Author photoMartina Gregová 04.04.2024 20:09

Poľsko udáva smer. Popredné divadlo dostalo novú tvár, spojilo históriu, modernu i súčasnosť

Poľsko má veľké ambície. V krajine sa budujú diaľnice, železnice či letiská, zlepšuje sa zdravotníctvo a školstvo, prichádzajú sem investori, Varšava je mestom mrakodrapov a postupne sa obnovuje aj historické dedičstvo. Rozvoj kultúry patrí k pilierom rastu nášho severného suseda. Dôkazom sú početné projekty nových alebo zmodernizovaných múzeí, galérií či divadiel, ktoré sú navyše na špičkovej úrovni. Najnovšia výnimočná realizácia pribudla v Gdańsku.  

Autor: Nate Cook

Autor: Nate Cook

Celé Poľsko, najmä hlavné mesto Varšava, v posledných rokoch prechádza obdobím prudkého rozvoja. Dokazuje to hneď niekoľko naozaj výnimočných projektov. Jedným z nich je plánovaná obnova Saského paláca, najväčšej neoklasicistickej budovy, ktorá sa pred vojnou nachádzala na území Varšavy. Okrem toho tu bola nedávno dokončená najvyššia budova Európskej únie a onedlho sa v poľskej metropole otvorí aj nová budova Múzea moderného umenia, objekt divadla TR Warsawa a niekoľko ďalších kultúrnych inštitúcií. 

Rovnako ako hlavné mesto Poľska však postupne napreduje aj zvyšok krajiny. Centrá viacerých poľských miest prechádzajú masívnymi revitalizáciami – kým Katowice boli ešte nedávno odstrašujúce, dnes sa tu nachádza moderné kongresové centrum, budova symfonického orchestra alebo Sliezske múzeum. V Łódźi vznikla nová železničná stanica, Gdańsk zas postupne obnovuje svoje historické jadro.  

Na mnohé významné projekty, realizované naprieč celým Poľskom, boli vypísané aj medzinárodné architektonické súťaže. Jedna z nich prebehla ešte v roku 2015. Konkrétne išlo o súťaž, ktorej cieľom bola modernizácia hlavnej budovy divadla Wybrzeże v Gdansku. Realizácia víťazného projektu prebiehala niekoľko rokov. Dnes historickú budovu divadla dopĺňa nová aula. Návrh pochádza od poľského štúdia WAPA, ktoré má na svojom konte už niekoľko podobných projektov.  

Galéria

  • Autor: Nate Cook
  • Autor: Nate Cook
  • Autor: Nate Cook
  • Autor: Nate Cook
  • Autor: Nate Cook
  • Autor: Nate Cook

História budovy divadla siaha až do 16. storočia. Rokmi sa menilo jej zameranie a, prirodzene, aj architektúra. Počas druhej svetovej vojny objekt vyhorel, čo ho predurčilo na roky chátrania. V 60. rokoch 20. storočia na jej ruinách vznikla nová stavba, ktorá sa v takmer nezmenenej podobe zachovala až donedávna.

Divadlo napriek tomu zostávalo významnou kultúrnou ustanovizňou. „Táto kultúrna inštitúcia za posledné roky prešla významnými umeleckými aj investičnými úspechmi. Ročne odohráme okolo päťsto predstavení, uvedieme takmer 10 premiér a niekoľko desiatok titulov. Ročne nás navštívi takmer 100.000 divákov a naša návštevnosť je takmer stopercentná,” približuje jeho vedenie. Požiadavka po zlepšení stavu a kapacity tak bola opodstatnená.  

Cieľom architektonickej súťaže vyhlásenej v roku 2015 bolo vytvorenie novej auly, ktorej hľadisko bude disponovať dobrou viditeľnosťou a vynikajúcou akustikou. Dôležitou súčasťou modernizácie bolo aj vylepšenie technologického vybavenia javiska. Pribudli nové padacie výťahy, otočná časť aj množstvo svetelných a scénografických prvkov.  

Okrem toho bolo súčasťou poslednej modernizácie aj vytvorenie honosného vstupného priestoru a foyer s výhľadom na okolitú historickú zástavbu. Dominantou týchto priestorov sa jednoznačne stalo výrazné závesné svietidlo a točité schodisko, ktorá spája prízemie objektu s jeho druhým podlažím.  

Vďaka novým preskleným fasádam a zvoleným materiálom sa tieto interiérové prvky stali viditeľnými aj z neďalekého námestia. Architektom sa tak podarilo docieliť jasne čitateľný kontrast medzi novou architektúrou divadla a historickou architektúrou v jeho okolí. Moderná podoba fasády aj riešenie jednotlivých interiérových prvkov sa stali symbolom napredovania mesta Gdańsk ako modernej kultúrnej metropoly. Zaujímavosťou projektu je aj sprístupnenie strechy divadla. Po novom sa na najvyššej úrovni objektu budú konať rôzne menšie kultúrne podujatia. To všetko s výhľadom na okolitú historickú zástavbu jedného z najväčších poľských miest.  

Podľa posledných zverejnených údajov sa náklady na moderznizáciu tejto kultúrnej inštitúcie vyšplhali na sumu približne 50,6 milióna PLN, v prepočte takmer 12 miliónov eur. Investícia bola financovaná miestnou vládou Pomoranského vojvodstva, magistrátom mesta Gdańsk, ako aj pôžičkou mesta. Gdańsk doteraz daroval 10 miliónov PLN. Modernizácia Veľkej scény je poslednou etapou viacročného investičného projektu, zameraného na zlepšenie kvality a atraktívnosti infraštruktúry divadla. Podľa mnohých ide o najväčšiu investíciu z hľadiska hodnoty aj zložitosti v celej histórii divadla.

Aj napriek tomu, že z pohľdu mesta ide o naozaj významný projekt, modernizácia divadla v Gdańsku patrí stále medzi menšie projekty, ktoré v Poľsku podporujú rozvoj kultúry. už túto jeseň má byť napríklad otvorené Múzeum moderného umenia vo Varšave a v jeho tesnej blízkosti sa v dohľadnej dobe otvorí aj nový objekt národného divadla TR Warszawa, nehovoriac o viacerých historických múzeách a nových priestoroch. Poľsko chce byť veľmocou, čo nedokazuje len investíciami do infraštruktúry alebo armády, ale celkom správne aj do kultúry. 

 

(WAPA, Teatr Wybrzeze, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube