Author photoMartina Gregová 23.10.2022 19:00

Svetová architektúra u našich susedov. Brno získa múzeum, aké potrebujeme aj v Bratislave

Brno získa ďalšie výrazné dielo súčasnej architektúry. Návrh novej podoby Moravského židovského múzea Mehrin je postavený na silnom filozofickom koncepte, ktorý vychádza z úcty k histórii a tradíciám židovskej komunity. Za jeho návrhom stojí svetoznáme architektonické štúdio Kengo Kuma & Associates.

Zdroj: Kengo Kuma & Associates

Zdroj: Kengo Kuma & Associates

Architektonické riešenie novej budovy Moravského židovského múzea Mehrin v Brne vzišlo z medzinárodnej architektonickej súťaže, ktorá bola vyhlásená začiatkom roku 2022. Zúčastnili sa jej mnohé svetoznáme ateliéry, medzi nim napríklad Bjarke Ingels Group (BIG), MVRDV či Cino Zucchi Architteti. Odborná porota na čele s významným českým architektom Josefom Pleskotom zasadla v septembri a jednomyseľne označila víťaza súťaže.

Podobu Brna v najbližších rokoch obohatí budova navrhnutá slávnym japonským ateliérom Kengo Kuma & Associates, ktorý má na svojom konte už množstvo medzinárodných ocenení. Medzi jeho najvýznamnejšie diela patrí napríklad Národný štadión v Tokyu či budova The Exchange v Sydney v Austrálii. Taktiež stojí aj za návrhmi niekoľkých múzeí, napríklad New Hans Christian Andersen Museum v Dánsku či The Odunpazari Modern Art Museum v Turecku. Na margo predsudkov, že významné budovy na území Českej republiky by mali navrhovať českí architekti, zareagoval Martin Reiner, prvý riaditeľ Nadačného fondu múzea: „V tomto prípade sme sa rozhodli dať prednosť pohľadu zvonku a oslovili sme významné svetové štúdiá. Brno podobnú situáciu pozná - ikonickú stavbu modernej architektúry, vilu Tugendhat, navrhol aj zahraničný architekt.”

Vo svojom vyhlásení porota informovala, že všetky návrhy naplnili parametre zadania a ich architektonická kvalita bola v každom ohľade výnimočná. Architektonické interpretácie zadania sa však u všetkých odovzdaných návrhov líšili. Víťazný návrh definoval novú podobu objektu ako civilné, priateľské a otvorené médium. „Model otvoreného domu kontaktne spojeného s verejným priestorom v jeho okolí bol, po obsiahlej diskusii, zvolený ako vhodnejší,” zaznelo v hodnotení poroty.  

Galéria

  • Zdroj: Kengo Kuma & Associates
  • Zdroj: Kengo Kuma & Associates
  • Zdroj: Kengo Kuma & Associates
  • Zdroj: Kengo Kuma & Associates
  • Zdroj: Kengo Kuma & Associates
  • Zdroj: Kengo Kuma & Associates
  • Zdroj: Kengo Kuma & Associates

Hlavný hmotový koncept návrhu novej podoby Židovského múzea Mehrin vychádza z dynamiky kruhu. Týmto gestom autor vzdáva hold židovskej kultúre, keďže väčšina židovským rituálov je stelesnená v pohyblivom kruhu. Napríklad obrad privítania v komunite, kedy sa deti tri krát otočia okolo novorodenca, či svadobný obrad, kedy sa nevesta sedem krát otočí okolo ženícha. Tvar dynamického kruhu zároveň návštevníka prirodzene vyvedie z verejného priestoru mesta do jeho panorámy jedným jednoduchým pohybom.

Zo vstupnej haly s informačným pultom sa návštevník dostáva do vnútornej záhrady, ktorá je poňatá ako pamätník. Záhrada je srdcom celého návrhu a návštevníkom poskytne predovšetkým tichý a intímny priestor. Jej súčasťou bude aj dub Quercus cerris, ktorého dlhovekosť symbolizuje spojenie minulosti a budúcnosti. Nepravidelné rozmiestnenie dlažby v zeleni predstavuje diaspóru, vyjadrujúcu množstvo smerov, ktorými v minulosti Židia odchádzali alebo boli nútení odísť.

V nadväznosti na záhradu sú umiestnené priestory knižnice a administratívy. Priestor stálej expozície je riešený ako promenáda, na konci ktorej sa návštevník ocitne na streche objektu. Odtiaľ sa mu naskytne výhľad na celé mesto Brno. Strecha je pokrytá extenzívnou strešnou vegetáciou, ktorá eliminuje efekt tepelného ostrova a znižuje energetickú náročnosť prevádzky budovy. Zeleň tiež prispeje ku kvalite ovzdušia, lepšej mikroklíme a zachytávaniu dažďovej vody.

Z hľadiska materiálov, výraz múzea vzdáva hold obdobiu konca 19. storočia, kedy v Brne začal prekvitať priemysel, čo vo veľkej miere iniciovali práve židovskí podnikatelia. Hlavným materiálom použitým na fasáde budovy je tehla, ktorej netypické kladenie vytvorí jedinečnú štruktúrovanú mriežku. Dizajn fasády je navrhnutý s prihliadaním na ochranu pred slnkom a tiež ako zvuková bariéra medzi hlukom z ulice a samotným výstavným priestorom. Fasáda pozostáva z plných panelov, ktoré sú orientované podľa svetových strán, a presklených častí, ktoré môžu byť otvárateľné, aby poskytovali prirodzené vetranie a voľné chladenie celej budovy. 

V interiéri sa architekti inšpirovali filozofiou Adolfa Loosa, ktorý v jednom svojom texte navrhoval integrovať väčšinu nábytku do architektúry. Vďaka tomuto princípu sa exponáty stanú stredobodom celého priestoru. Nová budova bude zároveň živým verejne prístupným objektom v centre mesta, s bohato vybavenou knižnicou, multifunkčnou sálou pre prednášky, projekcie a výstavy či vzdelávacím centrom pre deti a mládež.

Odhaduje sa, že po vyhlásení víťaza sa v blízkej dobe prejde do fázy dopracovania návrhu do podoby architektonickej štúdie. Následne sa začne pracovať na projektovej dokumentácii. K realizácii by mohol byť projekt pripravený v horizonte troch až štyroch rokov. 

Návrh na novú podobu Židovského múzea v Brne sa vyznačuje silným filozofickým konceptom, ktorý si kladie za úlohu priestorovo poukázať na mnohé významné medzníky a tiež aj tradície židovskej komunity, ktoré ju výrazným spôsobom formovali. Dôležitým prvkom návrhu je aj riešenie fasády, ktorá nielenže pôsobí esteticky, ale jej architektonický výraz vychádza zo svetelných podmienok tak, aby bola zabezpečená pohodlná návšteva expozície. Vďaka vytvoreniu vnútornej záhrady a zelenej strechy navyše vznikne pokojná oáza uprostred rušnej časti moravskej metropoly. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube