Author photoAdrian Gubčo 23.11.2020 10:36

Vo Vrakuni vznikne Nový Majerhof

Mestská časť Vrakuňa by mala čoskoro získať nový development, ktorý je už dlho v príprave a prináša prísľub zmeny charakteru nábrežia Malého Dunaja aj imidžu celej štvrte. Na mieste bývalej betonárne má vzniknúť polyfunkčný projekt Nový Majerhof, ktorý okrem bývania prinesie aj služby na nábreží vodného toku, promenádu alebo materskú školu.

Zdroj: Malý Dunaj Development

Zdroj: Malý Dunaj Development

Záujmové územie sa nachádza na východnom okraji Vrakune, v priestore medzi Amarelkovou a Ihličnatou ulicou. Developer, spoločnosť Malý Dunaj Development, tu získal plochu bývalej betonárne, teda prakticky brownfield, ktorý zo severu hraničí s nábrežím Malého Dunaja, z juhu so zástavbou rodinných domov a zo západu s voľnými plochami. Na nich sa výhľadovo uvažuje s pokračovaním projektu Amarello, sídliska neveľkej kvality, ktoré vzniklo v prvej dekáde 21. storočia.

Investor prestavby betonárne však prišiel s odlišnou víziou. Za projektom do veľkej miery stojí Martin Kúšik, expartner vo finančnej skupine Penta, ktorý má k územiu osobné väzby a vo Vrakuni je aktívny – finančne podporil revitalizáciu nábrežia Malého Dunaja a vznik „Vrakunskej promenády“. V tomto prípade sa rozhodol vytvoriť projekt, ktorý by presahoval čokoľvek, čo sa v mestskej časti nachádza, priniesol živý verejný priestor a priblížil ľudí k vodnému toku.

Nido

Na projekt sa konala už na začiatku roka 2018 vyzvaná architektonická súťaž, v ktorej sa stretlo niekoľko popredných slovenských a jedna česká architektonická kancelária. V tvrdej konkurencii sa presadil Pantograph, renomovaný ateliér, ktorý napriek tomu, že existuje len niekoľko rokov, už vo viacerých súťažiach zvíťazil a začína zbierať prvé ocenenia. Investora oslovil konceptom, ktorý do istej miery pripomínal súčasné dánske developmenty, založeným na silnom prepojení s vodným elementom, príjemnej mierke a dôraze na komunitný život.

Zámer prešiel za vyše dva roky vývojom, ktorý ovplyvnil jeho podobu – v prvom rade, konzultácie s vodohospodármi vylúčili akékoľvek radikálnejšie zásahy do koryta Malého Dunaja. To viedlo k úprave plánovanej podoby nábrežia aj tu umiestnených objektov. Vyvinul sa aj urbanizmus projektu, v rámci ktorej architekti tvorili štruktúru parametricky – teda počítačovo modelovali natočenie, preslnenie alebo pohľadové osi tak, aby maximalizovali presvetlenie bytov.

Princípom Nového Majerhofu je vybudovanie rozvoľnenej štruktúry bodových bytových domov so štyrmi až šiestimi nadzemnými podlažiami, pričom nižšie sú umiestnené v kontakte s rodinnými domami a vyššie s aktívnym parterom na nábreží. Tu vznikne promenáda s cyklotrasou, pobytovými schodami k Malému Dunaju a centrálne námestíčko, umiestnené tu budú aj pavilóny s vybavenosťou. Tá je reprezentovaná športovým centrom (fitnesscentrom), reštauráciou alebo menšími potravinami, obklopené budú vodnými prvkami. Výraznou súčasťou občianskej vybavenosti má byť materská škola.

Celkovo je tu naplánovaných približne 277, resp. 305 bytov (developer ešte nemá definitívne ujasnenú schému rozdelenia bytov), pričom najmenšie budú dvojizbové. V projekte by mohlo vzniknúť aj bývanie pre zhruba 40 seniorov. Štandard ešte nie je definitívne ujasnený, mal by však byť na relatívne dobrej úrovni. Rezidenti budú mať k dispozícii približne 400 parkovacích miest, samotný verejný priestor bude výlučne pre peších. Medzi domami vznikne semiprivátny zelený priestor, do ktorého budú orientované prízemné byty. Materská škola bude súkromná (Felix) a určená pre približne 60 detí s tromi triedami a jednými jasľami.

Developer uvádza, že projekt bude určený pre strednú triedu, preto netreba čakať, že ceny budú v celobratislavskom kontexte také vysoké. Predbežné analýzy ukazujú, že o Nový Majerhof by mohol byť záujem predovšetkým zo strany Vrakunčanov, hľadajúcich lepšie bývanie v rámci mestskej časti. Malý Dunaj Development pripomína, že Územný plán mu umožňuje stavať aj hustejšie, no vzhľadom na osobný vzťah investora bola preferenciou vysoká kvalita obytného prostredia aj verejného priestoru.

Ešte pred dokončením projektu sa má vyriešiť aj potenciálna hrozba – blízkosť k čistiarni odpadových vôd – kde sa budú v dohľadnej dobe inštalovať nové technológie na zamedzenie zápachu. Túto prioritu potvrdil aj starosta Vrakune, ktorý je súčasne členom dozornej rady Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Investori predpokladajú, že v ideálnom prípade bude projekt do roka vypovoľovaný a výstavba by sa mohla spustiť už v 4Q 2021. Nový Majerhof sa bude celý budovať ako jedna fáza a dokončený by mal byť v prvej polovici roka 2024.

 

Súčasťou projektu bude nová materská škola. Zdroj: Malý Dunaj Development

 

Development v danej podobe je pre Vrakuňu určite niečím novým a nevídaným. Okrajová mestská časť trpí viacerými problémami, ktoré vedú ku vzniku menej kvalitných developmentov. Prvým je vzdialenosť od centra, na ktorú sa viaže horšie dopravné spojenie – chýba električková doprava, kým potenciál železničnej dopravy ostáva len málo využitý. Predovšetkým je však komplikáciou imidž mestskej časti, ktorý zhoršuje prítomnosť obytného súboru „Pentagon“, ktorý je neslávne známy drogovými problémami. Preto tu vznikajú skôr lacnejšie bytové súbory alebo rodinné domy či viladomy. 

Nový Majerhof je však už na prvý pohľad projekt, ktorý by mohol vzniknúť aj v „lepšej“ časti mesta. Nejde ani tak o architektúru jednotlivých domov, ktorým výraz dodáva najmä obloženie priebežných balkónov drevenými lamelami, ako o celkový koncept, ktorý je pre okraj mesta úplne akceptovateľný. Daná štruktúra by sa mala bezproblémovo napojiť na existujúcu zástavbu a výrazne zvýšiť hodnotu lokality: obyvatelia Nového Majerhofu aj tejto časti Vrakune budú mať ďaleko lepší prístup k Malému Dunaju, čo je krajinotvorný a mestotvorný prvok s vysokým potenciálom.

Investor priznáva, že nie všetko sa vydarilo: podľa jeho vízie by sa z Nového Majerhofu mal stať východzí bod pre vodákov, ktorí budú odtiaľto vyrážať na splav Malého Dunaja. Táto ambícia sa zatiaľ celkom nenaplnila (na parkovisku pri vstupe do developmentu bude miesto vyhradené pre vykladanie člnov, lodenica však zatiaľ nevznikne), hoci všetky dotknuté strany prejavili vôľu o téme diskutovať. Problémom ostáva aj nejasná budúcnosť pozemkov západne od developmentu. Ak by sa pokračovalo v zástavbe v štýle Amarella, územiu by to veľmi neprospelo.

Aj napriek tomu sa však zdá, že pre Vrakuňu pôjde o „gamechanger“. Nový Majerhof by mohol získať charakter rekreačnej lokality, čo bude umocnené prítomnosťou cyklotrasy, ktorá sa napojí na dokončené alebo rozostavané úseky pozdĺž Malého Dunaja. Ak sa podarí aktivovať aj plánovaný retail, územie bude atraktívne nielen pre cyklistov alebo vodákov.

Malý Dunaj Development tvrdí, že jeho cieľom nebolo len navrhnúť profitabilný projekt, ale vytvoriť aj niečo, z čoho bude Vrakuňa a jej obyvatelia benefitovať. Doteraz známe informácie, vizuály aj koncept nasvedčujú tomu, že nejde o preháňanie. Dnes nevyužitý a zanedbaný brownfield bez zelene sa zmení na aktívny polyfunkčný priestor s bývaním, službami, parkom či promenádou od kvalitných architektov. Ide o pravý zmysel slova developovať.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Nová promenáda. Zdroj: Malý Dunaj Development
  • Centrálne námestie. Zdroj: Malý Dunaj Development
  • Vnútroblokový park. Zdroj: Malý Dunaj Development
  • Materská škola. Zdroj: Malý Dunaj Development
  • Situácia. Zdroj: Malý Dunaj Development

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube