Author photoSimona Schreinerová 11.10.2023 13:15

Prvé kroky k dostupnému mestu. Petržalka obnovuje nájomné byty, pridelí ich svojim

Výstavba nájomných bytov je téma, o ktorej sa dlho a intenzívne diskutuje. Prírastok nových bytov je však za posledné roky minimálny. Mestská časť (MČ) Petržalka aspoň rekonštruuje jeden z nájomných bytových domov, ktorý prioritne využíva pre svojich zamestnancov.

Zdroj: Google StreetView

Zdroj: Google StreetView

Dom v dezolátnom stave

Bytový dom na Medveďovej ulici 21 v petržalskej časti Ovsište prešiel od Hlavného Mesta do správy MČ v roku 1995. Do vlastníctva ho Petržalka dostala v roku 2021 za symbolickú sumu – jedno euro. Panelák s trinástimi podlažiami disponuje 250 bytmi. Ide prevažne o garsónky, na každom podlaž sa nachádzajú aj dve dvojgarsónky.

V minulosti bol objekt využívaný ako Dom opatrovateľskej služby, čomu zodpovedá dispozícia bytov. Obyvateľmi domu bol prevažne seniori, dôchodkový vek bol podmienkou prenájmu. V posledných rokoch sa ale situácia zmenila. Byty sú prioritne určené pre zamestnancov MČ a jej organizácií, ktorých je na pracovnom trhu nedostatok. Patria k nim napríklad učitelia či opatrovatelia, pričom výška mesačného nájomného je stanovená na približne 150 eur. Táto suma zahŕňa základný nájom, energie a služby správcu.

Na Medveďovej 21 sú ubytovaní aj zamestnanci oddelenia správy verejných priestranstiev. Tí však majú iný režim prenájmu. K dispozícii sú im štyri domovnícke byty s tým, že nájomníci zároveň fungujú ako správcovia bytovky.

Výška nájomného zrejme do určitej miery reflektovala stav bytovky. Skolaudovaná bola v roku 1981 a na zásadnejšie opravy čakala viac ako 40 rokov, takže bola dlho v dezolátnom, až rizikovom stave. Okrem toho patrí Medveďovej 21 k posledným nezatepleným bytovým domom v Petržalke. Samospráva sa tak konečne rozhodla pre rekonštrunkciu. 

Stavebník začal s prácami v interiéri, ktoré prebiehajú niekoľko mesiacov. Časť garsónok má už obnovu za sebou. „Rekonštrukciu financuje mestská časť zo svojho rozpočtu. Kompletná oprava jednej bytovej jednotky, ktorá zahŕňa výmenu okna, elektrických rozvodov, podlahy, sanity a inštaláciu kuchynskej linky, vyjde približne na 7-tisíc eur,” spresnila vedúca referátu správy obecných bytov Miestneho úradu Petržalka Daniela Nemcová. Do konca roka je v pláne rekonštrukcia minimálne ďalších piatich garsónok.

Bytový dom by sa mal čoskoro obnoviť aj zvonka. Na komplexnú obnovu bytovky na Medveďovej 21 si chce samospráva požičať takmer 2,7 milióna eur od Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Obstarávacie náklady MČ vyčíslila na viac ako 3 milióny eur. Žiadosť o úver chce Petržalka podať čo najskôr, ŠFRB má šesťdesiat dní na jej posúdenie. „V prípade, že bude úver schválený, na jeho čerpanie máme dva roky,” pripomenula Nemcová.

Ako uvádza MČ, práce na obnove bytovky budú naozaj rozsiahle. „Pôjde o zateplenie obvodového plášťa a strechy, odstránenie kritických porúch loggií a schodísk, výmenu rozvodov plynu, vody, elektriny, dvoch výťahov, vchodových brán a celkovej modernizácie spoločných priestorov, vrátane novej maľovky, dverí, podláh,“ špecifikuje samospráva. 

Komplexná obnova však nie je iba o komforte či estetike, ale aj o zvýšení bezpečnosti obyvateľov. Samospráva práve v súvislosti so zvýšením bezpečnosti podnikla prvé kroky. „Aktuálne sme na všetky bytové brány aj výťahy zaviedli čipový a kamerový systém. V rámci opráv plánujeme aj predprípravu na fotovoltaické panely, ktoré by produkovali energiu napríklad na fungovanie výťahov a osvetlenia spoločných priestorov,“ popisuje Nemcová.

V septembri schválili členovia bytovej komisie pridelenie zrekonštruovaných garsónok na Medveďovej 21 desiatim pedagogickým zamestnancom mestskej časti. Prednostne tým, ktorých je najväčší nedostatok – učiteľom prvého stupňa a vychovávateľom v školských kluboch.

„Teraz ich čakajú obhliadky. Ak byty vybraní žiadatelia príjmu, do konca roka získa ubytovanie až dvadsaťpäť pedagogických a nepedagogických zamestnancov,” uviedla Nemcová. Petržalka otázku nájomného bývania aktívne rieši nielen v garsónkach na Medveďovej 21, ale tiež prostredníctvom nájomných bytov v bytovom komplexe na ulici Ondreja Štefanka 3.

 

Nájomné bývanie vznikne aj na Muchovom námestí. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

 

Nielen rekoštrukcie

Okrem projektov v réžii mestskej časti je v oblasti rozvoja nájomného bývania v Petržalke aktívny aj Magistrát. V rámci obytného súboru na Muchovom námestí má vzniknúť dvojica bytoviek. V prvej etape vznikne osempodlažný dom, tvorený dvojicou sekcií. V jednej z nich bude 52 klasických nájomných bytov, v druhej 51 náhradných nájomných bytov pre reštituentov. Má ísť o jedno- až trojizbové byty, vhodné budú pre jednotlivcov aj rodiny.

Okrem bytov bude súčasťou domu aj niekoľko prevádzok v parteri objektu a verejné priestory. Prvým z nich bude akési námestie – piazzeta medzi prvou a druhou etapou. Vďaka svojmu osadeniu a pôdorysu vytvoria vnútroblok, ktorý bude parkovo upravený. Zeleň pre rezidentov vznikne aj na streche bytovky. Niektoré riešenia boli výsledkom participácie so susedmi. Autorom projektu je kancelária Pantograph.

Mesto prebralo zámer od súkromného investora a projekt musel prejsť klasickým povoľovacím procesom. Stavebné povolenie získal na začiatku roka 2022. Napriek tomu sa práce nespustili v krátkej dobe, ako je bežné pri privátnych developmentoch.

Doriešiť sa ešte muselo financovanie, čo v tom čase potvrdil aj hovorca magistrátu Peter Bubla. „Projekt na Muchovom námestí má všetky potrebné povolenia a vybraného zhotoviteľa stavby, čo je podmienkou získania dotácie z Ministerstva dopravy a úveru zo ŠFRB,“ vysvetľuje. „Zdržanie nastalo kvôli opätovnému podaniu žiadosti z dôvodu navýšenia dotačného limitu a na strane posudzovania žiadosti z dôvodu komplikovanej objektovej skladby.“

Výstavba sa oficiálne začala koncom augusta tohto roka. Hrubá stavba má byť dokončená v októbri 2024. Podľa Magistrátu ide o „historický míľnik v rozvoji nájomného bývania“. Mesto totiž začína stavať prvý dom po takmer desaťročí, odkedy bol taktiež v Petržalke dokončený spomínaný dom na Ulici Ondreja Štefanka.

Celkový rozpočet pre prvú etapu projektu by mal predstavovať sumu okolo 9 miliónov eur. Ministerstvo dopravy SR udelilo dotáciu vo výške 4,4 milióna a ŠFRB poskytlo úver vo výške 2,6 milióna eur. Mesto má v rozpočte alokovaných na tento projekt vyše 700-tisíc eur na tento rok a 5,2 milióna eur na budúci rok.

V Petržalke je naplánovaný aj projekt v Janíkovom dvore, kde má vzniknúť komplex nájomného bývania so 104 bytmi a parkovacieho domu. V kombinácii s novou vybavenosťou a električkovou traťou Metropolitný inštitút Bratislavy zámer označil za príklad 15-minútového mesta, kde sú k dispozícii všetky základné prvky pre vysokú kvalitu života. Podoba zámeru je výsledkom architektonickej súťaže, v ktorej sa presadila kancelária Architekti BKPŠ - Kusý, Paňák. 

Okrem toho nedávna zmena Územného plánu otvorila pre výstavbu nové plochy, kde sa predpokladá výrazný rozvoj nájomného bývania. Najvýznamnejší projekt by mohol vzniknúť na Šustekovej a Sosnovej, kde je potenciál pre vznik niekoľkých stoviek bytov. Bytovka sa bude dať po novom vybudovať aj križovatke Bratskej a Jiráskovej, kde je dnes prázdny trávnik. Niekoľko nájomných bytov bude musieť mestu odovzdať developer YIT Slovakia v rámci svojho zámeru na Viedenskej ceste. 

Bratislava chce mať do roku 2030 v správe približne 2,4-tisíc nájomných bytov oproti dnešnej tisícke, takže ju čaká ešte dlhá a náročná cesta. Petržalka má v rámci budúcnosti nájomného bývania v meste zásadnú úlohu. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube