavy.

Výšková budova vojenského internátu by mohla byť v tomto kontexte aj naďalej symbolom územia a dôležitým orientačným bodom. Preto je namieste, aby bola jej architektúra na dobrej úrovni a zachovaný bol aj charakteristický výzor veže. V opačnom prípade by mohla Bratislava prísť o ďalšiu potenciálnu pamiatku modernej architektúry, čo by bola veľká strata.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube